Ο Αμερικής Δημήτριος για την Κληρικολαϊκή

ImageΌλα ήδη είναι έτοιμα για την 39η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία όπως ήδη έχει σημειώσει ο «Εθνικός Κήρυκας» σε προηγούμενα δημοσιεύματά του, θα γίνει στην Ουάσιγκτον

από την Κυριακή 13 μέχρι την Παρασκευή 18 τρέχοντος μηνός.

 

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στον «Ε.Κ.» ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος είπε, ότι «οι προετοιμασίες είναι πολύ προχωρημένες, έχουν ετοιμαστεί σχεδόν όλα από πλευράς ειδοποιήσεων και συμμετοχής» και διευκρίνισε, πως «εξακολουθούμε βέβαια να δεχόμαστε και θα δεχόμαστε μέχρι την τελευταία μέρα αιτήσεις συμμετοχής καθυστερημένων κοινοτήτων, αλλά όλα τα άλλα πράγματα έχουν προετοιμαστεί με πάρα πολύ προσεκτικό τρόπο».

 

Πρόσθεσε, πως «αυτή είναι η 39η Κληρικολαϊκή και η Αρχιεπισκοπή έχει μία μεγάλη πείρα και επομένως είναι μία από τις εκδηλώσεις που γίνεται πάντοτε με πολλή προσοχή».

 

Αναφορικά σε τι θα ομοιάζει και σε τι θα διαφέρει από τις προηγούμενες, είπε ότι «θα ομοιάζει ως προς την βασική διάρθρωση, η οποία περιλαμβάνει την εναρκτήρια Θεία Λειτουργία την Κυριακή, με έναρξη εκδηλώσεων όπως είναι της Φιλοπτώχου, έναρξη των εκθεμάτων, την Δευτέρα το πρωί θα είναι η επίσημη έναρξη με την κυρία ομιλία και εν συνεχεία η εργασία των διαφόρων επιτροπών του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και της Κληρικολαϊκής, συν η άλλη προσφορά που άρχισε κατά τις δύο τελευταίες Κληρικολαϊκές με ειδικού τύπου επιμορφωτικές ευκαιρίες για τους συμμέτοχους στην Κληρικολαϊκή.

 

Θα έχει επίσης όπως πάντοτε την τελική πλήρη συνέλευση όλων των μελών που τίθενται οι τελικές προτάσεις που πάντοτε υπάρχουν αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και κλείνει με το επίσημο δείπνο».

 

Πρόσθεσε πως «φέτος έχομε την εξής διαφορά, μετά την εναρκτήρια ομιλία το πρωί της Δευτέρας, η οποία πάντοτε γίνεται από τον Αρχιεπίσκοπο, εν συνεχεία θα υπάρξει μία ευκαιρία πλέον της ώρας, κι αυτό γίνεται για πρώτη φορά κατά την οποία το όλο σώμα των συμμετεχόντων θα διαιρεθεί σε οκτώ τμήματα, των οποίων θα ηγηθούν οι οκτώ Μητροπολίτες μας για να επεξεργαστούν, συζητήσουν και εισηγηθούν περαιτέρω απόψεις του κεντρικού θέματος και η σύνθεση αυτών των ομάδων δεν θα είναι κατά Μητροπόλεις, θα είναι αναμειγμένοι».

 

Στην ερώτηση ποιο θα είναι το θέμα της εισηγητικής σας ομιλίας, τόνισε ότι «θα είναι το θέμα της Κληρικολαϊκής: «Συναγάγετε τον λαόν μου εις τον Οίκον μου», αυτό σημαίνει κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα θέματα, προϋποθέτει και εισηγείται ένα άνοιγμα το οποίο πρέπει να γίνει από πλευράς των κοινοτήτων μας προς τα έξω, ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να έλθουν οι άνθρωποι σε μας, πρέπει να βγούμε έξω να τους αναζητήσουμε και να τους φέρουμε κοντά στο Θεό».

