Εορτασμός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Πέρθη

perth3

Του Κώστα Δημητριάδη

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε φέτος  η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον ομώνυμο ναό της πολιτείας της Δυτικής Αυστραλίας.

Ο ναός αυτός που βρίσκεται στην καρδιά της Πέρθης είναι ο αρχαιότερος ελληνικός ορθόδοξος ναός της πολιτείας.

Φέτος συμπληρώνει 90 χρόνια από την κατάθεση του θεμελίου λίθου του, που τοποθέτησαν το 1924 οι κυρίες Μιχελίδη και Καλαφατά με την ευλογία του τότε Μητροπολίτη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κυρού Χριστόφορου Κνήτη.

Τα θυρανοίξια του Ναού έγιναν το 1936 και τα εγκαίνια το 1937 από τον τότε μητροπολίτη Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας κυρό Τιμόθεο Ευαγγελινίδη.

Τους φετινούς εορτασμούς λάμπρυνε με την παρουσία του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος που ήρθε στην Πέρθη με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού, για να χειροτονήσει σε πρεσβύτερο ένα νεαρό ιεροδιάκονο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πολιτεία.

Ήταν η δεύτερη φορά που επισκέπτεται την πολιτεία ο Θεοφιλέστατος. Η πρώτη, το 1996, πριν 18 χρόνια, όταν ιεροδιάκονος τότε συνόδεψε στην πολιτεία μας τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην πρώτη του επίσκεψη στην Αυστραλία.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, που γεννήθηκε στο Σύδνεϋ, είναι ο πρώτος Αυστραλογεννημένος επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και ο πρώτος απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέα που εκλέγεται σε αρχιερατικό αξίωμα.

Η χειροτονία του σε επίσκοπο έγινε από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανό και τους βοηθούς επισκόπους την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σύδνεϋ.

Την Τετάρτη 21 Μαΐου 2014 σε ένα κατάμεστο Ναό και μια κατανυκτική ατμόσφαιρα οι πιστοί της πολιτείας έγιναν μάρτυρες μιας πραγματικά ιστορικής στιγμής για την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Δυτικής Αυστραλίας.

Τη μέρα αυτή ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, ένας Αυστραλογεννημένος επίσκοπος, χειροτόνησε σε πρεσβύτερο τον επίσης Aυστραλογεννημένο ιεροδιάκονο Ευάγγελο Μπατάλη, διευθυντή του οργανισμού φροντίδας ηλικιωμένων «Βασιλειάς».

Περαιτέρω την ίδια μέρα ο Θεοφιλέστατος χειροθέτησε με το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη τον ιερομόναχο π.Κοσμά Δαμιανίδη, απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής του Αποστόλου Ανδρέα.

Στη θεία λειτουργία συμμετείχε όλος ο ορθόδοξος κλήρος της παροικίας. Στην εκκλησία παραβρέθηκαν επίσης και κληρικοί αδελφών ορθοδόξων εκκλησιών όπως και μια εκλεκτή ομάδα προσωπικοτήτων.

Η πρόξενος της Ελλάδας κ. Σοφία Χολή, η βουλευτής της Πέρθης Ελένη Ευαγγελινού, ο ομοσπονδιακός γερουσιαστής κ. Παναγιώτης Κατσαμπάνης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Δ.Α. κ. Κυριάκος Μίτσελ, ο πρόεδρος της Καστελλοριζιακής Αδελφότητας κ. Allan Creswell, πρόεδροι Σωματείων και οργανισμών και επίσης ο διευθυντής του ελληνικού ορθόδοξου σχολείου του Αγίου Ανδρέα κ. Simon Midson με μια μεγάλη ομάδα παιδιών του σχολείου.

Μετά τη θεία λειτουργία η Ελληνική Κοινότητα Δ.Α. με συντονιστή τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη π. Ελπίδιο Καραλή παρέθεσε πλούσια εδέσματα για τους πιστούς στο παραπλήσιο κοινοτικό κέντρο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παιδιά του ελληνικού ορθόδοξου Σχολείου του Αγίου Ανδρέα παρουσίασαν στους παρευρισκόμενους ελληνικούς χορούς.

Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη Δυτική Αυστραλία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμανδρίτη π. Ελπίδιο Καραλή και τον νεοχειροτονηθέντα Αιδεσιμότατο π. Ευάγγελο Μπατάλη, επισκέφθηκε το ελληνικό ορθόδοξο σχολείο του Αγίου Ανδρέα, τη Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Βουνού και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο παραθαλάσσιο Πρέβελη, στα παράλια στης νοτιοδυτικής Δυτικής Αυστραλίας απέναντι από τον Ινδικό ωκεανό. Μια επίσκεψη που συνέπεσε με την περίοδο εκδηλώσεων μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης.

Δημιουργός του παρεκκλησιού και του οικισμού "Πρέβελη" ο Τζέφρι Έντουαρντς. Ένας Αυστραλός στρατιώτης που πολέμησε στην Κρήτη και θέλησε με αυτό τον τρόπο να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στους κατοίκους της μεγαλονήσου που του έσωσαν ζωή κρύβοντας τον στην ομώνυμη Μονή της Κρήτης, γενέτειρας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού.

perth1

perth2

perth4

perth5

Εμφανίσεις: 124048
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!