Ενθρόνιση του ηγουμένου της Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσκαλιτίσσης

 enthronisi1

Κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην εορτάζουσα ιστορική ανδρώα Ιερά Κοινοβιακή Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Χρυσοσκαλιτίσσης, ανήκουσα στην Εκκλησιαστική Περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, ιερουργούντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, έγινε και η ενθρόνισης του Ηγουμένου της Μονής, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Αγαθαγγέλου Κουμαρτζάκη.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος αναφερόμενος στην ρήση του Οσίου Ιωάννου της Κλίμακος « Φως μεν μοναχοίς άγγελοι, φως δε πάντων ανθρώπων μοναχική πολιτεία», μίλησε για την μοναδικότητα του αληθινού Φωτός της Εκκλησίας του Χριστού.

«Δύο φώτα, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, το κτιστό και το άκτιστο. Δύο διαφορετικοί κόσμοι με αντίθετα αποτελέσματα. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιό από τα δύο επιλέγει ο σημερινός άνθρωπος; Σε ποιό από τα δύο χτίστηκε ο σύγχρονος πολιτισμός μας; Προφανώς και βλέποντας τί συμβαίνει γύρω μας και ανάμεσα μας είναι εύκολο να κατανοήσομε πως επιλέξαμε την παραμόρφωση της εικόνας μας. Επιλέξαμε την απομάκρυνση της πορείας προς την θέωση και κατατριβόμαστε σε πορεία προς την απανθρωποποίηση.

Γιατί ποιά άλλη μπορεί να είναι η αιτία της πολύμορφης και πολυδιάστατης κρίσης -  ακαταστασίας που ζούμε από το γεγονός ότι θεοποιήσαμε το εγώ μας καί απορρίψαμε κάθε τι άλλο που δεν ικανοποιεί την επιθυμία της αυταρέσκειας μας;

Μέσα σ΄ αυτή την ζοφερή πραγματικότητα τελούμε την ενθρόνιση του νέου Ηγούμενου της ιστορικής Μονής Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης για να δηλώσομε, και με την κίνηση μας αυτή, ότι δεν εξέλειψε η ελπίδα, δεν έσβησε το Φως. Γιατί ο μοναχισμός δεν είναι άρνηση της ζωής, δεν είναι φυγή μήτε «εύκολη λύση», όπως πολλοί ισχυρίζονται. Είναι υπέρβαση, θυσία, προσφορά, διακονία, πορεία σταυροαναστάσιμη. Είναι Φως Χριστού.

Αυτό το φως, το φως της ελπίδας, της πίστης, της προσευχής, της υπακοής, της ταπείνωσης συνεχίζει, αιώνες τώρα, να κρατείται αναμμένο σ΄ ετούτο τον ιερό βράχο της Παναγίας, τον χιλιοφιλημένο από το κύμα του πελάγους και ποτισμένο από τα δάκρυα και τις προσευχές των ανά τους αιώνες πατέρων και προσκυνητών της Μονής. Αυτό το Φως καλείσαι και εσύ άγιε Καθηγούμενε να μεταλαμπαδεύεις τόσο στους πατέρες της Μονής, όσο και στους ευλαβείς προσκυνητές που κατά χιλιάδες συρρέουν ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας μας αναζητώντας «έλαιον και οίνον», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Ο ενθρονιζόμενος Ηγούμενος με βαθιά συγκίνηση δοξολόγησε τον Άγιο Τριαδικό Θεό και ευχαρίστησε την Κυρία Θεοτόκο για την ευλογία που επιδαψίλευσαν επ΄ αυτόν. Αναφερόμενος στην κληρική πορεία του μνημόνευσε τον μακαριστό Γέροντα του Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κυρό Άνθιμο και ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Αμιφλόχιο για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του, υποσχόμενος ότι η διακονία του θα είναι διακονία αγάπης, προσφοράς και θυσίας. Μετά το Άξιος του Κλήρου και του λαού δέχθηκε τις ευχές των εκατοντάδων προσκυνητών που προσήλθαν τόσο για την εορτή της Παναγίας, όσο και για την ενθρόνιση του Ηγουμένου της Μονής. 

enthronisi2

 

enthronisi3

 

 

Εμφανίσεις: 55990
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!