Συνοδική εγκύκλιος για τα Χριστούγεννα της Εκκλησίας της Κρήτης

iera sunodos 2013

Προς
τους Αιδεσιμολογιωτάτους Κληρικούς, τους Οσιωτάτους Μοναχούς
και τον ευσεβή και φιλόθεο Λαό της Εκκλησίας Κρήτης


Αγαπητοί μας αδελφοί, παιδιά της Εκκλησίας μας,
Αυτές τις ημέρες εορτάζουμε τη «Μητρόπολη των Εορτών», τα Χριστούγεννα. Στη μεγάλη αυτή Εορτή μας, ο Θεός γίνεται άνθρωπος.

Ο Λόγος σαρκώνεται για να αγιάσει και να αναγεννήσει τον άνθρωπο, την ανθρώπινη ζωή, η οποία είναι θείο δώρο.

Στη Φάτνη του Σπηλαίου της Βηθλεέμ, προσκύνησαν όλοι: οι χοροί των Αγγέλων, οι απλοί βοσκοί της υπαίθρου, οι σοφοί Μάγοι, όπως και η κτίση ολόκληρη, τον Νεογέννητο Χριστό, τον Αιώνιο και Αθάνατο Σωτήρα μας.

Εμείς, οι Ορθόδοξοι άνθρωποι, πορευόμαστε με την Πίστη, την Παράδοσή μας, το υγιές εκκλησιαστικό φρόνημα και το βίωμα της αληθινής ζωής με το Χριστό, το οποίο εκφράζεται με τα τρία στάδια της Ορθόδοξης πνευματικότητας, την κάθαρση, τον φωτισμό και τη θέωση.

Στο απέριττο Σπήλαιο της Βηθλεέμ, δεν εισχωρεί τελικά ένα φευγαλέο συναίσθημα εξωτερικής χαράς, η η «θρησκευτικότητα», για μια κοσμική ευδαιμονία, αλλά χωρούν και παραμένουν, όσοι έζησαν και ζουν την αληθινή ζωή του Χριστού.

Στις μεγάλες δυσκολίες των καιρών μας και τις κρίσεις, όχι μόνον τις οικονομικές, αλλά και τις βαθύτερες, με ανώτερη από όλες την πνευματική κρίση, η Αγία μας Εκκλησία, υπενθυμίζει σε όλους μας, ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο απρόσωπο άτομο η ένας καταναλωτής, αλλά βρίσκεται σε διαρκή σχέση υπαρξιακής κοινωνίας με τον Χριστό και τους συνανθρώπους του.

Ο σύγχρονος ευτελισμός του ανθρώπου και της αξιοπρέπειάς του, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ορθόδοξη ανθρωπολογία για το μυστήριο της ζωής.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, σήμερα, με πρωτεργάτη το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, μας υπενθυμίζει ότι ο Χριστός ήλθε, για να έχουμε ζωή περίσσεια, «ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσιν» (Ιωάν. ι', 10). Προβάλλει την μεταξύ μας ισότητα, την αδελφότητα και την αλληλεγγύη.

Από τη Φάτνη του Χριστού μας, πηγάζει η μοναδική αξία της ανθρώπινης ζωής, ως θείου δώρου και σας προτρέπομε με πολλή πατρική αγάπη, κατά τη μεγάλη σημερινή Εορτή των Χριστουγέννων, να σεβόμαστε τη ζωή και το ανθρώπινο πρόσωπο, το δικό μας και των άλλων και να διαφυλάττουμε την ιερότητα και τη μοναδική αξία της.

Να αναγνωρίζουμε στα πρόσωπα των εν Χριστώ αδελφών μας, τις «εικόνες του Θεού». Να βλέπουμε και να ζούμε τη ζωή ως το δώρο του Θεού, να αγαπούμε τον κάθε άνθρωπο, ως «ουρανοπολίτη», πολίτη της ευλογημένης Βασιλείας του Θεού.

Να συνεργαζόμαστε όλοι μαζί, για την προστασία της θεοδώρητης ζωής και να ατενίζουμε με ελπίδα και προσδοκία τον Σαρκωθέντα Κύριό μας, ο οποίος είναι η αληθινή, μοναδική Ζωή μας.

Στην ευλογημένη αυτή περίοδο των Χριστουγέννων, είναι απαραίτητο, να θυμηθούμε, όλους ανεξαιρέτως τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι βρίσκονται σε δοκιμασίες, θλίψεις, ασθένειες, φτώχεια, ανεργία, πείνα και να παραμείνουμε αλληλέγγυοι σε αυτούς, με σεβασμό και διάκριση.

Να παρέχουμε με ανιδιοτέλεια κάθε είδους βοήθεια, σε όσους τη χρειάζονται. Να δείχνουμε με τρόπο χριστομίμητο, συμπαράσταση στον πόνο, τη θλίψη και την οποιαδήποτε δοκιμασία, του κάθε αδελφού μας, με τρόπο αγαπητικό, ταπεινό και κενωτικό.

Να διαβούμε τις γέφυρες κοινωνίας μεταξύ όλων μας, ώστε να συμβάλουμε στην πραγμάτωση της ειρήνης και της καταλλαγής.

Να χαιρόμαστε το Γεγονός της Γεννήσεως του Κυρίου, ως αφορμή δοξολογίας του Ουράνιου Πατέρα μας, της Πηγής της Ζωής και της αληθινής χαράς.

Να διατηρούμε το σεβασμό στο θεόσδοτο δώρο της ζωής. Να παλαίβουμε και να νικούμε τις απελπισίες, τις απογοητεύσεις και τα αδιέξοδα της ζωής, τα οποία προέρχονται από τον αυτοκαταστροφικό εγωϊσμό του σημερινού κόσμου και προκαλούν τον ευτελισμό του ανθρώπινου προσώπου, απειλούν δε, πολλές φορές, τη συνέχιση και την ποιότητα της ζωής.

Με τις πατρικές αυτές σκέψεις και τις ποιμαντικές προτροπές μας, συνοδοιπορούμε, η Ιεραρχία της Εκκλησίας Κρήτης, με όλους εσάς και προσευχόμαστε, ο Σωτήρας μας Ιησούς Χριστός, να χαρίζει στους ανθρώπους της Μεγαλονήσου μας, δύναμη και αντοχή, προσδοκία και ελπίδα, ουράνια χαρά, χρόνια πολλά και ελπιδοφόρα, πάντοτε με σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής και τη μοναδικότητα του ανθρώπινου προσώπου.

Σας αγαπούμε, σας ευλογούμε, μοιραζόμαστε μαζί σας και ζούμε όλα τα προβλήματά σας και ευχόμαστε ολόψυχα, με του Νεογέννητου Χριστού μας τη δύναμη, να ξεπεράσουμε όλα τα σημερινά προβλήματα και να βρούμε τον δρόμο μας, που είναι ο δρόμος του Χριστού, ο Ίδιος ο Χριστός!

Με πατρικές εόρτιες ευχές και εν Κυρίω Τεχθέντι αγάπην

† Ο Κρήτης Ειρηναίος, Πρόεδρος
† Ο Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος
† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος
† Ο Κυδωνίας και Απoκoρώνoυ Δαμασκηνός
† Ο Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων Ειρηναίος
† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος
† Ο Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος
† Ο Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος
† Ο Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας

Εμφανίσεις: 53829
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!