 

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήγησε ότι «αυτό δεν θα είναι γενικό και αόριστο, αλλά το αντικείμενο αυτής της αγάπης και της προσπάθειας είναι πρώτον οι δικοί μας βαπτισμένοι άνθρωποι οι οποίοι δεν συνδέονται κατ’ ουσία με την Εκκλησία, οι άνθρωποι του Πάσχα και των Χριστουγέννων, δεν μπορούμε να μείνουμε σ’ αυτό, πρέπει να αυξήσουμε τη συμμετοχή των ανθρώπων μας. Δεύτερον, θα είναι οι

οικογένειες των μικτών γάμων οι οποίες κατ’ ουσία δεν συνδέθηκαν με την Κοινότητα.

 

Τρίτον, θα είναι το μέρος της νεολαίας από 18 μέχρι 35 χρονών το οποίο επίσης δεν συνδέεται όπως θα θέλαμε με την Εκκλησία.

 

Τέταρτο, είναι οι λεγόμενοι ανεκκλησίαστοι, οι οποίοι σήμερα στην Αμερική είναι περί τα εξήντα εκατομμύρια και οι οποίοι είναι ένα ανοικτό πεδίο.

Όπως μου έχουν πει πολλοί Ρωμαιοκαθολικοί και Προτεστάντες, πολλοί από αυτούς αναζητούν αυτό που είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία και πρέπει να τους το δώσετε».

 

Στην ερώτηση πέρα από αυτό, ποια θα είναι η υπόλοιπη θεματολογία της Κληρικολαϊκής και ποια θα είναι η ημερήσια διάταξή της, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Κοιτάξτε, αυτό το θέμα είναι βασικό δεν είναι δευτερεύον πράγμα, αυτό είναι το κύριο θέμα, αυτό θα διαποτίσει τα πάντα, αυτό θα προσδιορίσει προγράμματα τα οποία ήδη υπάρχουν με μία άλφα μορφή αλλά πρέπει να αναπτυχθούν, πώς γίνεται αυτή η έξοδος και η προσπάθεια να συναγάγομε τον λαό στην αυλή του Κυρίου, αυτό το πράγμα θέλει δουλειά σε επίπεδο νεολαίας, ενορίας, επικοινωνιών, επομένως δεν είναι απλώς ένα θέμα το οποίο ρίχνουμε κάπου και το αφήνουμε εκεί, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο θα περάσει στις συζητήσεις και στις αποφάσεις».

 

Στην ερώτηση μήπως θα ήταν πιο πρακτικό αν αυτό το θέμα είχε τεθεί εκ των προτέρων υπ’ όψη της πλήθουσας Εκκλησίας, του κλήρου, του λαού, των Μητροπολιτών, ώστε να υπάρξει μία προετοιμασία, δεν βλέπετε μία προχειρότητα τώρα, είπε, «όχι, διότι αυτό έχει γίνει ήδη, το θέμα έχει ανακοινωθεί, υπάρχει σε ανάλυση άρθρων και σε ανακοινώσεις, επίσης έχει ανακοινωθεί μέσω διαφόρων άλλων εγκυκλίων, επομένως το θέμα είναι πολύ γνωστό, αλλά στην εφαρμογή του είναι η δυσκολία».

 

Στην ερώτηση πόσοι σύνεδροι θα συμμετάσχουν, υπογράμμισε πως «τη στιγμή αυτή δεν μπορώ να σας πω τον ακριβή αριθμό διότι είναι εν εξελίξει, σας λέγω όμως ότι είμαστε ήδη πάνω από τον αριθμό της τελευταίας Κληρικολαϊκής, έχουμε διαρκώς αυξανόμενο αριθμό, είναι μεταβαλλόμενος».

 

Σχετικά με το αν θα εξακολουθήσει να συγκαλείται η Κληρικολαϊκή ανά διετία ή θα γίνει ανά τριετία ή κι ακόμα ανά τετραετία, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «αυτό ετέθη ως ένα θέμα και πάρα πολύ σοβαρά και είναι ένα θέμα το οποίο θα τεθεί στην Κληρικολαϊκή αυτή προκειμένου να ληφθεί απόφαση. Δεν ετέθη θέμα για τετραετία, αλλά για τριετία».

