Ο οραματιστής και πραγματοποιός, ο Αγιοτριαδίτης πρ. Κισάμου Ειρηναίος!

kis5Μετά πολλής θλίψεως σήμερα το πρωί πληροφορηθήκαμε ότι εξεδήμησεν προς Κύριον ο Μητροπολίτης Ειρηναίος, πρώην Κισάμου και Σελίνου.

Χρειάζονται σελίδες πολλές να γραφτούν για το έργο και την παρουσία της πολυσχιδούς αυτής προσωπικότητας που έδωσε πνοή και αγωνιστικό- δημιουργικό φρόνιμα μέσα από την ταπείνωση, τον προσωπικό μόχθο και την αγάπη του κόσμου.

Ο δημιουργικός και δραστήριος Γέροντας γεννήθηκε στο Νεροχώρι Αποκορώνου Χανίων το 1911.

Φοίτησε στο Γυμνάσιο Βάμου, στο Ιεροδιδασκαλείο Αγίας Τριάδος Κρήτης και στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε ως μετεκπαιδευόμενος μαθήματα Θεολογίας και Κοινωνιολογίας στα καθολικά Πανεπιστήμια Λίλλης και Παρισίων, καθώς και στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.
Υπηρέτησε ως καθηγητής σε σχολεία του νομού Χανίων.

Το 1946 χειροτονήθηκε Διάκονος–Πρεσβύτερος και στη συνέχεια ονομάστηκε Αρχιμανδρίτης στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου Χανίων και τοποθετήθηκε υποδιευθυντής της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης.

Μεγάλη ήταν η αγάπη του Γέροντα για το ιστορικό Μοναστήρι, που όπως αναφέρει και ο Καθηγούμενος της Ιερά Μονής  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης, πριν λίγα χρόνια αφιέρωσε στο ιστορικό μοναστήρι, προσωπικά του άμφια, την πατερίτσα του, το αντερί της εργασίας του που το φορούσε όταν έκτιζε τα οικοτροφεία και πολλά άλλα αντικείμενα μνήμης του δημιουργικού παρελθόντος. Αντικείμενα που εκθέτονται στο Μουσείο της Ιεράς Μονής.

Τον Δεκέμβριο του 1957 εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου. Στη διάρκεια της αρχιερατείας του ιδρύθηκαν και οικοδομήθηκαν μαθητικά οικοτροφεία σε όλες τις κωμοπόλεις της μητρόπολής του όπου υπήρχε γυμνάσιο, τεχνικές σχολές, οικοκυρική σχολή, γηροκομείο-θεραπευτήριο, σχολείο κωφαλάλων, κέντρο αγροτικής ανάπτυξης, τυροκομείο, τυπογραφείο, πνευματικά κέντρα και η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Επίσης, λειτούργησαν σύλλογοι και εργαστήρια χειροτεχνίας γυναικών σε όλα σχεδόν τα χωριά της μητρόπολης, οικοτροφείο φοιτητή στην Αθήνα, φιλαρμονική και ωδείο.

Όμως ο παππούς, έτσι όπως τον αποκαλούν οι Κρητικοί, τα παιδιά του, είχε και άλλα οράματα. 

''Να χει η Κρήτη ψωμί και ελπίδα''. Αυτό ήταν το κύριο μέλημα και η αγωνία του. Και παρόλο που οι εποχές ήταν δύσκολες, ο Κοινωνικός Μεταρρυθμιστής Ειρηναίος, διαδραμάτισε αποφασιστικό ρόλο στην ίδρυση και οργάνωση της μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας ΑΝΕΚ (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης), που υπήρξε η πρώτη εταιρεία λαϊκής βάσης της χώρας.

Οραματίστηκε, ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρος σε μια σειρά από αναπτυξιακές εταιρείες και πνευματικά ιδρύματα: Εταιρεία Ανάπτυξης Αποκορώνου, Trans Ευρωκρέτα, Εταιρεία Ανάπτυξης Σελίνου, Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Νότου, Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία» και Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και πολλές άλλες. Ενεργοποίησε εργαζομένους, δίνοντας  παράλληλα εργασία σε πολλές οικογένειες.

Πάντα με απλότητα και ταπείνωση βάδιζε στη ζώή, με το αετήσιο βλέμμα του να ψάχνει κάτι νέο να δημιουργήσει για τον άνθρωπο του Θεού.

Βιωματική και η πένα του πλούσιου συγγραφικού του έργου. Έγραψε περισσότερα από τριάντα βιβλία με σκέψεις και προβληματισμούς, λαογραφικό και θεολογικό περιεχόμενο.

Ένα βιβλίο που με γοήτευσε από τα παιδικά μου χρόνια πέφτοντας στα μαθητικά μου χέρια ήταν "το Τάξιμό μου".

Μία αυτοβιογραφία του Μακαριστού Μητροπολίτου από τα πρώτα χρόνια της παιδικής του ηλικίας. Ένα βιβλίο γραμμένο με την απλότητα και ταπεινότητα του χαρακτήρα του.

Δίκαιος ο χαρακτηρισμός του Γεωργίου Κουκουράκη επιστημονικού συνεργάτη του '' Εθνικού Ιδρύματος Ελ. Βενιζέλος'' που τον ονόμασε σε ένα άρθρο του στα Χανιώτικα Νέα, ως «Ειρηνικό Επαναστάτη».
Για το τέλος κλείνουμε το αφιέρωμα με την προσευχή που έκανε ο Γέροντας όταν ήταν παιδί, προοικονομώντας τρόπο τινά, την ζωή του στο μέλλον: ''Να κρατώ ένα μαντίλι να σκουπίζω τα δάκρυα των ανθρώπων. Να είμαι ένας αετός και κάτω από τις φτερούγες μου να ζεσταίνω την ανθρώπινη δυστυχία. Να κόψω την καρδιά και να τη δώσω μεζεδάκια για να χορτάσω τους φτωχούς και τα ορφανά παιδάκια. Να είμαι μικρός λυτρωτής, ένας ταπεινός Σαμαρείτης. Η ζωή μου ολόκληρη, Κύριε, δεν θα είναι διακονία μόνο για Σένα, αλλά διακονία για το πλάσμα Σου, τον άνθρωπο''.

Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεὸς να αναπαύσει την ψυχὴ του μετά των δικαίων και των Αγίων και οι πατρικές του ευχές, συμβουλὲς και προσευχές,  καθώς και το πνεύμα αγωνιστικότητας και ταπείνωσης του, να μας συνοδεύουν στην δύσκολη σταυροαναστάσιμη πορεία μας.

Το ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων , το πρώτο σχολείο του μακαριστού Γέροντα, ο πρώτος σταθμός όπου ξεκίνησε την αείφωτο πορεία του, θα πραγματοποιήσει εις μνήμην του, τιμητική εκδήλωση.

Εμφανίσεις: 72261
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!