Νέος πόλεμος Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας - ΓΟΧ

ImageΝέος εκκλησιαστικός πόλεμος ξέσπασε στην Αυστραλία με προεκτάσεις στην Αθήνα και το Φανάρι, με αντίδικους την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και την Εκκλησία ΓΟΧ Αυστραλίας.

Τη νέα σύγκρουση πυροδότησε σκληρή επίθεση του νεοαφιχθέντος στην Αυστραλία επισκόπου των ΓΟΧ Τριμυθούντος κ. Χριστόδουλου (της παράταξης Αυξεντίου), στην κανονική εκκλησία της Αυστραλίας, την οποία αποκαλεί «αμαρτωλή θυγάτηρ αμαρτωλής μητρός».

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας παρέπεμψε τον κ. Χριστόδουλο στο Πρωτοβάθμιο Πνευματικό Δικαστήριό της με το ακόλουθο κατηγορητήριο:

- Προσχώρηση εις την παρασυναγωγή Παλαιοημερολογιτών

- Εθελούσια εγκατάλειψη της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Μεγάρων και Σαλαμίνος

- Οικειοποίηση Επισκοπικών Καθηκόντων και τέλεση κατά συρροήν ιεροπραξιών σε ενορία

- Φατρία και τυρεία

- Δεινότατο σκανδαλισμό της συνείδησης των πιστών

Το κατηγορητήριο κοινοποίησε στον κ. Χριστόδουλο ο οικείος ιεράρχης της κανονικής εκκλησίας Αυστραλίας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Νίκανδρος. Η «δίκη» του κ. Χριστόδουλου είχε ορισθεί για χθες Τετάρτη 6 Απρίλιου στα γραφεία της Ιεράς Αρχής Αυστραλίας στην Αδελαΐδα.

Ο «κατηγορούμενος» επίσκοπος Τριμυθούντος κ. Χριστόδουλος, αρνείται αν παραστείς το Πνευματικό Δικαστήριο και εις την γραπτή απάντησή του προς τον Επίσκοπο Δορυλαίου χαρακτηρίζει την κανονική εκκλησία «αμαρτωλή».

«Η εκκλησία εις την οποία ανήκετε είναι η αμαρτωλή θυγάτηρ αμαρτωλής μητρός και υμείς και οι προϊστάμενοί σας είσθε οι υποκείμενοι εις τα αυστηράς διατάξεις των και όχι ημείς που συνειδησιακώς εξελέξαμεν να πορευθώμεν «τοις κείνοις ρήμασιν πειθόμενοι». Ως εκ τούτου τα περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων κλπ με τα οποία απειλείτε τα αντιπαρέρχομαι ως μη αφορώντα με».

Ο Νέος Κόσμος πληροφορείται, ότι ο χαρακτηρισμός της κανονικής εκκλησίας «αμαρτωλής» έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα και στο Φανάρι και, κατά τις πηγές μας, προβλέπεται λήψη δραστικών μέτρων για την προστασία του κύρους της κανονικής Εκκλησία.

Η Romfea.gr δημοσιεύει αποκλειστικά παρακάτω, την επιστολή του Επισκόπου Δορυλαϊου και την απάντηση του Τριμυθούντος Χριστοδούλου (ΓΟΧ)

Επιστολή Επισκόπου Νίκανδρου:

Με βαθιά λύπη πληροφορήθηκα ότι ευρίσκεσαι εδώ, στην πόλη της Αδελαΐδας της Αυστραλίας, χωρίς η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. κ. Στυλιανός, να γνωρίζουν την άφιξή σου.

Ασφαλώς γνωρίζεις ότι οι Ιεροί Κανόνες και ειδικώτερα ο Νόμος 590/1977 «Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» εν άρθρω 56 επιβάλλουν εις τους Κληρικούς να είναι εφοδιασμένοι με κανονικά συστατικά γράμματα και κανονικήν άδειαν προκειμένου να εισέρχωνται εις ετέραν Κανονικήν δικαιοδοσίαν ως είναι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, Κανονικόν έδαφος του Πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Η λύπη μου επαυξάνεται διότι, όπως πληροφορούμαι, η παρουσία σου εδώ σκοπό έχει να προσφέρη υπηρεσίες σε εκκλησιολογικώς ανυπόστατο μόρφωμα, αντιποιούμενος και οικειοποιούμενος το υπούργημα του Επισκόπου της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, κληρικός τυγχάνων της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος.

Θέλω να πιστεύω ότι προφανώς δεν έχεις συνειδητοποιήσει την βαρύτητα των ευθέως αντικανονικών πράξεών σου, δια των οποίων αφ’ ενός μεν διακυβεύεται η σωτηρία της αθανάτου ψυχής σου και αφ’ ετέρου η ιερατική σου ιδιότης και το μέγα υπούργημα της ιερωσύνης δια του οποίου ο Θεός και η Εκκλησία Του σε εκόσμησαν.

