Αποφάσεις Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής

54Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής συνήλθεν εις την τακτικήν συνεδρίαν αυτής εις την αίθουσαν της Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής εν Νέα Υόρκη την 15ην και 16ην Οκτωβρίου 2014 υπό την προεδρίαν του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου και την συμμετοχήν των Μελών αυτής.

Η Σύνοδος συνεζήτησε εκτενώς μεταξύ άλλων και τα εξής θέματα:

1) Λειτουργικά θέματα: Η Σύνοδος έλαβεν υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου την έγκρισιν της μεταφράσεως εις την αγγλικήν του κειμένου της Θ. Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και απεφάσισε την έκδοσιν αυτής δια τας λειτουργικάς ανάγκας των ενοριών, ως επίσης και ειδικήν έκδοσιν δια την χρήσιν των ιερέων.

Η Συνοδική Επιτροπή επί Λειτουργικών Θεμάτων θα συνεχίση το έργον αυτής επί της μεταφράσεως εις την Αγγλικήν γλώσσαν των κειμένων του Εσπερινού και του Όρθρου.

2) Κανονικά θέματα : Εξητάσθησαν θέματα πειθαρχικής φύσεως κληρικών και ελήφθησαν αι απαιτούμεναι αποφάσεις. Επιπλέον συνεζητήθη το θέμα της καταλλήλου προετοιμασίας υποψηφίων κληρικών, ως και τα κριτήρια δια την χειροτονίαν των.

3) Θέματα διοικητικής φύσεως : Την Σύνοδον απησχόλησαν ποικίλα θέματα διοικητικής φύσεως ενοριών και Ιερών Μονών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

4) Ποιμαντικά θέματα: Η Σύνοδος συνεζήτησε εκτενώς θέματα νεολαίας και τρόπους προσεγγίσεως των νέων. Ανεφέρθησαν επίσης αι συνεχείς προσπάθειαι, αι οποίαι γίνονται προς αυτόν τον τομέα εις εκάστην των Μητροπόλεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και αντηλλάγησαν συναφείς απόψεις.

Εις τον τομέα της οικογενείας, η Σύνοδος συνεζήτησε τρόπους δια την πνευματικήν ενίσχυσίν της, καθ  ὅτι αύτη κλυδωνίζεται λόγω αρνητικών επιδράσεων της συγχρόνου κοινωνίας.

5) Παιδεία : Εγένετο αναφορά εις το έργον των ενοριών και των Μητροπόλεων δια τα υπ  αὐτῶν λειτουργούντα ημερήσια σχολεία, τα charter schools και τα απογευματινά σχολεία τα οποία υφίστανται εις εκάστην Ι. Μητρόπολιν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ανεφέρθησαν τρόποι βελτιώσεως της λειτουργίας αυτών.

Αναφορικώς προς την Θεολογικήν Σχολή του Τιμίου Σταυρού, Brookline, ΜΑ και το Ελληνικό Κολλέγιον συνεζητήθησαν αι προσπάθειαι, αι οποίαι γίνονται δια την ελληνικήν έκπαίδευσιν των νέων, αι οποίαι συνίστανται εις : α) την αξιολόγησιν του προγράμματος διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσης, β) την ενίσχυσιν των εργαστηριακών όρων και του προσωπικού δια την εκμάθησιν αυτής, γ) την οικονομικήν βοήθειαν εις φοιτητάς με ειδικάς ανάγκας καθώς και δ) την βοήθειαν αυτών μέσω φροντιστηριακών μαθημάτων.

Τέλος η Σύνοδος κατά την συνεδρίαν αυτής κατήρτισε τριπρόσωπον κατάλογον δι' εκλογήν Βοηθού Επισκόπου παρά τω Σεβασμιωτάτω Αρχιεπισκόπω Αμερικής και δια τας ανάγκας της Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου.

Το τριπρόσωπον αυτό θα υποβληθή εις την Αγίαν και Ιεράν Σύνοδον του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς εκλογήν του εν λόγω Βοηθού Επισκόπου.

Η επί διήμερον συνεδρία της Συνόδου ωλοκληρώθη την μεσημβρίαν της Πέμπτης 16ης Οκτωβρίου και τα Μέλη της Συνόδου ακολούθως μετέβησαν εις το ξενοδοχείον Hilton προς συμμετοχήν των εις τας εργασίας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Το Σάββατον 18 Οκτωβρίου τρέχοντος μηνός και περί ώραν 12ην μεσημβρινήν, τα Μέλη της Συνόδου θα λάβουν μέρος εις το ιστορικόν γεγονός του Αγιασμού και της καταθέσεως του θεμελίου λίθου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου εις Ground Zero, ο οποίος κατεστράφη κατά την τρομοκρατικήν επίθεσιν της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και ο οποίος θα αποτελέση Εθνικόν Προσκύνημα και μαρτυρίαν αγάπης, ελπίδος και νίκης του Ευαγγελίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και της Ορθοδόξου Πίστεως.

Εμφανίσεις: 54860
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!