Διατηρητέο ιστορικό μνημείο, ο πρώτος ελληνορθόδοξος ναός της Αυστραλίας

ImageΔιατηρητέο ιστορικό μνημείο ανακηρύχθηκε ο πρώτος ελληνορθόδοξος ναός που ανεγέρθηκε στην Αυστραλία και στο νότιο ημισφαίριο, με απόφαση του Συμβουλίου Κληρονομιάς της αυστραλιανής πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας. Πρόκειται για το Ναό της Αγίας Τριάδας στο κεντρικό προάστιο Σάρι Χιλς του Σίδνεϊ.

Η αναγνώριση ανακοινώθηκε μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση 112 χρόνων από τότε που τέθηκε ο θεμέλιος λίθος του ναού (29-5-1898).

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας για την αναγνώριση της ιστορικότητας του κτιρίου τέθηκε ο ομογενής Δήμαρχος του προαστίου Ράντγουϊκ, Γιάννης Προκοπιάδης, ο οποίος ήρθε σε συνεννόηση με την ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Στη συγκεκριμένη εκκλησία, βαπτίσθηκαν, στεφανώθηκαν αλλά και κηδεύτηκαν χιλιάδες ομογενείς, λαμβάνοντας υπόψη, μάλιστα, ότι έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1950, η Αγία Τριάδα ήταν μία από τις δύο εκκλησίες που υπήρχαν. Η άλλη εκκλησία ήταν της Αγίας Σοφίας.

Εμφανίσεις: 21879
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!