Στην ερώτηση ποια είναι η προσωπική του άποψη, είπε ότι «υπάρχουν συν και πλην» και συμπλήρωσε «είναι πάρα πολύ καλό να μπορούμε να συναντιόμαστε, κι εγώ θα έλεγα και κάθε χρόνο. Από την άλλη μεριά, είναι ένα θέμα εξόδων για μικρές κοινότητες. Εγώ θα ήθελα να έχομε εκατό τοις εκατό συμμετοχή, δεν είχαμε ποτέ, ένας λόγος είναι καθαρά οικονομικός. Έγινε μία προσπάθεια να βοηθηθούν οι κάπως αδύνατες κοινότητες, αλλά αυτό δεν καρποφόρησε πλήρως, επομένως η τριετία έχει σχέση και με τέτοιο παράγοντα.

 

Το θέμα κι εγώ προσωπικά το μελετώ, βλέπω και τα θετικά στη μία λύση και τα θετικά στην άλλη, όπως και αρνητικά» και συμπλήρωσε «θα δούμε ακριβώς τι θα διατυπωθεί και πάλι».

 

Στην ερώτηση ποιοι έχουν προσκληθεί από την Ελλάδα να συμμετάσχουν σε επίπεδο κυβέρνησης, Βουλής, κομμάτων κ.λπ., είπε ότι «στις τελευταίες Κληρικολαϊκές είχαμε τον επίσημο εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας που ήταν ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον, αυτή τη φορά έχουμε κάνει ένα άνοιγμα και έχουμε προσκαλέσει τον πρόεδρο της Βουλής τον κ. Σιούφα, την υπουργό Εξωτερικών την κ. Μπακογιάννη, τον υφυπουργό Εξωτερικών τον κ. Κασσίμη διότι είναι καθ’ ύλην αρμόδιος», ενώ σε άλλη ερώτηση σχετικά με το ποιοι θα παραβρεθούν, σημείωσε ότι «δεν έχουμε ακόμα οριστική απάντηση.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της Βουλής θα είναι εκτός Ελλάδος σε υπηρεσιακά πράγματα αυτή την εβδομάδα και είπε θα κάνω κάθε προσπάθεια να έλθω οπωσδήποτε, επομένως η δική μου η εικασία είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής και κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Κασσίμης θα έλθουν, αλλά δεν μπορώ να το πω θετικά διότι δεν ξέρω το πρόγραμμα της κ. Μπακογιάννη, αλλά θεωρώ πιθανό να είναι και οι τρεις».

 

Αναφορικά με το αν θα παραστεί ο πρόεδρος Μπους, επεσήμανε ότι «ο πρόεδρος Μπους έχει προσκληθεί και υπάρχει σημαντική πιθανότητα να έλθει, δεν είναι οριστικό».

 

Πρόσθεσε δε, ότι «σε προηγούμενες περιπτώσεις είχαμε σαφή απάντηση ότι δεν μπορεί να είναι ο Πρόεδρος και στο Νάσβιλ και τη Νέα Υόρκη και στο Λος Αντζελες, τώρα ο Πρόεδρος έχει απαντήσει ότι το κοιτάζει, ότι θέλει να βρει τρόπο να έλθει.

 

Επειδή είναι και στην Ουάσιγκτον δεν είναι απαραίτητο να έλθει στην έναρξη ή στο δείπνο, μπορεί να έλθει οποιαδήποτε άλλη ώρα».

 

Υποστήριξε εξάλλου, πως «επίσης έχουν προσκληθεί και οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι και ο κ. Ομπάμα και ο κ. Μακέιν. Ο κ. Μακέιν με επισκέφθηκε και ακριβώς το έκανε επειδή δεν θα μπορούσε να είναι στην Κληρικολαϊκή, στην οποία δεν θα έλθει ο ίδιος αλλά επίσημος εκπρόσωπος. Είναι πολύ πιθανό ο κ. Ομπάμα να είναι παρών ο ίδιος. Επίσης έχουμε προσκαλέσει γερουσιαστές και βουλευτές».

