Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Ι.Μ. Ρεθύμνης (ΦΩΤΟ)

ieratiko.synedrio.imra.2013 2

Το Σάββατο 16η Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Γεωργίου Αρσανίου το Γενικό Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Των εργασιών του Συνεδρίου προηγήθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής Αρσανίου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, στο τέλος της οποίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των αοιδίμων ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Επίσης, ο Επίσκοπός μας κ. Ευγένιος απένειμε τιμητικούς τίτλους στους Προηγουμένους της Ιεράς Μονής Αρσανίου, Αρχιμανδρίτες Θεόφιλο Μανδελενάκη και Αγαθάγγελο Πηγουνάκη, επαινώντας την πολυετή διακονία τους στη Μονή και την Τοπική μας Εκκλησία.

Μετά την Θεία Λειτουργία άρχισαν στον ίδιο χώρο οι εργασίες του Συνεδρίου, στο οποίο, μετά τον εναρκτήριο λόγο του Επισκόπου μας, παρουσιάσθηκαν οι εξής εισηγήσεις:

Στην πρώτη Συνεδρία, η οποία αφιερώθηκε σε θέματα γενικής ποιμαντικής διακονίας, ο Ελλογ. κ. Θεόδωρος Ρηγινιώτης, καθηγητής θεολόγος, εισηγήθηκε το θέμα «Περί της εκδόσεως του φυλλαδίου Θα γίνεις νονός/Θα γίνεις νονά; και της ποιμαντικής διακονίας των Αναδόχων στο Μυστήριο του Βαπτίσματος».

Ο Αιδεσ. Πρωτ. Δημήτριος Αμπανάβας, επόπτης του κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, παρουσίασε το θέμα «Κατηχητικά Σχολεία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας: ενεστώσα κατάσταση και προοπτικές» και ο Αιδεσ. Πρωτ. Χαράλαμπος Καμηλάκης, υπεύθυνος του γραφείου αντιαιρετικού αγώνος, το θέμα «Ποιμαντική αντιμετώπιση των σύγχρονων αιρέσεων».

Στη δεύτερη Συνεδρία τους Συνέδρους απασχόλησαν ειδικώτερα ζητήματα, όπως η αναστήλωση και ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων του τόπου μας καθώς και το σημαντικό, ιδιαίτερα στις μέρες μας, θέμα της φιλανθρωπικής διακονίας της Τοπικής μας Εκκλησίας.

Ο Αιδεσ. Πρωτ. Γεώργιος Μανουσάκης, εφημέριος της ενορίας Αγίου Γεωργίου Χρωμοναστηρίου, μίλησε για τις «Αναστηλωτικές εργασίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευτυχίου Χρωμοναστηρίου» και ο Αιδεσ. Πρωτ. Σταμάτιος Λάριος, εφημέριος της ενορίας Αγίου Νικολάου Πηγής, για τις «Αναστηλωτικές εργασίες στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο οικισμό της Ενορίας Πηγής».

Ο Αιδεσ. Οικον. Γεώργιος Γαλεράκης, υπεύθυνος του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, παρουσίασε το θέμα «Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο - Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία: απολογισμός τριετίας 2011-2013 - προτάσεις» και ο Αιδεσ. Οικον. Εμμανουήλ Καμαρίτης, υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση των πνευματικών και λατρευτικών αναγκών των νοσηλευομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης, μίλησε με θέμα «Εκκλησία και ασθενείς: η διακονία της Εκκλησίας στα νοσηλευτικά ιδρύματα».

Στο τρίτο και τελευταίο μέρος του Συνεδρίου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αιδεσ. Πρωτ. Νικόλαος Νικηφόρος αναφέρθηκε σε διοικητικά θέματα των Ενοριών και των Εφημερίων.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την καταληκτήρια ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αρσανίου, Αρχιμ. Ευφραίμ Μανουσάκη, για την φιλοξενία του Συνεδρίου και απηύθυνε στους κληρικούς πατρικές προτροπές και υποδείξεις για την καλύτερη δυνατή διακονία τους σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας.

Μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου η Ιερά Μονή παρέθεσε γεύμα στους Συνέδρους.

ieratiko.synedrio.imra.2013 4

ieratiko.synedrio.imra.2013 6

ieratiko.synedrio.imra.2013 9

ieratiko.synedrio.imra.2013 10

ieratiko.synedrio.imra.2013 11

ieratiko.synedrio.imra.2013 12

ieratiko.synedrio.imra.2013 14

Εμφανίσεις: 56066
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!