Η εορτή του Αγίου Ευσταθίου στο Σελάκανο

agios eytathios selakano-5

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, εορτή της μνήμης του Αγίου Ευσταθίου, πανηγύρισε ο φερώνυμος Ιερός Ναός στο Σελάκανο της Ενορίας Χριστού Ιεράπετρας.

Το απόγευμα της Πέμπτης 19 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, περιστοιχούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλο Διαμαντάκη και άλλους Κληρικούς της Μητροπόλεως.

Ο Σεβ. κ. Ευγένιος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους στον αύλιο χώρου του πανηγυρίζοντος ναού και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο σημειώνοντας ότι μαζί με τον Άγιο Μάρτυρα Ευστάθιο η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη και της αγίας του οικογένειας, της συζύγου του αγίας Θεοπίστης και των δύο παιδιών τους, των αγίων Αγαπίου και Θεοπίστου.

Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος παρά την ευγενή καταγωγή, τον πλούτο, και την υψηλή θέση του ως στρατηλάτης της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ο Παλακίδας και μετέπειτα Άγιος Ευστάθιος υπήρξε συνετός, εγκρατής, σώφρων, δίκαιος και ελεήμων, γι᾽ αυτό και δέχθηκε την αποκάλυψη του Θεού, όταν άκουσε τη φωνή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού που τον καλούσε να πιστέψει και να βαπτιστεί.

Από τότε υπέδειξε μοναδική υπομονή στους πολλούς πειρασμούς και τα πολλά βασανιστήρια που υποβλήθηκε για την πίστη του στον Χριστό κατά την περίοδο των ρωμαϊκών διωγμών, μιμούμενος τον πολύπαθο Ιώβ στην εποχή της Παλαιάς Διαθήκης, όμως στο τέλος αναδείχθηκε νικητής ακολουθώντας το θέλημα του Θεού στη ζωή του και σηκώνοντας τον προσωπικό του σταυρό.

Τέλος, ο Σεβ. κ. Ευγένιος τόνισε ότι το παράδειγμα της ιώβειας υπομονής, του ενάρετου αγώνα, του ασκητικού φρονήματος και της ζωντανής πίστεως που μας δίδει ο Άγιος Ευστάθιος και η οικογένειά του είναι διαχρονικό και ταυτόχρονα επίκαιρο, ιδιαίτερα σήμερα, που όλοι μας υποχρεωνόμαστε να υποβληθούμε σε περικοπές και στερήσεις και να αναθεωρήσουμε το καταναλωτικό πρότυπο που είχαμε υιοθετήσει τις τελευταίες δεκαετίες.

Στην πανήγυρη του ναού συμμετείχε πολύς κόσμος της περιοχής, ανάμεσα στον οποίο ήταν και ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου κ. Φανούριος Μανιαδάκης.

Ανήμερα της εορτής, Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η θεία Λειτουργία.

agios eytathios selakano

agios eytathios selakano-2

Εμφανίσεις: 67474
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!