Έκδοση της Μητροπόλεως Χανίων "Εκκλησία και αγώνες της Κρήτης"

e3wfuloΣε μια ιστορική καί ενδιαφέρουσα έκδοση προχώρησε αυτόν τον καιρό, η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας καί Αποκορώνου και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αφορά το βιβλίο τού Πρωτ. Μιχαήλ Βλαβογιλάκη ιστορικού - θεολόγου, με τίτλο "Εκκλησία και Αγώνες της Κρήτης, 1856 - 1905 " ο οποίος μετά από πενταετή κοπιώδη έρευνα παρέδωσε στό κοινό ένα βιβλίο που αντλεί τό αρχείο του από μοναστήρια τής Κρήτης καί από άλλα αρχεία τής Κρήτης καί τών Αθηνών.

Σημαντικό στοιχείο τού βιβλίου είναι η τεκμηρίωση τού μέ παραπομπές καί αρχειακό στοιχείο με αναγνωρισμένες μονογραφίες.

Ένα σημαντικό τμήμα τού βιβλίου αναφέρεται στην προσφορά των μοναστηριών στην παιδεία, στα γράμματα, στην κοινωνία και στίς επαναστάσεις τού έθνους.

Η εργασία στηρίζεται στο αρχειακό υλικό που υπάρχει στα μοναστήρια της Κρήτης και σε αρχεία στην Κρήτη και στην Αθήνα.

Περιλαμβάνει ότι έχει γραφεί σχετικά με τη δράση του κλήρου σε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά.

Σημαντικό στοιχείο του βιβλίου είναι η τεκμηρίωση με παραπομπές σε αρχειακό υλικό κυρίως, αλλά και αναγνωρισμένες μονογραφίες.

Το βιβλίο αρχίζει από το 1856 με την έκδοση του Χάττι Χουμαγιούν και ολοκληρώνεται με την επανάσταση του Θερίσου.

Αναφέρεται με συντομία στα ιστορικά γεγονότα και πλατειάζει στα γεγονότα και τα σημεία που συμμετέχει ο κλήρος, για να προβάλλει και να αναδείξει το ρόλο και την προσφορά του.

Έτσι μπορεί κάποιος να μελετήσει την ιστορία, αλλά και να ενημερωθεί αντικειμενικά για το ρόλο του κλήρου σ’ όλη αυτή την περίοδο. Επίσης αναφέρεται σε ζητήματα καθαρά εκκλησιαστικά (Επισκοπικό 1880-1887, Μητροπολιτικό 1898-1900, προσπάθεια επιβολής του παπισμού 1859-1860, στην Εκκλησιαστική οργάνωση της Κρήτης, κλπ.) από όπου όμως φαίνεται η επίδραση του κλήρου στη ζωή του λαού, αλλά και το ενδιαφέρον του λαού για τα εκκλησιαστικά θέματα.

Ένα σημαντικό τμήμα είναι η προσφορά των μοναστηριών στην παιδεία, την κοινωνία και η ποικίλη συμβολή τους στα επαναστατικά γεγονότα.

 

Εμφανίσεις: 73201
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!