Άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης της Ι. Μ. Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης

 

kisam
Με την Χάρη της Παναγίας και μετά από πολλές και επίμονες προσπάθειες του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, άρχισαν οι εργασίες ανακαίνισης και αναπαλαίωσης της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Χρυσοσκαλιτίσσης, ανδρώας Μονής της Ι.Μ. Κισάμου & Σελίνου.
 
Το έργο «Συντήρηση και αποκατάσταση της Ιεράς Μονής Χρυσοσκαλίτισσας Δ.Δ. Βάθης, Δήμου Κισάμου», εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1.100.000,00 €. Σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρνατουτάκη, το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 31 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και όχι μετά τις 31/12/2015. Την ευθύνη εκτέλεσης και επίβλεψης του έργου έχει η 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
 
Όπως δήλωσε η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη «πρόκειται για ένα διαχρονικό μνημείο από την εποχή της Ενετοκρατίας, το οποίο κακοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό με διάφορες παρεμβάσεις που έγιναν σε περιόδους κατά τις οποίες δεν υπήρχε έλεγχος. Έχει γίνει, συνέχισε, μια πολύ καλή μελέτη με την οποία επαναφέρεται το μνημείο, σε μεγάλο βαθμό, στην αρχική του μορφή και θα αναδειχθεί ο μοναδικός συνδυασμός του ιδιαιτέρου περιβαντολογικού κάλλους της περιοχής με τα κτίρια της Μονής πάνω στον βράχο».
 
Σύμφωνα με την μελέτη προβλέπονται εργασίες στα εξής κτήρια: Ναός Αγίου Γρηγορίου, Παρθενώνας, Δυτικό Κτίριο, Νότιο Κτίριο, Κελιά, Ξενώνας και Παλαιοί Σταύλοι. Προβλέπεται επίσης η καθαίρεση παλαιού κτίσματος λουτρών και η κατασκευή νέου στην ίδια θέση.
 
Όπως δήλωσε ο επιχώριος Επίσκοπος κ. Αμφιλόχιος μετά την πρόσφατη εγκατάσταση της νέας Αδελφότητας στην Μονή, άλλο ένα θαύμα της Παναγίας έρχεται να στηρίξει την αδυναμία της πίστεως μας και να επιβεβαιώση την παρουσία Της σ΄ ετούτο τον ιερό βράχο της Χρυσοσκαλίτισσας που αιώνες τώρα είναι αφιερωμένος στην σεπτή μορφή Της και κρατείται αναμμένη η ακοίμητος κανδήλα Της ενώπιον της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος Της. Το θαύμα της κτιριακής συντήρησης και αποκατάστασης της Μονής, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, το οποίο γίνεται πραγματικότητα μετά από προσπάθειες πέντε ολόκληρων ετών, εδραζόμενο στην μελέτη κόστους 80.000,00 € που είχε εκπονήσει η Ιερά Μονή με δικά της χρήματα και πρωτοβουλία.
 
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, θα διευκολυνθεί όχι μόνον η διαμονή των πατέρων της Μονής που την περίοδο αυτή στερούνται και των αναγκαίων, αλλά και των χιλιάδων προσκυνητών που κατακλύζουν την Μονή καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες και την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου για πάρουν δύναμη από την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας και να καταθέσουν ενώπιον της Σεπτής μορφής Της τους πόνους, τα βάσανα τους, τις αγωνίες και τις παρακλήσεις τους.
 
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον τότε Προϊστάμενο της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Μιχάλη Ανδριανάκη για τις ενέργειες ένταξης του έργου, την νέα Προϊσταμένη κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη για το αμέριστο ενδιαφέρον και μέριμνα της Υπηρεσίας για την έναρξη των εργασιών ως επίσης και τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, με εισήγηση του οποίου εντάχθηκε το έργο στο ΕΣΠΑ.
kisam2

 

Εμφανίσεις: 64079
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!