Βαρύτατη, όντως, η ευθύνη της εμπλοκής σου στο εκκλησιολογικώς ανύπαρκτο σχήμα της παρατάξεως του «Αυξεντίου» Μαρίνη, το οποίον ουδεμία Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία ανά τον κόσμο αναγνωρίζει και το οποίο, ως εκ της πράξεως αποδεικνύεται, δεν κέκτηται εκκλησιολογικές προϋποθέσεις, διότι, ενώ υψώνει την λειτουργική χρήσι του διορθωθέντος Ιουλιανού ημερολογίου ως δήθεν εκκλησιολογικό γεγονός, ένεκα του οποίου ανιδρύει μίαν ετέραν «Εκκλησίαν» αποκοπτόμενο από το ένα και μοναδικό σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, παρά ταύτα σε «χειροτονεί» για να λειτουργής εις το κανονικόν έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως χρησιμοποιών κατά αντιφατικόν τρόπον το διορθωμένον Ιουλιανόν εορτολόγιον σε μία κοινότητα, η οποία θέλει να αγνοή και αυτή τις κανονικές εκκλησιολογικές προϋποθέσεις κοινωνίας με το όλον σώμα της Ορθοδόξου Καθολικής του Χριστού Εκκλησίας.

Λειτουργεί δηλ. το μόρφωμα της παρατάξεως του «Αυξεντίου» Μαρίνη, πέραν της αντιεκκλησιαστικής του δράσεως, και ως ουνία στους κόλπους του παλαιοημερολογιτισμού. Κατανοείς, υποθέτω, τον φοβερό εμπαιγμό ψυχών και καρδιών και νοημοσύνης, στον οποίο, δυστυχώς, ενεργώς λαμβάνεις μέρος.

Προφανώς αντιλαμβάνεσαι ότι η αντικανονική σου ενέργεια και δράσις εντός του κανονικού εδάφους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και κατ’ επέκτασιν του πανσέπτου Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, σαφώς προβλεπομένη και ρητώς τιμωρουμένη υπό των Θείων και Ιερών Κανόνων, αρμοδίως και καθηκόντως θα κολασθή δια των κανονικών οργάνων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, εφ’ όσον κανονικώς αδικοπραγείς εντός του κανονικού Αυτού εδάφους.

Σου αποστέλλω λοιπόν την παρούσα από ειλικρινή αγάπη και ποιμαντικό πατρικό ενδιαφέρον αλλά και για να σου επιστήσω την προσοχή δια να αντιληφθής απολύτως τις σοβαρές κανονικές συνέπειες των ενεργειών σου και εμπράκτως να μεταμεληθής διασώζων την ιερωσύνην σου.

Πριν επομένως εκκινήση κατά τους Θείους και Ιερούς Κανόνας της Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας και κατά τον Κανονισμό περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων της Ι. Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, άρθρα του οποίου σου επισυνάπτω, η κανονική διαδικασία καταγνώσεως και τιμωρίας των ενεργειών σου, σε προτρέπω να αποστείλης συστημένη διευκρινιστική επιστολή μέχρι της Τρίτης 15ης οδεύοντος μηνός Μαρτίου ανυπερθέτως.

Εύχομαι ο ιδρυτής της Εκκλησίας μας Κύριος Ιησούς Χριστός, την οποία ίδρυσε με το τίμιο αίμα Του, να φωτίση την σκέψη σου και να σε οδηγήση σε σωτήριες αποφάσεις προς δόξαν του αγίου Θεού μας.

Εντολή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου

Ο Βοηθός Επίσκοπος

+ Ο Δορυλαίου Νίκανδρος

 

Θεοφιλέστατον Επίσκοπον

Δορυλαίου κ. Νίκανδρον

Ι. Αρχιεπισκοπήν Αυστραλίας

Είς Αδελαῒδαν

Θεοφιλέστατε,

Σας γνωρίζω την λήψιν της από 9ης τρέχοντος επιστολής σας της οποίας το περιεχόμενον, και το ύφος της, είναι απαράδεκτον και μεστόν αναληθειών.

Τους Ιερούς Κανόνας, τους οποίους εξισώνετε με τον κοσμικόν νόμον που αναφέρετε και που επιβάλλει την αστυνόψευσιν και νομιμοποιεί την κατάχρησιν εξουσίας, τους γνωρίζω. Είναι ακριβώς τα εν αυτοίς περιεχόμενα και διατασσόμενα που με ανάγκασαν να αποχωρήσω από την εκκλησιαστικήν δικαιοδοσίαν είν την οποίαν ανήκον και της οποίας η εν γένει εκκλησιαστική πολιτεία και δράσις ήτο ασύμφωνος με την ορθόδοξον παράδοσιν και τάξιν.

