Έκανε πίσω ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης για τον βοηθό Επίσκοπο

Image«Η Εκκλησία δεν πιέζει κανέναν. Δεν έχουμε πιέσεις από πουθενά, από κανέναν. Σέβομαι και αγαπώ όλους του αρχιερείς μας οι οποίοι με σέβονται και με αγαπούν... Είμαστε όλοι μια οικογένεια και σεβόμαστε ο ένας τον άλλον»

Τη μέθοδο των "μαέστρων" στα παιχνίδια τακτικής, που είναι οι καρδινάλιοι, φαίνεται ότι επέλεξε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης στο θέμα εκλογής επισκόπου βοηθού του, αναφωνώντας μετά από τις αντιδράσεις της πλειονότητας των ιεραρχών αλλά και των υπόλοιπων στελεχών της τοπικής Εκκλησίας "Facio tergoum discede" ("κάνω πίσω, το αποσύρω").

Υπό το βάρος της απόφασης πολλών ιεραρχών να μην παραστούν στη Σύνοδο της ερχόμενης Πέμπτης, όπου ο Αρχιεπίσκοπος είχε θέσει το θέμα εκλογής βοηθού του επισκόπου στην ημερήσια διάταξη και με βάση τα όσα χθες αναφέραμε στο ρεπορτάζ για αυτήν την εξέλιξη, ο Κρήτης Ειρηναίος χθες, με μία νέα αιφνιδιαστική του κίνηση, απέστειλε νέο σχέδιο ημερήσιας διάταξης προς τους υπόλοιπους 8 ιεράρχες για τη Σύνοδο της Πέμπτης, από όπου όμως είχε αφαιρέσει από τα προς εξέταση θέματα αυτό της εκλογής βοηθού του, ξεμπλοκάροντας κατά τα φαινόμενα έτσι το ενδεχόμενο μη πραγματοποίησης της Συνόδου και αποφεύγοντας την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξει η Μεγάλη Εβδομάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ορθόδοξο εκκλησίασμα της Κρήτης.

Το παρασκήνιο της μεταστροφής

Είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων, όπου όμως η κατάληξη ήταν δεδομένη - 6 στους 9 ιεράρχες δε συζητούσαν καν την ύπαρξη τέτοιου θέματος στην ερχόμενη Σύνοδο, με τον Πέτρας Νεκτάριο να δηλώνει μάλιστα πως, αν υπάρχει τέτοιο θέμα - εκλογής βοηθού - δεν πρόκειται καν να παραστεί στη Σύνοδο, όποιες πιέσεις και να δεχτεί, ακόμη κι αν αυτό κρίνει την έδρα που κατέχει!

Σημειώνεται πως για την εκλογή επισκόπου βοηθού απαιτείται η παρουσία του συνόλου των ιεραρχών, δηλαδή και των εννέα.

Σε διαφορετική περίπτωση, μόνο η αποστολή "εξαρχίας" από το Φανάρι θα μπορούσε να αναπληρώσει και να προχωρήσει κανονικά την εκλογή "βοηθού", εφόσον ιεράρχες της Κρήτης αρνούνταν να παραστούν στη διαδικασία.

Αυτό όμως δε θα φανέρωνε και τους πραγματικούς "πρωταγωνιστές" του όλου εγχειρήματος;

Στα αξιοσημείωτα, πως ανάμεσα σε όσους είχαν αντιρρήσεις ήταν και δύο ιεράρχες, ο Γορτύνης Μακάριος και ο Ρεθύμνης Ευγένιος, οι οποίοι - αν και εξελέγησαν Μητροπολίτες από τη θέση του επισκόπου βοηθού δίπλα στον αοίδιμο Τιμόθεο - θεωρούν, όπως και οι περισσότεροι, πως δεν μπορεί πλέον να θεωρείται "κεκτημένο δικαίωμα" η θέση για να εκλέγεται κάποιος Μητροπολίτης.

