Ρεθύμνου Ευγένιος: ''Είμαστε πλούσιοι από αισθήματα και πράξεις αγάπης''

eugenios mra-2ROMFEA.GR | Εγκύκλιο για τον έρανο αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου εξέδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος.

''Εφαρμόζοντας την εντολή του Θεού, καταβάλλομε αδιάκοπα κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχομε την δυνατότητα να στεκόμαστε δίπλα στον εμπερίστατο συνάνθρωπό μας'', ανέφερε ο κ. Ευγένιος.

Ακολουθεί το κείμενο του Σεβασμιωτάτου:

Αγαπητά μου παιδιά,

Προσεγγίζομε και εφέτος την Μεγάλη Εορτή των Χριστουγέννων.

Προετοιμαζόμασθε να πορευθούμε προς το Θείον βρέφος και να Το προσκυνήσομε στην «πενιχρά φάτνη» της άκρας ταπείνωσης και της κενωτικής αγάπης Του για τον άνθρωπο.

Όλοι οι χριστιανοί αναζητούμε στον νοητό ουρανό της πίστεως τον αστέρα που θα μας οδηγήσει στην Ενσαρκωμένη Αγάπη, στον Κύριο της δόξης και Θεό μας Ιησού Χριστό.

Για αυτόν τον αστέρα-οδηγό επιθυμούμε να σας μιλήσομε. Έτσι όπως ο ίδιος ο Χριστός μας τον περιέγραψε και ο οποίος αποτελεί την πιο ασφαλή, αν όχι την μοναδική, οδό για να Τον γνωρίσομε και να κάμομε το ευλογημένο Του θέλημα: «Δεύτε οι ευλογημένοι του πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην υμίν βασιλείαν από καταβολής κόσμου. επείνασα γαρ, και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα, και εποτίσατέ με, ξένος ήμην, και συνηγάγετέ με, γυμνός, και περιεβάλετέ με, ησθένησα, και επεσκέψασθέ με, εν φυλακή ήμην, και ήλθετε προς με. (...) αμήν λέγω υμίν, εφ' όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (πρβλ. Ματθ. κε 34-40).

Ο Κύριός μας λοιπόν μας απεκάλυψε με τον λόγο Του που και πως θα Τον αναζητήσομε και θα Τον βρούμε. Τελικά, είναι πολύ κοντά μας.

Δίπλα μας, έξω από την πόρτα μας. Είναι ο ελάχιστος αδελφός Του και αδελφός μας, ο ενδεής και εμπερίστατος συνάνθρωπός μας, που στερείται ακόμη και τα απολύτως αναγκαία για μια ζωή στοιχειωδώς ανθρώπινη και αξιοπρεπή.

Για αυτόν τον αδελφό του Χριστού μας δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι, να τον προσπερνούμε σαν να μην υπάρχουν ο ίδιος και η δυσβάσταχτη ανέχεια που τον ταλανίζει και τσακίζει τις ελπίδες και τα όνειρά του.

Που, δυστυχώς, κάποιες φορές τον οδηγεί σε απονενοημένα διαβήματα ακραίας απόγνωσης, τα οποία στιγματίζουν την σύγχρονη κοινωνία μας στον 21ο αιώνα.

Ως Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, εφαρμόζοντας την εντολή του Θεού, καταβάλλομε αδιάκοπα κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχομε την δυνατότητα να στεκόμαστε δίπλα στον εμπερίστατο συνάνθρωπό μας και να κάνομε κυριολεκτικά ο,τι καλύτερο και ο,τι περισσότερο μπορούμε.

Πόροι για την κάλυψη όλων των αναγκών των εμπερίστατων αδελφών μας δεν υπάρχουν απεριόριστοι.

Αλλά και πάλι, δόξα τω Θεώ, είμαστε πλούσιοι στην Τοπική μας Εκκλησία από αισθήματα και πράξεις αγάπης προς τους αδελφούς μας, από την διάθεσή μας να δίνομε την ύπαρξή μας για να ανακουφίσομε τους αδελφούς μας που έχουν ανάγκη την συμπαράστασή μας, όχι μόνο την υλική, αλλά και την ηθική.

Που χρειάζονται ακόμη και ένα ζεστό χαμόγελο ελπίδας και κατανόησης για να διαλύσει το ψύχος της σκληρής πραγματικότητας, να λιώσει τους πάγους της απομόνωσής τους, να διασκορπίσει τα σύννεφα της κατήφειας και της απαισιοδοξίας τους.

Αυτός, όπως τονίζομε ευκαίρως ακαίρως, είναι ο αληθινός πλούτος μας. Η διάθεση προσφοράς αγάπης χωρίς διακρίσεις και χωρίς ανταλλάγματα των μελών της Εκκλησίας προς όλους όσοι την αποζητούν.

