Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης κέντρο ενδιαφέροντος για την Ορθοδοξία

889

Έληξαν στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης με επιτυχία οι εργασίες συνεδρίου στο πλαίσιο του προγράμματος της Ακαδημίας «ΖΩΣΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ», με έμφαση στη σχέση Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.

Οι εργασίες διήρκεσαν από 9-16 Ιουνίου. Σκοπός του συνεδρίου ήταν η γνωριμία της Ορθοδοξίας, όπως βιώνεται στην Εκκλησία της Κρήτης και η περισυλλογή γύρω από την ευθύνη των δύο πλευρών για την καταλλαγή και αποκατάσταση της χριστιανικής ενότητας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας, της Επισκοπής Ίννσμπρουκ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Αυστρίας και της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, η οποία ενεργεί πάντοτε σύμφωνα με το πνεύμα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και τον αγώνα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την προαγωγή των διεκκλησιαστικών διαλόγων και σχέσεων.

Οι εργασίες άρχισαν με χαιρετισμό της Εντεταλμένης Διευθύντριας της Ορθοδόξου Ακαδημίας κ. Εμμανουέλας Λαρεντζάκη, η οποία παρουσίασε στους συνέδρους την πάνω από 40 χρόνια πολυδιάστατη και πλούσια δραστηριότητα της Ακαδημίας.

Σε άλλη ομιλία της η ίδια αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ της Ακαδημίας.

Τις λοιπές ομιλίες έκαμαν ο πρώην Γεν. Διευθυντής του Ιδρύματος κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γκράτς Hans-Ferdinand Angel, ο ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος του Ίννσπρουκ Manfred Scheuer, ο Κρητικός Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος, ο επιστημονικός συνεργάτης της Ακαδημίας κ. Λουκάς Ανδριανός, ο καθηγ. του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής και ο συντοπίτης μας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γκράτς κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης, ο οποίος ήταν και ο διοργανωτής και συντονιστής του συνεδρίου.

Τους συνέδρους υποδέχτηκαν στις έδρες τους με εγκαρδιότητα ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, οι οποίοι και τους δεξιώθηκαν με τη γνωστή πλούσια φιλοξενία, η οποία τους εντυπωσίασε.

Στο Ηράκλειο  ενημερώθηκαν από ιερείς του ναού του Αγ. Τίτου για τα της ανακομιδής της Τιμίας Κάρας του πρώτου Επισκόπου Κρήτης, εθαύμασαν στον Καθεδρικό  ναό του Αγ. Μηνά τις τοιχογραφίες του μακαριστού Χανιώτη Αγιογράφου Στυλ. Καρτάκη και επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Κνωσό.

Οι σύνεδροι επισκέφθηκαν επίσης τις Ι. Μονές Αγίας Τριάδος και Χρυσοπηγής, παρακολούθησαν με κατάνυξη ιερές ακολουθίες, μεταξύ άλλων και νυκτερινή Θ. Λειτουργία στήν Ι. Μονή Γωνιάς, που ετέλεσε ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

Επισκέφθηκαν τη ρωμαιοκαθολική ενορία Χανίων, όπου τους υποδέχθηκε  ο π. Πέτρος Ρούσσος. Εντυπωσιάστηκαν από τις ομορφιές της αρχαίας πόλεως των Χανίων και  από τις φυσικές καλλονές κατά την άνοδο στον Ομαλό και τη διέλευση του Φαραγγιού της Σαμαριάς.

Κατά την αξιολόγηση του όλου προγράμματος διαπίστωσαν οι σύνεδροι την επιτυχία του και την αναγκαιότητα να συνεχιστεί το πρόγραμμα αυτό της Ακαδημίας.

Οι σύνεδροι από την πλευρά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, οι οποίοι ήταν ανώτερα διοικητικά στελέχη της Επισκοπής τους, βεβαίωσαν ότι  επιστρέφουν στον τόπο τους ποικιλότροπα πλουσιότεροι από τις γνώσεις και εμπειρίες και μόνο μιας εβδομάδας, η οποία βοήθησε στο να αλλάξει η περί Ορθοδοξίας αντίληψή τους και ότι οπωσδήποτε θα επανέλθουν, διότι διεπίστωσαν το σοβαρό έργο που επιτελείται και που είναι πολύτιμο για ολόκληρο τόν Χριστιανισμό.

Εμφανίσεις: 66718
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!