 

Στην ερώτηση τι προσδοκάτε από αυτή την Κληρικολαϊκή, τόνισε πως «είναι μία ευκαιρία όλων των αδελφών επί τω αυτώ, οι άνθρωποι εκτιμούν σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι βρίσκονται μαζί διότι πολλοί από αυτούς ζουν σε περιοχές που είναι σχετικά απομονωμένες.

 

Δεύτερον, είναι η ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων, μεθόδων και τρόπων εργασίας. Λένε ότι φεύγουμε με γεμάτες τις τσάντες μας με υλικό το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη ζωή της ενορίας μας, επομένως η προσδοκία είναι μία αναζωπύρωση του δεσμού μεταξύ μας και μία δυνατότητα εμπλουτισμού για να κάνουμε τη δράση μας περισσότερο ουσιαστική και αποφασιστική».

 

Στην ερώτηση, αν υπάρχουν οι δυνατότητες οι κοινότητες να ανταποκριθούν στον οικονομικό προϋπολογισμό, που φαίνεται ότι θα αγγίξει τα 20 και τα 21 εκατομμύρια δολάρια, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος υπογράμμισε ότι «βεβαίως υπάρχουν διότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν έγινε αποτόμως και αυθαιρέτως, αλλά έγινε με βάση μία πολλή σταθερή κίνηση, δηλαδή σ’ αυτά τα 8 με 9 χρόνια έχομε ετησίως σταθερή άνοδο της προσφοράς των κοινοτήτων μας κι είναι σοβαρή αυτή η άνοδος, επομένως αυτή τη στιγμή δεν γίνεται ένας σχεδιασμός σε αφηρημένη βάση, αλλά γίνεται ένας σχεδιασμός με δεδομένα στοιχεία κι αυτά οδηγούν σ’ αυτόν τον αριθμό.

 

Δεν πηδήξαμε απότομα από το 13 στο 20, πήγαμε με κάποιο διαδοχικό βήμα, με σαφή μείωση ανά έτος των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού σε σημείο που να είναι σχεδόν μηδενικό το έλλειμμα τα τελευταία δύο χρόνια, επομένως αυτό το ποσό δεν είναι καθόλου άφθαστο και άπιαστο, είναι πολύ ρεαλιστικό».

 

Στην ερώτηση αν εισπράττουν παράπονα από κοινότητες, ιδιαίτερα μικρές ότι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην αποστολή της ετήσιας λογίας τους προς την Αρχιεπισκοπή και τι λένε σ’ αυτούς τους ανθρώπους, ανέφερε πως «οι δυσκολίες δεν προέρχονται μόνο από μικρές κοινότητες, αλλά μπορεί να προέρχονται κι από μεγάλες διότι όπως ξέρετε τα οικονομικά θέματα είναι θέματα στα οποία οι άνθρωποι έχουν δυσκολίες έστω κι αν έχουν πολλά χρήματα, επομένως υπάρχουν περιπτώσεις δυσκολιών. Οι δυσκολίες είναι άλλοτε όχι πραγματικές, άλλοτε είναι πραγματικές.

 

Δεν υπάρχει υπερβολική και πιεστική κατάσταση που οι κοινότητες να πουν δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθούμε, υπάρχει μία πολύ ρεαλιστική και ταυτοχρόνως πολύ ανθρώπινη αντιμετώπιση διότι έχει εφαρμοστεί αυτό το σύστημα τώρα τελευταία κι έχει αποδώσει».

 

Στην ερώτηση αν έχει προσκαλέσει τον Αρχιεπίσκοπο της Ελλάδος Ιερώνυμο ή κάποιους άλλους ιεράρχες από την Εκκλησία της Ελλάδος για να διατηρηθεί κι αυτός ο δεσμός πνεύματος και αίματος αφού το ποίμνιο της Αρχιεπισκοπής δεν το απαρτίζουν μόνο πιστοί προερχόμενοι από τις Νέες Χώρες, ούτε από το κλίμα του Πατριαρχείου, αλλά κι από την μισή έστω Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ελλάδος, ο κ. Δημήτριος τόνισε ότι «όπως ξέρετε όλα αυτά τα χρόνια σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει αυτό, επομένως αν θα αρχίσει θα είναι μία καινούργια κατά κάποιο τρόπο κίνηση η οποία βέβαια θέλει κάποια μελέτη.