Ως Επίσκοπος της Εκκλησίας των Ρεθυμνίων τα τρία τελευταία χρόνια, έχομε διαπιστώσει με συγκίνηση ότι οι ευγενείς και αρχοντικοί άνθρωποι του τόπου μας διαθέτουν άφθονο περίσσευμα αγάπης και προσφοράς κάθε φορά που η Μάνα Εκκλησία τους το ζητεί, για να θεραπεύσει πληγές και ασθένειες των πιο αδύναμων παιδιών Της.

Το ευλογημένο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας έχει φανερώσει με μύριους τρόπους τα ανώτερα, τα Θεία θα έλεγα, αισθήματα αγάπης, αλτρουϊσμού και αυτοδιάθεσης που διαθέτει για τον πάσχοντα πλησίον.

Με τις εισφορές των ανθρώπων του τόπου μας, και χωρίς κανένα άλλο πόρο η μέσο, η Ιερά Μητρόπολή μας, δια του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της, διαθέτει κάθε χρόνο σημαντικό χρηματικό ποσό για την κάλυψη των πιο βασικών αναγκών συνανθρώπων μας που φτάνουν στην πόρτα της Εκκλησίας μας ζητώντας υποστήριξη, δυστυχώς ολοένα και περισσότεροι ημέρα με την ημέρα.

Συγκεκριμένα, το περασμένο έτος δαπανήθηκε το ποσό των πενήντα επτά χιλιάδων (57.000) ευρώ για φάρμακα, παιδικές τροφές, φοιτητικά επιδόματα, στέγη, ακόμη και για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού τους οποίους οι άνθρωποι αδυνατούσαν να εξοφλήσουν.

Παράλληλα διανεμήθηκαν σαράντα έξι (46) τόνοι τροφίμων, αλλά και ικανός όγκος ρουχισμού. Η βασική και μόνη βέβαιη πηγή εσόδων για τα παραπάνω ήταν ο Έρανος της Αγάπης, που απέδωσε το περασμένο έτος το χρηματικό ποσό των 25.102 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά συγκεντρώθηκαν αποκλειστικά με την δική σας συνδρομή, είναι το προϊόν της δικής σας αγάπης. Για την οποία σας ευγνωμονούμε και σας συγχαίρομε και νιώθουμε υπερήφανοι για τον εσωτερικό πλούτο που αποθησαυρίζουν οι άνθρωποί μας στις καρδιές τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι και εφέτος θα ανταποκριθείτε στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας. Ότι και εφέτος θα γίνετε αρωγοί στο δύσκολο έργο της Φιλανθρωπικής Διακονίας της Μητροπόλεώς μας, για να μπορούμε και εμείς με την σειρά μας να ανταποκρινόμαστε στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες που ζητούν να καλυφθούν από τα φιλανθρωπικά μας αισθήματα.

Καθορίσαμε ο καθιερωμένος Έρανος της Αγάπης να πραγματοποιηθεί στις Ενορίες της υπαίθρου της Μητροπόλεώς μας την Κυριακή 8η Δεκεμβρίου και στις Ενορίες της πόλεως του Ρεθύμνου την Τρίτη 10η Δεκεμβρίου 2013.

Γνωρίζομε πολύ καλά ότι η προσφορά σας και εφέτος θα είναι από το υστέρημα και όχι από το περίσσευμά σας, αφού η πολυετής κρίση έχει βυθίσει την πατρίδα μας στην ύφεση και τα εισοδήματα του λαού μας διαρκώς συρρικνώνονται.

Τελικά όμως αυτό είναι που έχει αξία. Να δίνομε ο,τι μπορούμε, να δινόμαστε όσο μπορούμε, να μεταγγίζομε το ίδιο το αίμα μας, για να ανακουφίζομε τα σωματικά και ψυχικά τραύματα των αδελφών μας.

Και με τον τρόπο αυτό, με την αυτοπροσφορά, την θυσιαστική αγάπη και την αλληλεγγύη, δεν θα χάσομε ούτε στιγμή από τα μάτια μας το άστρο της Βηθλεέμ, το οποίο θα μας οδηγήσει με σιγουριά εκείνη την Μεγάλη Νύκτα των Χριστουγέννων στον σπαργανωμένο Υιό της Μαρίας.

Για να ψάλομε μαζί με τους Αγγέλους και να προσευχηθούμε στον φιλάνθρωπο Θεό μας για την ειρήνη και την προκοπή όλου του κόσμου. 

Εκ των προτέρων Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτό που είσθε και για αυτό που προσφέρετε στην Τοπική μας Εκκλησία, όποτε σας ζητηθεί.

Σας ευχόμασθε καλό υπόλοιπο της Τεσσαρακοστής, καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

Με πολλή πατρική αγάπη, εγκάρδιες ευχές και ευχαριστίες
Ο Επίσκοπός σας
† Ο Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος.

Εμφανίσεις: 54381
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!