Σε βαθύ πένθος η κηδεία του π. Μπέικερ

BAKER-KHDEIA-1-600x300

Του Θεόδωρου Καλμούκου

ΚΡΑΝΣΤΟΝ. ΡΟΝΤ ΑΙΛΑΝΤ. Εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας από πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, ανάμεσά τους και δεκάδες κληρικοί διαφόρων Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών, συμμετείχαν στη Νεκρώσιμη Ακολουθία του αδικοχαμένου ιερέα Ματθαίου Μπέικερ.

Μέσα σε κλίμα βαθιάς θλίψης, τελέστηκε η Ακολουθία το Σάββατο στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Κράνστον του Ροντ Αϊλαντ, όπου είχε χειροτονηθεί πρεσβύτερος. Επίσης, είχε ανατραφεί στην ίδια πόλη.

Στη Νεκρώσιμη Ακολουθία προέστη ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, του οποίου χειροτονία ήταν ο μακαριστός π. Ματθαίος, συμπαριστάμενος από τον Επίσκοπο Φασιανής Αντώνιο, Πρωτοσυγκελεύοντα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Επίσκοπος Αντώνιος συνδεόταν πνευματικά με τον αείμνηστο π. Ματθαίο στον οποίο είχε συμπαρασταθεί κατά τη διάρκεια των σπουδών του στη Ρωσική Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδιμήρου στη Νέα Υόρκη.

Τους δύο ιεράρχες είχε πλαισιώσει πλειάδα ιερέων και διακόνων των οποίων ο αριθμός θα έφτανε και μέχρι τους πενήντα από διάφορες Ορθόδοξες Δικαιοδοσίες ανά την Αμερική καθότι ο εκλιπών ήταν ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός στον Ορθόδοξο κόσμο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Λυπητερές παρουσίες στη Νεκρώσιμη Ακολουθία ήταν η χαροκαμένη πρεσβυτέρα Κατερίνα και τα έξι παιδάκια τους, τα οποία ήταν μέσα στο ίδιο αυτοκίνητο που ανετράπη στη χιονοθύελλα την Κυριακή 1η Μαρτίου και βρήκε τραγικό ο π. Ματθαίος, ενώ ευτυχώς τα παιδάκια δεν τραυματίστηκαν.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στο τέλος της Νεκρώσιμης Ακολουθίας διάβασε συλλυπητήριο επιστολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς την πρεσβυτέρα και την οικογένεια του εκλιπόντος, ενώ ο Επίσκοπος Αντώνιος διάβασε επιστολή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου.

Εξάλλου, το εσπέρας της Παρασκευής, οι ενορίτες της κοινότητας Αγίας Τριάδος του Νόργουιτς Κονέκτικατ αποχαιρέτησαν τον π. Ματθαίο στο κοινό προσκύνημα του σκηνώματός του στον ναό στον οποίον είχε διοριστεί μόλις πριν ενάμισι μήνα, πλην όμως τον είχαν αγαπήσει και θαύμαζαν την παιδεία του, την καλλιέργεια του χαρακτήρα του και την ολόθυμη προθυμία του να βοηθήσει τους πάντες που είχαν οιαδήποτε ανάγκη.

Ο π. Ματθαίος γεννήθηκε και ανατράφηκε στην πόλη Κράνστον του Ροντ Αϊλαντ και ήταν γιος αγαπητός της Εβελιν και του αείμνηστου Χάουαρντ Μπέικερ. Σπούδασε στα δημόσια σχολεία της πόλης.

Ενώ εργαζόταν ως καθηγητής Λογοτεχνίας σε Λύκειο της Βιρτζίνια ξεκίνησε την αναζήτηση για την Ορθόδοξη Πίστη και μετεστράφη στην Ορθοδοξία το 2001 σε μία Καρπαθορώσικη Ορθόδοξη κοινότητα στη Βιρτζίνια και νυμφεύθηκε με την σύζυγό του Κατερίνα το 2002.

Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Τύχωνα στην Πενσιλβάνια, στη Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδιμήρου στη Νέα Υόρκη και στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, ενώ εργαζόταν επί της διδακτορικής του διατριβής στον κλάδο της Συστηματικής Θεολογίας στο πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Cranston Herald», ο αείμνηστος π. Ματθαίος είχε πει ανάμεσα στα άλλα, πως «η Ορθόδοξη Εκκλησία κατανοεί τον εαυτό της ως Καθολική -η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία- όπως αναφέρεται στο Σύμβολο της Νικαίας.

Διατηρεί την 'πίστη την φανερωθείσα τοις αγίοις' (Ιούδα 1:3) και δεν απομακρύνεται από αυτήν άσχετα από τις κατά καιρούς τάσεις της κοινωνίας.

Αυτό συμπεριλαμβάνει βασικώς και κυρίως την πίστη στους όρους του Συμβόλου της Νικαίας και των αρχαίων Οικουμενικών Συνόδων της 'αδιαίρετης Εκκλησίας' της πρώτης χιλιετίας, αλλά επίσης εξίσου τις Βιβλικές διδασκαλίες οι οποίες αμφισβητούνται σήμερα αναφορικά με τον γάμο, τον άνδρα και την γυναίκα, τη σύλληψη, την γέννηση και το τέλος της ανθρώπινης ζωής πάνω σ' αυτή τη γη. Με αυτή την έννοια η Ορθοδοξία είναι ένα 'σημείο αντιλεγόμενο' (Λουκ. 2:34) σ' αυτή την εποχή και σ' αυτή την κουλτούρα».

Σε άλλο σημείο, αποκάλυψε πως ήταν άθεος στην αρχή. Είπε πως «ήμουν βασικά άθεος κατά το πλείστον μέρος της εφηβείας μου. Δεν γνώρισα την πίστη στον Χριστό μέχρι τα 17 μου χρόνια. Η μεταστροφή μου στον Χριστό ήταν μία στροφή η οποία ακολούθησε έναν μεγάλο μου αγώνα».

Εν τω μεταξύ, την πρεσβυτέρα Κατερίνα και τα έξι παιδιά της τα έχουν αγκαλιάσει και υποστηρίξει χιλιάδες άγνωστοι εν πολλοίς ανά την Αμερική ει αγκαλιάσει.

Ποσό ύψους 579.134 χιλ. δολαρίων είχε συγκεντρωθεί μέχρι τις 11 το πρωί της Δευτέρας από 5.386 άτομα που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση που έγινε από το πρόγραμμα στο «go fund me» στο Ιντερνετ για τη στήριξη του αδικοχαμένου ιερέα Ματθαίου Μπέικερ.

Το θέμα έχει λάβει διαστάσεις συναγερμού αγάπης και υποστήριξης σ' όλη την Αμερική προς την οικογένεια του άτυχου ιερέα. Υπογραμμίζεται ότι το ποσό αυτό συγκεντρώθηκε μόλις μέσα σε τρεις ημέρες, ενώ αυξάνεται ανά ώρα.

Υπογραμμίζεται σε άρθρο στον ιστότοπο «go fund me» πως «οι δωρεές που θα ληφθούν από τούτη την εκστρατεία θα πάνε 100% απευθείας στην σύζυγό του, η οποία έχει να φροντίσει έξι παιδιά και έχει χάσει το μοναδικό εισόδημα της οικογένειας».

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως πολλοί ομογενείς στέλνουν απευθείας τις επιταγές τους στην πρεσβυτέρα Κατερίνα.

Επίσης, η Μητρόπολη Βοστώνης έχει ανοίξει ειδικό λογαριασμό για τη στήριξη της πρεσβυτέρας και των παιδιών της.

BAKER-KHDEIA-3-419x300

Εμφανίσεις: 40019
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!