Εντολή Βαρθολομαίου στον Κρήτης Ειρηναίο να μιλήσει στην Ελληνική

ImageΤο Οικουμενικό Πατριαρχείο έδωσε εντολή στον εκπρόσωπό του στην 40ή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Ατλάντα, Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, να μιλήσει στην ελληνική γλώσσα.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο ίδιος ο κ. Ειρηναίος το βράδυ της Τετάρτης 7 Ιουλίου στο επίσημο δείπνο ενώπιον χιλίων πεντακοσίων ατόμων κληρικών και λαϊκών, με το οποίο επισφραγίστηκε η Κληρικολαϊκή Συνέλευση.

Οταν σηκώθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος στο βήμα για να μιλήσει είπε πως «μου ελέχθη να μιλήσω στα αγγλικά, αλλά μου είπαν από το Οικουμενικό Πατριαρχείο να ομιλήσω στην ελληνική γλώσσα, κι αυτό θα κάνω».

Η αποκάλυψη αυτή έγινε με ανακούφιση δεκτή στην αίθουσα του ξενοδοχείου «Μάριοτ Μαρκίς», καθότι όλες αυτές τις μέρες η ελληνική γλώσσα είχε τελείως παραγκωνιστεί από όλες τις εργασίες και δραστηριότητες της Κληρικολαϊκής Συνέλευσης. Ακόμα και ο επιχώριος Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος μίλησε στην Αγγλική.

Οπως αποκαλύψαμε από τη στήλη «Πρακτορικά» στην χτεσινή μας έντυπη έκδοση, πριν από δέκα πέντε μέρες ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος είχε στείλει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο τον Αρχιμανδρίτη Μακάριο Γκρινεζάκη από την Κρήτη, για να του δώσει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος γραμμή για την Κληρικολαϊκή, όπως ο ίδιος ο Μακάριος είπε σε φίλους του στην Κρήτη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ειρηναίος είπε επίσης πως «ο Πατριάρχης προσωπικώς παρακολουθεί την πορεία της Εκκλησίας της Αμερικής». Τόνισε στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα πως, «τώρα είναι η ώρα της Ορθοδοξίας» και συμπλήρωσε «ο στόχος της Ορθοδοξίας είναι η μεταμόρφωση του προσώπου και των προσωπικών σχέσεων του ανθρώπου με την χάρη του Αγίου Πνεύματος το οποίο δρα εντός της Εκκλησίας».

Είπε ακόμα, πως «αφού πρώτα εμείς απαλλαγούμε από τα δεσμά της φιλαυτίας, της φιλαργυρίας και της φιληδονίας και αφού βιώσουμε την επί τω αυτώ σύναξη στον οίκο Του Θεού και ανακαινιστούμε από τη χάρη Του τότε και με αυτές τις προϋποθέσεις να καλέσουμε κι άλλους, τα αδέλφια μας, σε όλη την επικράτεια της κοινοπολιτείας της Αμερικής και όλο τον κόσμο για να μεταμορφωθούν και να γίνουν συγκοινωνοί της χαράς της Ορθοδοξίας και της χάριτος της Εκκλησίας».

Τον πρέσβη της Ελλάδος στην Ουάσιγκτον Βασίλη Κασκαρέλη, τον αντιπροσώπευσε ο Γενικός Πρόξενος στην Ατλάντα Βασίλης Γκουλούσης, ο οποίος είπε ότι ο κ. πρέσβης δεν μπόρεσε να παραστεί αυτοπροσώπως διότι ταξιδεύει στην Αθήνα για να έχει διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ο κ. Γκουλούσης διάβασε μήνυμα του πρέσβη κ. Κασκαρέλη ο οποίος ανάμεσα στα άλλα υπενθύμισε ότι «η Ελληνική Ορθόδοξη Πίστη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους πολλούς αγώνες του Ελληνικού λαού και την σύγχρονη Ελλάδα η οποία είναι ο φάρος της παράδοσης, της κουλτούρας, ακόμα και της γλώσσας του πραγματικού δεσμού με την γενέτειρα, τις αξίες της και την παράδοση, την οποία διατήρησε και διέδωσε σε όλους τους Ελληνες ανά τον κόσμο μέσω της χρήσης στις Εκκλησιαστικές ακολουθίες».

Την Κύπρο αντιπροσώπευσε ο πρέσβης της στην Ουάσιγκτον Ανδρέας Κακουρής, ο οποίος συνεχάρη για τις εργασίες της Κληρικολαϊκής αναφέρθηκε στο συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου από την Τουρκική κατοχή. Είπε πως «στις 20 Ιουλίου θα συμπληρωθούν 36 χρόνια από την παράνομη κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα» και συμπλήρωσε ότι «η Κύπρος εξακολουθεί να υποφέρει από την υποχρεωτική διαίρεση και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Κάλεσε τον Ελληνισμό της Αμερικής να μην ξεχνά την Κύπρο και να συνεχίσει τον αγώνα του.

Σημειώνεται ότι δεν παρέστη Αμερικανός επίσημος στο δείπνο, ούτε και αυτός ο δήμαρχος της Ατλάντας, αλλά ούτε και αντιπρόσωποι από άλλες Χριστιανικές Ομολογίες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην ομιλία του ανακοίνωσε ότι ο ανθοπώλης ο οποίος διακόσμησε τα άνθη στα τραπέζια του δείπνου μόλις τελείωσε υπέστη καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι δεν διατρέχει κίνδυνο.

«Το θέμα της Κληρικολαϊκής είναι μέσα στις καρδιές μας», τόνισε, ενώ επανέλαβε τα ίδια που είχε πει κατά την έναρξη περί των πολέμων στο Ιράκ και Αφγανιστάν, την οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ακόμα, ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική και κοινωνική κρίση» και συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει καλό κλίμα στην Ουάσιγκτον για την Ελλάδα στον οικονομικό τομέα και πρέπει να το αλλάξουμε».

Τόνισε ακόμα, πως «πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους, το περιβάλλον, να σώσουμε τα παιδιά» και διερωτήθηκε «τι ζωή θα έχουν τα παιδιά έπειτα από 15-20 χρόνια», ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του με ανάλυση των στίχων από την Αποκάλυψη του Ιωάννη για «καινό ουρανό και καινή γη».

Μίλησε επίσης ο στρατιωτικός ιερεύς Βασίλειος Μπαρτζ για το κατασκηνωτικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Βαρθολομιό Ηλείας γνωστό ως Ιονικό Χωριό, ενώ προβλήθηκε και σχετική ταινία για την ίδρυση του Ιονικού Χωριού για την επέτειο συμπλήρωσης 40 χρόνων του φέτος. Οταν στην ταινία εμφανίσθηκε ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος και ακούστηκε η φωνή του ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Μήνυμα απηύθυνε ο αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Εμμανουήλ Τζαχάρης ο οποίος τόνισε το «θετικό πνεύμα αγάπης και ομόνοιας που επικράτησε στην Κληρικολαϊκή». Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αφροδίτη Σκιαδά ανακοίνωσε την απόφαση της Οργάνωσης για αγορά κτιρίου στο Μανχάταν για τη στέγαση των γραφείων της Φιλοπτώχου. Μήνυμα επίσης απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος.

Συμποσιάρχης ήταν ο Βασίλης Μαριάνης, ο οποίος δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο έναν πυρσό της Ολυμπιακής Φλόγας.

Φώτο: Ι.Α.Αμερικής - Δ. Πανάγος

Εμφανίσεις: 69248
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!