 

Ναι μεν υπάρχει ο δεσμός, αλλά έχουμε ένα ισχυρό στοιχείο από την Κύπρο, οπότε πρέπει να κληθεί κι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, γίνεται πλέον ένα άνοιγμα το οποίο θέλει συζήτηση για να είναι κάτι σοβαρό και σωστό.

 

Από πλευράς ουσίας δεν υπάρχει πρόβλημα να έλθει οποιοσδήποτε θέλει για να παρακολουθήσει διότι είναι μία ανοιχτή Συνέλευση, από την άλλη μεριά εμείς δεν είμαστε Αυτοκέφαλη Εκκλησία, είμαστε στην ουσία μία πολύ μεγάλη Μητροπολιτική Περιφέρεια, επομένως όταν περάσουμε σε προσκλήσεις Αρχηγών Αυτοκέφαλων Εκκλησιών έστω αν υπάρχει ένας πολύ ειδικός δεσμός όπως υπάρχει με την Εκκλησία της Ελλάδος, αυτό θέλει συζήτηση».

 

Σε λίγες εβδομάδες ο κ. Δημήτριος συμπληρώνει εννέα χρόνια στην πηδαλιουχία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο προγραμματισμός και τα οράματά του για τα επόμενα εννέα χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του, σημείωσε πως «σήμερα συζητούμε για την Κληρικολαϊκή και αυτό είναι το βασικό μας σημείο.

 

Οι προοπτικές και τα οράματα για τις επόμενες Συνελεύσεις και έτη είναι ένα θέμα πολύ μεγάλο και θα ήθελα να το συζητήσουμε μία άλλη φορά.

 

Σας ευχαριστώ για το άνοιγμα που μου κάνετε, αλλά αυτή τη στιγμή με κατέχει σε μεγάλο βαθμό το θέμα της Κληρικολαϊκής».

 

Στην ερώτηση, πώς αισθάνεστε πως πάμε ως Εκκλησία στην Αμερική, ποιο θα είναι το μήνυμά σας πέρα το γενικό θέμα, στα επί μέρους τι γίνεται υπάρχουν τομείς που πρέπει να προσεχθούν, είπε πως «υποτίθεται ότι το κεντρικό θέμα πάει στα επί μέρους τα οποία είναι συγκεκριμένα πράγματα τα ξέρετε πολύ καλά και είναι πάντοτε δεκτικά βελτιώσεως. Αλίμονο αν πούμε ότι είμαστε εδώ που είμαστε και είμαστε ικανοποιημένοι».

 

Συμπλήρωσε δε, πως «ένα μεγάλο θέμα στο οποίο υπάρχει ανάγκη να προχωρήσουμε πιο δραστικά είναι το θέμα μιας νοοτροπίας της Εκκλησίας μας η οποία πρέπει να κοιτάξει λίγο πέραν του εαυτού της».

 

Και εξήγησε, πως «οι άνθρωποί μας δεν μπορούν να είναι κλεισμένοι στην ενορία τους μόνο και πολλές φορές δεν ξέρουν τι γίνεται και τι μπορούν να βοηθήσουν στη διπλανή ενορία.

 

Είναι ανάγκη να υπάρξει ένα πνεύμα μεταδόσεως αυτού που έχουμε, να χαρίσουμε αυτό το μεγάλο χάρισμα που έχομε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, θα έλεγα πνεύμα ιεραποστολής, δεν πρέπει να πάμε στην Αφρική να κάνουμε ιεραποστολή, είναι δίπλα μας οι άνθρωποι.

 

Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να γίνουμε ως Εκκλησία οι τύποι των προπαγανδιστών των γνωστών θρησκευτικών παραφυάδων της Αμερικής, αλλά δεν μπορούμε από την άλλη πλευρά να είμαστε μονίμως κλεισμένοι σ’ ένα στενό χώρο, στο δικό μας χώρο και να μην έχομε το μάτι μας προς τα έξω και στην ανάγκη να μεταδώσουμε αυτό που έχομε ως Ορθοδοξία και ως Ελληνισμό».
Εμφανίσεις: 65959
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!