Ο ταμίας της κοινότητας του Νόξβιλ Τεννεσί άδειασε τα ταμεία της

AGIOS-GEWRGIOS-KNOXVILLE-1-534x300Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΝΟΞΒΙΛ- ΤΕΝΝΕΣΙ.- Ανάστατη είναι η κοινότητα του Αγίου Γεωργίου στην πόλη Νόξβιλ του Τεννεσί διότι ο επί τέσσερα χρόνια ταμίας του κοινοτικού συμβουλίου άδειασε κυριολεκτικά τα ταμεία της και την άφησε με μόνο 2,000 χιλ. δολάρια, σε σημείο που η κοινότητα αναγκάστηκε να πάρει δάνειο από τράπεζα για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της.

Συγκεκριμένα, όπως αναγράφεται σε επίσημη αλληλογραφία του ιερατικού προϊσταμένου της κοινότητας, π. Αντωνίου Στρατή προς τα μέλη της κοινότητας, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 2015, αντίγραφα της οποίας έχουν περιέλθει στην διάθεση του «Εθνικού Κήρυκα», ο επί τετραετία ταμίας της κοινότητας υπεξαίρεσε «ποσό ύψους 360,000 χιλ. δολαρίων για δική του χρήση». Η κοινότητα ανήκει στην Μητρόπολη Ατλάντας υπό τον Μητροπολίτη Αλέξιο.

Ο π. Αντώνιος Στρατής δεν ανταποκρίθηκε σε τηλεφωνικά μηνύματα του «Ε.Κ.».

Στην επιστολή τους αυτή της 25ης Φεβρουαρίου 2015 προς τα μέλη της κοινότητας, ο ιερατικός προϊστάμενος π. Αντώνιος Στρατής και το κοινοτικό συμβούλιο κατονομάζουν τον δράστη και χαρακτηρίζουν την πράξη «διαβολική», σημειώνοντας ότι «ανάμεσα στα άλλα τα συναισθήματα έχει προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο».

Στην επιστολή τους αναφέρουν, πως «συγκεκριμένα, έχουμε πληροφορηθεί ότι ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου ενώ κατείχε το αξίωμα του ταμία και δρώντας μονομερώς και χωρίς τη γνώση μας, κατόρθωσε να αποσπάσει χρηματικά ποσά της Εκκλησίας για προσωπική του χρήση. Δεν υπάρχει ένδειξη πως συμμετείχε άλλος κανείς, έδρασε μονομερώς και τα αποσπούσε από το ταμείο της εκκλησίας κατά τρόπο αργό και επιτηδευμένο σε συνεχιζόμενη βάση κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της θητείας του, εισρέοντας τα χρηματικά ποσά σε προσωπικούς του λογαριασμούς καλύπτοντας συνάμα τις πράξεις του».

Ανέγραψαν ακόμα στην επιστολή τους, πως «ο Κωνσταντίνος έχει παραδεχθεί πως υπεξαίρεσε μέχρι 360.000, όλα για προσωπική του χρήση. Θα διεξαχθεί εξωτερικός έλεγχος για να καταδειχθεί, ανάμεσα στα άλλα ευρήματα, το πραγματικό ποσό που εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της θητείας του ως ταμία από το 2011 μέχρι το 2014. Συνεπώς μας άφησε στους λογαριασμούς στην Τράπεζα Regions Bank (γενικός λογαριασμός, λογαριασμός μνημοσυνών, κτιρίου, Ελληνικού φεστιβάλ και καταθέσεων λιγότερα από 2.000 χιλ. δολ. για να λειτουργήσουμε. Η δραστηριότητα αυτή έγινε δίχως τη γνώση κανενός άλλου μέλους του κοινοτικού συμβουλίου και των αξιωματούχων του κατά την περίοδο των τεσσάρων ετών».

Σε άλλο σημείο της επιστολής του, ο ιερεύς π. Αντώνιος Στρατής και το κοινοτικό συμβούλιο αναφέρουν ότι «ο Κωνσταντίνος έχει υποσχεθεί να καταβάλλει ολόκληρο το ποσό, ωστόσο η τελική δίκη εξαρτάται από τον Κύριο».

Αναγράφεται ακόμα στην επιστολή, πως «είναι σίγουρα δύσκολο να ζητήσει κάποιος από μία κοινότητα σκληρά εργαζόμενων, αφοσιωμένων και πιστών μελών να αρχίσουν πάλι από την αρχή λόγω των πράξεων ενός ατόμου. Ωστόσο, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους εαυτούς μας πως υπάρχει ανάγκη και πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανάγκη».

Ο «Ε.Κ.» κατέβαλλε αλλεπάλληλες προσπάθειες να επικοινωνήσει με τον Κωνσταντίνο Χριστοδούλου πλην όμως δεν στάθηκε δυνατόν.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Ιωάννης Περούλας σε επιστολή του προς τα μέλη της κοινότητας με ημερομηνία 15 Μαρτίου τα πληροφορεί ότι «έχομε προσλάβει δικηγόρο για να αντιπροσωπεύσει τον Αγιο Γεώργιο σ' αυτή την κατάσταση, ο οποίος με τη σειρά του έχει προσλάβει κάποιον ερευνητή για να πράξει εκ μέρους μας. Επίσης, έχομε επικοινωνήσει με την ασφάλειά μας κι έχομε υποβάλλει αίτηση αποζημίωσης», ενώ ζητά από τα μέλη της κοινότητας «να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε με τις καρδιές μας, καθώς εργαζόμαστε να επαναφέρουμε τον Αγιο Γεώργιο σε καλή οικονομική πορεία».

Σημειώνεται ότι μία από τις πρώτες οικογένειες Ελλήνων μεταναστών ήταν του Νικολάου Καζάνα, ο οποίος αφίχθηκε στο Νόξβιλ του Τενεσί το 1915, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν κι άλλες πολλές οικογένειες οι οποίες εγκαταστάθηκαν στο Ανατολικό Τενεσί.

Είχαν μεγάλη επιθυμία να διατηρήσουν και προστατεύσουν την Ορθόδοξη Πίστη τους, την Ελληνική Κληρονομιά και τα έθιμά τους, γι' αυτό το 1934 ίδρυσαν τον Ελληνικό Κοινοτικό Σύνδεσμο του Αγίου Γεωργίου με πρώτο πρόεδρο τον Νικόλαο Καρακωστή.

Η πρώτη Θεία Λειτουργία στο Νόξβιλ τελέστηκε το 1935 στον Επισκοπελιανό Ναό του Αγίου Ιωάννη με λειτουργό τον περιοδεύοντα ιερέα Δημήτριο Κασσή από την πόλη Roanoke από τη Βιρτζίνια. Το 1939 η πολιτεία του Τενεσί χορήγησε το καταστατικό στην κοινότητα.

Το 1946 η κοινότητα είχε μεγαλώσει αρκετά που μπορούσε να στηρίξει δικό της κτίριο γι' αυτό αγόρασε τον ναό της Εκκλησίας των Βαπτιστών στο 921 Broadway και τη μεταποίησαν σε Ορθόδοξο ναό όπου παρέμειναν μέχρι το 1968.

Η κοινότητα μεγάλωσε, αγόρασαν οικόπεδο και ανοικοδομήθηκε νέος ναός στη διεύθυνση 4070 Kingston Pike του οποίου τα θυρανοίξια έγιναν το 1968 και τα εγκαίνια το 1978.

Εμφανίσεις: 25038
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!