Μόνο οι Μητροπολίτες Ιεραπύτνης Ευγένιος και Κυδωνίας Δαμασκηνός θεωρούσαν, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος, ότι η εκλογή βοηθού έπρεπε να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη, αφού αυτό το δικαίωμα το έχει ο Αρχιεπίσκοπος με βάση και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας Κρήτης.

Με βάση αυτούς τους συσχετισμούς αλλά και το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στο σύνολο της Εκκλησίας, ιδίως στο Ηράκλειο, ο Αρχιεπίσκοπος άφησε εκτός το θέμα με χθεσινό του έγγραφο προς τους ιεράρχες, αποδεικνύοντας όμως έτσι πως το όλο θέμα ανακινήθηκε αιφνιδιαστικά 17 μήνες μετά το κενό στη θέση - που και ο ίδιος στο παρελθόν δήλωνε πως δεν επιθυμεί την πλήρωσή του - κάτω από πίεση "άνωθεν" κύκλων.

Κύκλοι που ιδίως στο Φανάρι διατηρούν απευθείας σχέση και λόγω των συχνών τους επισκέψεων με συγκεκριμένους αρχιμανδρίτες του νησιού.

Ο ίδιος ο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος σε χθεσινές του δηλώσεις στην "ΚΡΗΤΗ ΤV", μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι «η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας θα συνέλθει κανονικά την ερχόμενη Πέμπτη 14 του μηνός. Θα μελετήσει τα θέματα της ημερησίας διατάξεως πλην εκείνου της εκλογής του βοηθού επισκόπου, το οποίο αναβλήθηκε για αργότερα. Ήδη ενημέρωσα και εγγράφως το σύνολο της Ιεραρχίας».

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως απέδωσε την απόσυρση της εκλογής στο ότι η Σύνοδος της Πέμπτης «έχει πολλά θέματα επείγοντα και θέλουμε με την άνεση και την ησυχία μας να εξετάσουμε τα θέματα αυτά».

Αν όμως η εκλογή βοηθού επισκόπου, την οποία αιφνιδιαστικά έφερνε αύριο Πέμπτη στη Σύνοδο, ήταν δική του επιλογή και όχι προϊόν πιέσεων, ποιο λόγο θα είχε να την αναβάλει και κυρίως να μην υποδείξει την επιλογή του αυτή;

Φυσικά έτσι, όμως, θα έμενε αναπάντητο το ερώτημα γιατί 17 μήνες δεν προχώρησε σε αυτήν του την επιθυμία, παρά μόνο τώρα το επιχείρησε, γεγονός που υποδηλώνει ότι τελικά ίσως και ο ίδιος να μην το επιθυμούσε αλλά υπαγορεύτηκε άνωθεν να προβεί σε αυτήν την κίνηση.

Ωστόσο στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος επέμεινε πως για τη θέση του βοηθού του «η Σύνοδος είναι αυτή που θα αποφασίσει και όχι ο ίδιος», ενώ στην ερώτηση γιατί ανακίνησε τώρα το θέμα αυτό σημείωσε πως «η Σύνοδος αποφασίζει τα θέματα»...

Μόνο που κανείς άλλος ιεράρχης δεν έθεσε τέτοιο θέμα, και κυρίως ο Κρήτης ήταν αυτός που, ενεργοποιώντας το καταστατικό του δικαίωμα, το ενέγραψε στην αρχική ημερήσια διάταξη της Πέμπτης, που τελικά αναίρεσε.

Έσπευσε μάλιστα να αποκρούσει την άποψη πως το θέμα ανακινήθηκε με άνωθεν πιέσεις, τονίζοντας ότι «η Εκκλησία δεν πιέζει κανέναν.

Δεν έχουμε πιέσεις από πουθενά, από κανέναν. Σέβομαι και αγαπώ όλους του αρχιερείς μας, οι οποίοι με σέβονται και με αγαπούν... Είμαστε όλοι μια οικογένεια και σεβόμαστε ο ένας τον άλλον». Ωστόσο, δεν εξηγεί τη θεαματική μεταστροφή του να εκλέξει βοηθό, όταν επί 17 μήνες, όχι μόνο δεν το έπραξε, αλλά δήλωνε στο πρόσφατο παρελθόν ότι δεν το έχει ανάγκη.