Η απόχωρησίς μου ήτο πράξις συνειδήσεως και όχι άτακτος φυγή. Οι Ιεροί Κανόνες όχι μόνον επιτρέπουν, αλλά και επιβάλλουν, οι κληρικοί ειδικώς αλλά και οι πιστοί γενικώς, να αποκόπτονται από τους Επισκόπους οι οποίοι καταπατούν, αψηφούν και κατά συρροήν παραβαίνουν τα περί πίστεως και δόγματος υπό των Πατέρων διατασσόμενα.

Η εκκλησία εις την οποίαν ανήκετε είναι η αμαρτωλή θυγάτηρ αμαρτωλής μητρός και υμείς, και οι προϊστάμενοί σας, είσθε οι υποκείμενοι εις τας αυστηράς διατάξεις των και όχι ημείς που συνειδησιακώς εξελέξαμεν να πορευθώμεν << τοις κείνοις ρήμασιν πειθόμενοι >>. Ὠς έκ τούτου τα περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων κλπ με τα οποία με απειλείτε τα αντιπαρέρχομαι ώς μη αφορώντα με.....

Όσον αφορά τα όσα γράφετε περί <<  εκκλησιολογικών μορφωμάτων >> είναι οι συνήθεις πλέον και τετριμμένες νεοημερολογίτικες λασπολογίες που δεν πείθουν κανέναν. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Αυξέντιος και η Ιερά ημών Σύνοδος, Θεοφιλέστατε, είναι εκκλησιολογικώς κανονική εκκλησιαστική και υπό της Ελληνικής πολιτείας επισήμως αναγνωρίζομένη και νομίμως λειτουργούσα Ακολουθεί το ΚΑΝΟΝΙΚΟΝ και ΠΑΤΡΙΟΝ ημερολόγιον το οποίον υμείς οι καινοτόμοι νεοημερολογίται μέμφεσθαι ή δέχεσθαι αναλόγως των περιστάσεων.

Αποδεικτικόν δια του λόγου το αληθές είναι η παιδαριώδης αναφορά σας εις την δήθεν <<  αντίφασιν  >> ότι επιτρέπουμε να λειτουργούν οι εδώ ναοί με το νέο ημερολόγιο και μας αποκαλείτε <<  ουνίαν  >>. Δηλαδή αφ΄ενός μεν μας θεωρείτε <<  εκκλησιολογικώς  >> ανύπαρκτους, αφ΄έτέρου οψίμως κόπτεσθε δια τους << παλιοημερολογίτες  >>;

Έχει επισήμως δηλωθεί και αρκούντως τονισθεί ότι η ειδική εν Αυστραλία εκκλησιαστική κατάστασις, που είναι δικό σας προϊόν και γέννημα, αντιμετωπίζεται, πρός καιρόν, με πολλήν συγκατάβασιν και οικονομίαν εκ μέρους της Ιεράς μας Συνόδου. Θα στερηθείτε όμως και αυτών των ανίσχυρων επιχειρημάτων αφού συντόμως θα λειτουργήσει ο πρώτος Ιερός Ναός με το Πάτριον Εορτολόγιον και μάλιστα εις την Αδελαΐδαν και έν ευθέτω χρόνω και εις τας άλλας πολιτείας.

Είς το θέμα των εδαφικών δικαιοδοσιών του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, σας πληροφορώ ότι τα δικαιώματα αυτά τα απώλεσε άφ΄ ότου εκαινοτόμησεν και παρέβη τας διδαχάς και εντολάς των Αγίων Οικουμενικών Συνόδων και συνδιαλέγεται και συμπροσεύχεται με τους πάσης φύσεως αιρετικούς, με επιφανέστερον τον αρχιαιρεσιάρχην Ρωμαίον ποντίφηκα. Άρα γε το αυστραλιανόν έδαφος δεν του ανήκει και κατ΄επέκτασιν δεν χρειάζομαι την άδειάν του δια να εισέλθω και να εξέλθω.

Εύχομαι και εγώ, ο έλλάχιστος των Επισκόπων, το ενωπιόν και συνέχον την Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν των Πατέρων   Άγιον Πνεύμα να φωτίσει και οδηγήσει και υμάς και ημάς <<  εις επίγνωσιν της αληθείας ελθείν  >>.

Ασπασμούς εν αγάπη Χριστού

Ο Βοηθός Επίσκοπος

+Ο Τριμυθούντος Χριστόδουλος

Εμφανίσεις: 156210
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!