Η επετειακή εκδήλωση της Μητρόπολης Κυδωνίας

kyd

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το Πνευματικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητος Χανίων από νωρίς για να παρακολουθήσει την καταπληκτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου για την 25η Μαρτίου και για να απολαύσει τις ομιλίες και τις μελωδικές φωνές από μικρούς και μεγάλους που συμμετείχαν τόσο στην βυζαντινή χορωδία όσο  στην χορωδία νέων και παιδιών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με εισαγωγή και την παρουσίαση του προγράμματος από τον κ. Ιωάννη Κουκουράκη και στη συνέχεια με μία θεολογική αναφορά στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου από το κείμενο του  κ. Κων/νου Γκούντελου Θεολόγου, που παρουσίασε ο κ. Παναγιώτης Σπανουδάκης και που μεταξύ άλλων ανάφερε αποσπασματικά ότι : «....η βίωση του θαύματος και των ενεργειών της παρουσίας του Θεού είναι αληθινότερη και ουσιαστικότερη πράξη από αυτό που αποκαλούμε σήμερα << προσπάθεια για γνώση του Θεού>> και  <<προσπάθεια για διερεύνηση της Θείας αποκάλυψης >>.

Στη συνέχεια ο π. Βασίλειος Κιάσος με τη χορωδία από τη σχολή βυζαντινής μουσικής της Μητροπόλεως, μας ταξίδεψε σε ύμνους από την Εορτή του Ευαγγελισμόύ της Θεοτόκου.

«Αν σας ρωτούσα γιατί συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στο πνευματικό κέντρο της Μητροπόλεως, μάλλον θα λέγατε: «για να τιμήσουμε την επέτειο του 1821.» Δυστυχώς όμως θα απαντούσατε λάθος! Δεν τιμάμε εμείς το ’21· αυτό μας τιμά όταν εμείς το θυμόμαστε...».  Με αυτά τα λόγια στη συνέχεια, από το κείμενο του Ιστορικού  κ. Σαράντου Καργάκου, που έγραψε για την εκδήλωση και που ο ίδιος την παρακολούθησε από την Αθήνα διαδικτυακά μέσα από το link του Ράδιο Μαρτυρία της σελίδας μας και που το παρουσίασε ο κ. Αντώνιος Τριανταφυλλάκης, παρουσιάστικε  μία διαφορετική εισαγωγή με τον τίτλο ''25η Μαρτίου 1821: Επανάσταση Παιδείας και Ανθρωπιάς''!

Κρατώντας άλλο ένα απόσπασμα από την ομιλία και σχετικά και με τον τίτλο του άρθρου αναφέρε ότι:

«....Τα παραμύθια άρχιζαν παλιά με τη φράση «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη …». Σήμερα όμως δε θα αναφερθούμε σε παραμύθι αλλά σ’ ένα ιστορικό γεγονός, την Επανάσταση του 1821. Αυτό που μας συνδέει με εκείνη την παλιά εποχή είναι μια κλωστή, αυτή που συνδέει όλους τους ανθρώπους με τις πράξεις των προγόνων τους. Η κλωστή που συνδέει εμάς, τους σύγχρονους Έλληνες, με τους αγωνιστές του ’21 είναι κόκκινη κι αυτή, έχει το χρώμα του αίματος και της ελευθερίας. Η 25η Μαρτίου είναι η μέρα του Ευαγγελισμού της Παναγίας και η επέτειος της Επανάστασης. Αυτή την περίοδο η φύση ξυπνάει και βάζει τα καλά της. Τα χελιδόνια επιστρέφουν. Γι’ αυτό η 25η Μαρτίου είναι και η μέρα που τα παιδιά βγάζουν το «Μάρτη», την κόκκινη κλωστή από τα χέρια τους και την αφήνουν σε κλαδιά δένδρων, για να την πάρουν τα χελιδόνια και να χτίσουν τις φωλιές τους. Την κλωστή του ’21 πρέπει και μεις να την κρατάμε στην ψυχή μας. Και όταν έρθουν τα δικά μας χελιδόνια, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, να τους την παραδώσουμε για να χτίσουν τις φωλιές τους και να φέρουν την άνοιξη στην πατρίδα μας. Και η ζωή τους να είναι παραμυθένια. Άλλωστε παράδοση δεν μόνο είναι αυτό που παραλαμβάνουμε, αλλά κυρίως αυτό που θα παραδώσουμε....»

Μικρά παιδιά, έφηβοι αλλά καί ενήλικες, κάτω άπό τα βλέμματα  των  άξιων χοροδιδασκάλων κ. Έλλης Παπαλιονάκη Παγωνίδου και κ. Βασιλικής Αθανασιάδου Πετράκη, απέδωσαν στη σκηνή του πνευματικόυ κέντρου ξεχωριστές ερμηνείες.

Την εορταστική εκδήλωση έκλεισε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, ευχαριστώντας τους συντελεστές  της εκδήλωσης, τους παρευρισκομένους και τα μικρά παιδιά για την εκπληκτική αυτή εκδήλωση, που όπως είπε ''την αφιερώνουμε στην κατεχόμενη και δοκιμαζόμενη Κύπρο που βιώνει  τον δικό της κατακτητή''.

kyd2

kyd3

Εμφανίσεις: 50138
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!