Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παίρνει σύνταξη από το Ελληνικό Κράτος

ImageΟ Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος λαμβάνει σύνταξη από το Ελληνικό Κράτος σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Βήμα" της Αθήνας.

Το θέμα αυτό ανακαλύφθηκε από την απογραφή που διενεργείται αυτόν τον καιρό με εντολή της Ελληνικής Κυβέρνησης για να βρεθεί πόσοι κληρικοί όλων των βαθμίδων μισθοδοτούνται ή συνταξιοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Το δημοσίευμα του <Βήματος> του Σαββάτου 17 Ιουλίου 2010, με τίτλο <Οι ιεράρχες «ξεσκονίζουν» τα στοιχεία της απογραφής -Και ο Αμερικής Δημήτριος συνταξιοδοτείται από το ελληνικό κράτος>, το οποίο υπογράφει η Μαρία Αντωνιάδου, ανάμεσα στα άλλα αναφέρει πως <ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των αρχιερέων που συνταξιοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η πληροφορία φαίνεται ότι προέκυψε από την απογραφή όλων των εν ενεργεία και συνταξιούχων κληρικών ανά την Ελλάδα, ωστόσο παρά τις επίμονες ερωτήσεις η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, από όπου και συνταξιοδοτήθηκε, δεν έδωσε απάντηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δημήτριος λαμβάνει τη σύνταξη καθώς υπηρέτησε ως κληρικός επί πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα, εξελέγη βοηθός επίσκοπος επί αρχιεπισκοπίας Ιερωνύμου Κοτσώνη και στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έλαβε απολυτήριο προκειμένου να εκλεγεί, από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

Η πληροφορία έχει προκαλέσει αίσθηση στους εκκλησιαστικούς κύκλους, καθώς η Αρχιεπισκοπή Αμερικής αποτελεί την πλέον εύρωστη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο προϋπολογισμός της ξεπερνά τα 19 εκατ. δολάρια.

Τα στοιχεία της απογραφής που συγκεντρώνονται στις μητροπόλεις περνούν από το μικροσκόπιο των ιεραρχών καθώς προσπαθούν να αποφύγουν τυχόν λάθη ή διπλοεγγραφές οι οποίες θα εκθέσουν την Εκκλησία έναντι του κράτους>.

Εξ’ άλλου πληροφορίες του <Ε.Κ.> από την Αθήνα αναφέρουν ότι από την περασμένη εβδομάδα είχε ενημερωθεί σχετικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από επίσημους φορείς της Αθήνας για την σύνταξη του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου.

Προσπάθειες του <Ε.Κ.> να επικοινωνήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο απέβησαν άκαρπες μέχρι την ώρα της ολοκλήρωσης του παρόντος άρθρου.

Το θέμα της συνταξιοδότησης του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου έτυχε ιδιαίτερης έρευνας και προσοχής έπειτα από την πρόσφατη δημοσιοποίηση των οικονομικών προϋπολογισμών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής από τον <Εθνικό Κήρυκα>, μία μέρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση τους στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ατλάντας στις αρχές του Ιουλίου.

Συγκεκριμένα στο σχετικό μας δημοσίευμα αναφερόταν ότι <για το έτος 2011 ο προϋπολογισμός έχει οριστεί στα 22.091.653 εκατομμύρια δολάρια και για το 2012 στα 23.107.519 εκατομμύρια δολάρια>, ενώ τα έξοδα για το Γραφείο του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου ανέρχονται <σε ποσό ύψους 822.120 χιλιάδων δολαρίων για το έτος 2011 και 855.005 χιλιάδων για το 2012>.

Επί πλέον το Γραφείο της Γραμματείας του λαμβάνει για το έτος 2011 το ποσό των 243.984 και για το 2012 το ποσό των 253.743 χιλιάδων δολαρίων.

Επίσης το Τμήμα Αλληλογραφίας λαμβάνει για το έτος 2011 ποσό ύψους 209.722 και για το 2012 το ποσό των 218.110 χιλιάδων δολαρίων, ενώ το Γραφείο Διοίκησης 424.320 και 441.293 χιλιάδες δολάρια αντίστοιχα.

Υπογραμμίζεται ότι πάνω και πέρα από τα παραπάνω ποσά για τα λειτουργικά έξοδα του Γραφείου του Αρχιεπισκόπου, στον κ. Δημήτριο παραχωρείται και το ποσό των 627.798 χιλιάδων δολαρίων για το έτος 2011 και 652.816 χιλιάδες αντίστοιχα για το 2012 για τα λειτουργικά έξοδα της Άμεσης Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νέας Υόρκης, την ποιμαντική επιστασία της οποίας έχει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος και η οποία συνυπάρχει εν αγαστή με την ευρύτερη διοικητική Αρχιεπισκοπή δομή και συγκρότηση στα Κεντρικά Γραφεία της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη.

Πληροφορίες εξ’ Αθηνών αναφέρουν ότι τόσο κατά τα χρόνια των σπουδών του στο <Χάρβαρντ> της Βοστώνης, όσο και αργότερα ως καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης από την οποία αμειβόταν κανονικά ως καθηγητής της έπαιρνε ταυτόχρονα τον μισθό του και από το Ελληνικό Κράτος ως Επίσκοπος Βρεσθένης με την ένδειξη και δικαιολογία ότι διατελούσε <εν αποσπάσει>.

Σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος <από το 1965 έως το 1971, με υποτροφία της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του Πανεπιστημίου [Harvard], έκανε διδακτορικές σπουδές στον κλάδο της Καινής Διαθήκης και Χριστιανικών Πηγών New Testament and Christian Origins, και έλαβε το 1972 τον τίτλο του «μετά διακρίσεως» Διδάκτορος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Harvard> ενώ <από το 1983 έως το 1993, δίδαξε ως «Διακεκριμένος Καθηγητής Βιβλικών Σπουδών και Χριστιανικών Πηγών» στην Ορθόδοξο Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, Μασαχουσέτης, ΗΠΑ.

Πολλοί εκ των φοιτητών του της ανωτέρω δεκαετίας είναι σήμερα Ιερείς ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Επίσης, δίδαξε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard με τον ακαδημαϊκό τίτλο του Επισκέπτου Καθηγητού της Καινής Διαθήκης κατά τα έτη 1984 -1985 και 1988-1989>.

Εμφανίσεις: 40396
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!