Κισάμου: "Αυτή είναι η χριστιανική Ευρώπη;"

kis

Στο ιστορικό Πατριαρχικό Μοναστήρι της Παναγίας της Γωνιάς, στο Κολυμβάρι Κισάμου, εορτάστηκε με την δέουσα σεμνότητα και μεγαλοπρέπεια, η μεγάλη εορτή της πίστεως, η Κυριακή της Ορθοδοξίας, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.
Της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων, κατά το Βυζαντινό Τυπικό πέριξ του Καθολικού της Μονής.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος αναφερόμενος στο γεγονός της ημέρας σημείωσε, μεταξύ άλλων: «το νόημα της σημερινής μεγάλης ημέρας και εορτής δεν μπορεί να εξαντλείται και να βρίσκεται σε θριαμβολογίες και επετειακές βαρύγδουπες αναφορές. Για να ανακαλύψομε την ουσία της εορτής χρειάζεται να συνειδητοποιήσομε το γεγονός ότι ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος, ως «κατ΄ εικόνα» Θεού πλασμένος, αξίζει σεβασμό και τιμή".

Διερωτώμαι, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, η απάνθρωπη και ανάλγητη συμπεριφορά της ονομαζόμενης Χριστιανικής Ευρώπης σε Χριστιανικούς λαούς και κράτη όπως είναι η Ελλάδα και πρόσφατα η Κύπρος, τι σχέση μπορεί να έχει με το σημερινό γεγονός; Πόσο έχει, αλήθεια, συνειδητοποιήσει και κατανοήσει ο Χριστιανικός κόσμος της ευθύνη της αποστολής του;», κατέληξε.

Ακολούθησε η καθιερωμένη εόρτια εκδήλωση στην παρακείμενη της Μονής Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, εορτή του Ιδρύματος, με ομιλητή τον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Καποδιστριακού Παν/μιου Αθηνών κ. Κωνσταντίνο Κορναράκη, ο οποίος ομίλησε με θέμα: «Η κρίση της εικόνας του σύγχρονου ανθρώπου και η Ορθοδοξία».
Ο ομιλητής με λόγο μεστό, σύγχρονο, θεολογικό, κατανοητό και βιωματικό αναφέρθηκε στο γεγονός της ημέρας και στην συλλογική ευθύνη του Χριστιανικού κόσμου για την διάσωση του ανθρωπίνου προσώπου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΑΚ ευχαρίστησε και καλωσόρισε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, ο οποίος όπως είπε: «.. έαν τελικά οι πειρασμοί των προκλήσεων μας κέρδισαν και μας έβαλαν στην λογική τους και εάν θέλομε να νικήσομε κάθε κρίση, η οποία απειλεί την πνευματική μας ιδιοσυστασία και ταυτότητα, χρειάζεται να κρατήσομε τα αιώνια σύνορα της πίστης που γιορτάζομε σήμερα. Είναι η ωραιότερη ομορφιά του Γένους μας, η μόνη οδός και σωτηρία στην νέα διαμορφούμενη παγκόσμια κοινωνία…».

Εκπρόσωποι της Κεντρικής Εξουσίας, της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Φορέων του τόπου και του Νομού ως και πλήθος κόσμου μετείχαν στην Θεία Λειτουργία στην Πατριαρχική και  Σταυροπηγιακή Μονή Γωνιάς ως και την εορτή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Την εκδήλωση συντόνισε η εντεταλμένη διευθύντρια του Ιδρύματος κ. Εμμανουέλλα Λαρεντζάκη.

kis2

 

Εμφανίσεις: 53392
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!