Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ με τον Aρχιεπίσκοπο Αμερικής

ifipeks-dimitrios

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο είχε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κυριάκος Γεροντόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση στους εορτασμούς της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου, με αποκορύφωμα την χθεσινή παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.

Με τον Προκαθήμενο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική ο κ. Γεροντόπουλος συζήτησε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ελληνοαμερικανική κοινότητα και τις σχέσεις της με την Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Μεγάλη τιμή που με δέχτηκε σήμερα ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Έμαθα και άκουσα πολλά. 'Αλλωστε, πιστεύω ότι η Εκκλησία μας είναι η βάση του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Εκείνο που πιστεύω είναι ότι τα Πατριαρχεία μας είναι τα προκεχωρημένα φυλάκια όχι μόνο του Χριστιανισμού, αλλά και του Ελληνισμού. Στηριζόμαστε στην Εκκλησία μας για να μπορέσουμε έτσι να μεταφέρουμε το μήνυμα του πολιτισμού μας σε όλο τον κόσμο. Ευχαριστούμε λοιπόν πολύ τον Αρχιεπίσκοπο, διότι κρατά τον Ελληνισμό ενωμένο εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορεί ο Ελληνισμός με τη δουλειά του να προσφέρει και στη μητέρα πατρίδα».

Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ανέφερε:

«Ήταν για μας ιδιαίτερη τιμή να έχουμε σήμερα την επίσκεψη του εξοχότατου υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, του δρα Γεροντόπουλου. Ιδιαιτέρως, χαιρόμαστε επειδή ο κ. υπουργός είναι από τους ανθρώπους που όχι απλώς πονούν την Ελλάδα, την Ελλάδα εκτός Ελλάδος, αλλά την βλέπουν με μια προοπτική που συνδυάζει Ορθοδοξία και Ελληνισμό. Συνδυάζει την αιώνια αλήθεια πίστεως της Ορθοδοξίας με τις αιώνιες αξίες του ελληνικού πολιτισμού, που είναι διαχρονικές και παγκόσμιες. Είναι ο άνθρωπος, ο οποίος είναι μετά πάθους σ' αυτή την ιστορία, γυρίζει σε όλο τον κόσμο και έχει ήδη επισκεφθεί απόμακρα σημεία. Τον καλωσορίζουμε, τον ευχαριστούμε για την επίσκεψή του, τον ευχαριστούμε γιατί έμεινε μαζί μας και παρακολούθησε όλη την παρέλαση και μάλιστα με αυξημένο ψύχος. Του ευχόμαστε πλήρη επιτυχία στο έργο του».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα θέματα που θα συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της τελετής στο Λευκό Οίκο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, την ερχόμενη Παρασκευή, ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος επεσήμανε ότι «τα θέματα τα οποία θα θίξουμε είναι προβλέψιμα και μου το λένε και οι ίδιοι οι πρόεδροι κάθε φορά που συναντιόμαστε. "Ξέρουμε" λένε "θα μας μιλήσετε για το Πατριαρχείο, την Κύπρο και τη Μακεδονία". Επομένως, αυτά θα είναι κατά βάση τα θέματα, αλλά παράλληλα ο πρόεδρος είναι ενήμερος ότι ο συνδυασμός Ορθοδοξίας και Ελληνισμού είναι ένα πολύ ουσιαστικό στοιχείο για επίλυση συγχρόνων προβλημάτων. Και μου το έχει πει ρητώς ότι πέρα της συνηγορίας σας για τα θέματα του Πατριαρχείου, της Κύπρου και της Μακεδονίας, έχουμε ανάγκη συμβολής της Ορθοδοξίας στην επίλυση των θεμάτων μας εδώ, κοινωνικών, εθνικών και άλλων ή και ζητημάτων διεθνούς πολιτικής».

Εν τω μεταξύ, ο κ. Γεροντόπουλος, κατά τη σύντομη επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, είχε σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθεί το ελληνικό ημερήσιο σχολείο της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, ενώ αναμενόταν να επισκεφθεί απόψε και το «σημείο μηδέν» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, όπου θα τελεστεί τρισάγιο στο χώρο που θα ανεγερθεί η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Χθες το βράδυ, μετά την παρέλαση, ο υφυπουργός Εξωτερικών μετέβη στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, στην Αστόρια, όπου αντάλλαξε απόψεις για ζητήματα της Ομογένειας με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, καθώς και με στελέχη άλλων φορέων.

Εμφανίσεις: 48351
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!