Κυδωνίας: ''Όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει ότι έχει Πατέρα το Θεό δεν φοβάται τίποτα''

kydon1

Με ένα ωραίο λόγο κατάμεστο ευχές και συμβουλές καλωσόρισε στο Άγιο Θυσιαστήριο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός τον νέο χειροτονηθέντα εις Πρεσβύτερο, διάκονο π. Ευάγγελο Μπακαρόζο, σε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Στύλο Αποκορώνου.

Ιερείς από όλες τις Αρχιερατικές Περιφέρειες,  η Γερόντισσα της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Θεοξένη Μοναχή και πλήθος  κόσμου παρευρέθηκαν, για να αναφωνήσουν το ''άξιος'' στο νέο Πρεσβύτερο και παράλληλα να αποχαιρετήσουν τον νυν εφημέριο π. Βασίλειο Γκάτση που θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα  στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Χανίων.

Με σεμνά και ταπεινά λόγια στην ομιλία του ο π. Ευάγγελος ευχαρίστησε τον Τριαδικό Θεό, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυδωνίας κ. Δαμασκηνό, τον πνευματικό του Πρωτ. Σπυρίδωνα Κουφό, όλους τους ιερείς, την οικογένεια του και την συμβία του που τον στηρίζει σε κάθε του βήμα, και όλους τους ανθρώπους που είχαν την ευγενή καλοσύνη όπως είπε, να παρευρεθούν στη χειροτονία και να ενώσουν τις προσευχές τους μαζί με την δική του.

Με πατρικά λόγια κατεύθυνε στη συνέχεια τον π. Ευάγγελο ο Σεβασμιώτατος λέγοντας του μεταξύ άλλων ότι είναι δύσκολο και υπεύθυνο το έργο του ιερέως.

Είναι ένα μοναδικό έργο και όποιος το συνειδητοποιεί μπορεί πραγματικά να αφιερώσει όλη του τη ζωή σε αυτό και να εργάζεται γι' αυτό. Ο Δημιουργός παντός ορατού και αοράτου Θεός, είναι ο Κύριος της Ζωής και του Θανάτου.

Μας έδωσε μία ξεχωριστή και μοναδική ιδιότητα, μας αξίωσε να είμαστε παιδιά Του.

Όταν ο άνθρωπος συνειδητοποιήσει ότι έχει Πατέρα το Θεό δεν φοβάται τίποτα, έστω κι αν δεν έχει κανένα σ΄ αυτή τη ζωή και όλοι τον πολεμούν και είναι εναντίον του.

Η κορυφαία τούτη ώρα της εις Πρεσβύτερο χειροτονίας σου, μου δίνει την αφορμή να υπογραμμίσω ακόμα προς χάριν σου, αλλά και προς οικοδομή όλων μας, την αξία τριών χριστιανικών αρετών (της ταπεινοφροσύνης, της υπακοής και της ευλάβειας της ψυχής), που ενώ απευθύνεται σε όλους τους πιστούς, είναι θεμελιώδεις και αναγκαίες ιερατικές αρετές, αληθινά στολίδια κάθε γνήσιου ιερωμένου.

Η ταπεινοφροσύνη, που όπως αναφέρει και ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος είναι ''στολή θεότητος''.

Η ιερατική ταπεινοφροσύνη εκπορεύεται από τη βαθιά συναίσθηση του διακονικού χαρακτήρα της ιεροσύνης. Είμαστε, φρονούμε και ενεργούμε πάντοτε ως ελάχιστοικαι ταπεινοί διάκονοι του Θεού και της Εκκλησίας Του.

Η γνήσια ταπεινοφροσύνη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπακοή. Ο ταπεινός κληρικός υπακούει στον Θεό, στην Εκκλησία, στον Επίσκοπο του.

Μέσα στην Εκκλησία οι πάντες (από τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο, τον Επίσκοπο, τον κλήρο μέχρι και τον τελευταίο πιστό) υπακούομε εκεί που πρέπει. Ακολουθούμε αυτούς που πρέπει να ακολουθούμε, μαθητεύουμε ταπεινά διά βίου.

Η τρίτη και σημαντικότερη αρετή που ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, είναι η ευλάβεια της ψυχής. Ο κληρικός οφείλει να έχει φόβο Θεού, αίσθηση του ιερού του καθήκοντος και να είναι ευλαβής καθ΄όλη την διάρκεια της ιερατικής του ζωής.

Στη συνέχεια ομιλίες απεύθυναν ο Πρωτ. Δημήτριος Λαμπαθάκης εκ μέρους της ενορίας Αγίου Λουκά όπου εκεί υπηρέτησε ως διάκονος ο π. Ευάγγελος για δύο περίπου έτη,  και ο απερχόμενος ιερέας π. Βαίλειος Γκάτσης χαρίζοντας στον νεοχειροτονηθέντα ένα βιβλίο και δίνοντας παράλληλα σε δύο επιτρόπους του από μία εικόνα για να τους ευχαριστήσει για την καλή συνεργασία που είχαν τόσα χρόνια.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο νέος εφημέριος μοίρασε το αντίδωρο στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα, που ανάμεσα τους παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του κράτους όπως οι βουλευτές κ. Μ. Βολουδάκης και κ. Χ. Μαρκογιαννάκης και εκπρόσωποι του Δήμου Χανίων και Αποκορώνου.

Στη συνέχεια προσφέρθηκε κέρασμα προς όλο τον κόσμο στον αύλειο χώρο του Ναού.

kydon2

kydon3

kydon4

kydon5

kydon6

kydon7

kydon8

kydon9

kydon10

kydon11

 

Εμφανίσεις: 56100
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!