Ωστόσο στους κόλπους της τοπικής Εκκλησίας το κλίμα είναι βαρύ. Πολλοί ιερείς, αλλά κυρίως αρχιμανδρίτες, υποστηρίζουν ότι υπήρξε μεθόδευση για να περάσει το θέμα αιφνιδιαστικά και χωρίς συνεννοήσεις με στόχο, κυρίως, την "επόμενη μέρα" και όχι αυτή καθαυτή τη θέση του επισκόπου βοηθού του Αρχιεπισκόπου.

Το γεγονός ότι η πλειονότητα των τοπικών ιεραρχών φαίνεται να συλλαμβάνει το κλίμα στην Εκκλησία και τα στελέχη της είναι αυτό που για την ώρα μπλόκαρε τη διαδικασία.

Αυτό δεν αναιρεί ότι κάποιοι επιχειρούν με άξονα τη θέση του "βοηθού" και τις καλές σχέσεις τους με το Φανάρι να δημιουργήσουν ακόμη και τετελεσμένα μετέπειτα εκλογής τους σε Μητροπολίτες με μόνο εφόδιο τη θέση αυτή.

Τακτική που θα μετέτρεπε την εκλογή ενός αρχιμανδρίτη σε δεσπότη σε "κλειστή" υπόθεση και προδιαγεγραμμένη, "αφυδατώνοντας" το ενδιαφέρον αρχιμανδριτών ακόμη και από την προσφορά έργου σε ενορίες και στο κοινωνικό σώμα της Εκκλησίας, αφού τέτοια προσόντα δε θα λαμβάνονταν υπόψη.

Εκτός αν οι πραγματικοί "ενορχηστρωτές της υπόθεσης" αδυνατούν να κατανοήσουν πως οι εποχές έχουν αλλάξει και πως το "οξυγόνο" για την Εκκλησία Κρήτης, που είναι το πιο συμπαγές και πληθυσμιακά μεγαλύτερο ποίμνιο - απευθείας - του Οικουμενικού Θρόνου, δεν είναι οι "υποτακτικοί" και πολλές φορές "ευήθεις" αλλά όσοι προσηλωμένοι σε αυτό αναπτύσσουν δράση και έχουν λόγο και ρόλο εξ ονόματός του, αλλά πάντως όχι με σχέση δουλοπρέπειας.

Νηνεμία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σύνοδος της ερχόμενης Πέμπτης, έχοντας αποφορτιστεί με την κίνηση του Αρχιεπισκόπου να αφαιρέσει το επίμαχο θέμα αλλά και λόγω των ημερών, αναμένεται να κινηθεί σε ήρεμο κλίμα.

Όμως αυτό δε σημαίνει ότι η κάθε πλευρά δε διατηρεί αναλλοίωτες τις θέσεις της επί του θέματος, όταν αυτό επανέλθει, ούτε πολύ περισσότερο διασφαλίζει πως, παρά την απάλειψη της εκλογής βοηθού επισκόπου αυτή την Πέμπτη, θα δώσουν το "παρών" τελικά όλοι οι ιεράρχες.

Η μεθόδευση

Όπως σημειώνουν όσοι αντέδρασαν στο ενδεχόμενο μίας τέτοιας εκλογής αύριο Πέμπτη, το θέμα δεν είναι ούτε το πρόσωπο, ούτε η τυχόν επιθυμία του Αρχιεπισκόπου για βοηθό του επίσκοπο.

Το θέμα είναι η αιφνιδιαστική μεθόδευση κύκλων για κάτι τέτοιο και κυρίως η απόπειρα να δημιουργηθεί "κεκτημένο δικαίωμα" από μία θέση βοηθού να εκλέγεται κάποιος Μητροπολίτης ή να έχει περισσότερες πιθανότητες για αυτό, ανεξάρτητα από τα πραγματικά προσόντα και την προσφορά που θα πρέπει να έχουν και να επιδεικνύουν οι προς αρχιερατία εκλόγιμοι αρχιμανδρίτες.

Εμφανίσεις: 66340
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!