Κυριακή της Ορθοδοξίας στο ιστορικό Μοναστήρι της Γωνιάς (ΦΩΤΟ)

IMG 9105a

Στο ιστορικό και πανσεβάσμιο Πατριαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας Οδηγητρίας Γωνιάς, στο Κολυμβάρι Κισάμου, εορτάστηκε η μεγάλη εορτή της πίστεως και ευσεβείας μας, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Της Θείας Λειτουργίας ακολουθήσει η λιτάνευσης των Ιερών Εικόνων, κατά το Βυζαντινό Τυπικό πέριξ του Καθολικού της Μονής.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος αναφερόμενος στο γεγονός της ημέρας σημείωσε, μεταξύ άλλων: «…το νόημα της σημερινής μεγάλης ημέρας και εορτής δεν μπορεί να εξαντλείται σε θριαμβολογίες και επετειακές βαρύγδουπες αναφορές. Για να ανακαλύψομε την ουσία της εορτής χρειάζεται να συνειδητοποιήσομε το γεγονός ότι ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος, ως «κατ΄ εικόνα» Θεού πλασμένος, αξίζει σεβασμό και τιμή.

Διερωτώμαι, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, η απάνθρωπη και ανάλγητη συμπεριφορά της ονομαζόμενης Χριστιανικής Ευρώπης σε Χριστιανικούς λαούς και κράτη όπως είναι η Ελλάδα και πρόσφατα η Κύπρος, τι σχέση μπορεί να έχει με το σημερινό γεγονός; Πόσο έχει, αλήθεια, συνειδητοποιήσει και κατανοήσει ο Χριστιανικός κόσμος της ευθύνη της αποστολής του;… εάν τελικά οι πειρασμοί των προκλήσεων μας κέρδισαν και μας έβαλαν στην λογική τους και εάν θέλομε να νικήσομε κάθε κρίση, η οποία απειλεί την πνευματική μας ιδιοσυστασία και ταυτότητα, χρειάζεται να κρατήσομε τα αιώνια σύνορα της πίστης που γιορτάζομε σήμερα. Είναι η ωραιότερη ομορφιά του Γένους μας, πλούτος αδαπάνητος, η μόνη οδός και σωτηρία στην νέα διαμορφούμενη παγκόσμια κοινωνία…», κατέληξε ο κ. Αμφιλόχιος.

Ακολούθησε η καθιερωμένη εόρτια εκδήλωση στην παρακείμενη της Μονής Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, εορτή του Ιδρύματος, με ομιλητή τον Γενικό Δντή της Ο.Α.Κ. Δρ. Κωνστνατίνο Ζορμπά, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Βυζαντινή Εικόνα και Άνθρωπος: Αλλαγή-Αλλοίωση-(Επ)Ανάσταση!».

Ο ομιλητής με λόγο μεστό, σύγχρονο, θεολογικό, κατανοητό και βιωματικό αναφέρθηκε στο γεγονός της ημέρας και στην συλλογική ευθύνη του Χριστιανικού κόσμου για την διάσωση του ανθρωπίνου προσώπου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΑΚ ευχαρίστησε και καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας  & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, εκπρόσωπος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, εκπρόσωποι της Κεντρικής Εξουσίας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Φορέων του τόπου και του Νομού ως και πλήθος κόσμου μετείχαν τόσο στην Θεία Λειτουργία στην Πατριαρχική και  Σταυροπηγιακή Μονή Γωνιάς ως και την εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

Το Ίδρυμα παρέθεσε εόρτια τράπεζα προς όλους τους παρευρισκόμενους, στο τέλος της οποίας ο Γενικός Δντής του Ιδρύματος Δρ. Ζορμπάς εξέφρασε την χαρά και τις ευχαριστίες του και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

IMG 9074a

IMG 9094a

IMG 9102a

IMG 9119a

IMG 9125a

IMG 9129a

Εμφανίσεις: 41440
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!