Ο καλός σπόρος της Ψαλτικής Τέχνης καρποφορεί στις ΗΠΑ
- Δημιουργηθηκε στις Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου 2014
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 02.40
-
Του Γραμμένου Καράνου,
Επίκουρου Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Βοστώνης
“Ο καλός σπόρος της ευλογημένης Ψαλτικής Τέχνης έχει αρχίσει να ριζώνει και να καρποφορεί και στις Ηνωμένες Πολιτείες.”
Τάδε έφη, καταχειροκροτούμενος, ο δεκάχρονος μαθητής της Αρχιεπισκοπικής Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Νέας Υόρκης Μανώλης Λαμπράκης στην πρόσφατη συναυλία της Αρχιεπισκοπικής Βυζαντινής Χορωδίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στην Αγία Ειρήνη Κωνσταντινουπόλεως. Οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων τον δικαιώνουν απόλυτα.
Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου, η Βυζαντινή Μουσική έχει αρχίσει να κερδίζει τις καρδιές των Αμερικανών, Ορθοδόξων και μη. Στη Θεολογική Σχολή Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, όπου στο παρελθόν δίδαξαν μεγάλοι δάσκαλοι της Ψαλτικής Τέχνης, όπως ο αείμνηστος Σάββας Σάββας και ο φημισμένος πρωτοψάλτης Φώτιος Κετσετζής, θεσπίστηκε πριν από μερικούς μήνες πρόγραμμα πλήρους ιεροψαλτικής κατάρτισης, αντίστοιχο του προγράμματος των ωδείων και των σχολών Βυζαντινής Μουσικής στην Ελλάδα, που οδηγεί στην απόκτηση πτυχίου.
Στη Νέα Υόρκη αλλά και σε άλλες πόλεις έχουν ιδρυθεί χοροί ψαλτών υψηλής καλλιτεχνικής στάθμης με παρουσιάσεις σε φημισμένους χώρους συναυλιών, πανεπιστήμια, μουσεία κ.ά. Σχολές Βυζαντινής Μουσικής αναφύονται σταδιακά σε όλη την αμερικανική επικράτεια.
Διοργανώνονται μουσικολογικά συνέδρια, μελοποιούνται τα μεταφρασμένα στα αγγλικά λειτουργικά κείμενα σύμφωνα με τους κανόνες της ψαλτικής μελοποιίας, γίνονται διαλέξεις σε αμερικανικά ωδεία και τμήματα μουσικών σπουδών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το πρώτο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής Βοστώνης στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού, ακαδημαϊκού και πνευματικού κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Το φεστιβάλ, που τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού “Μαίρη Τζαχάρη” και του New York Life Center for the Study of Hellenism in Pontus and Asia Minor, θα ανοίξει στις 24 Φεβρουαρίου με διάλεξη του μουσικολόγου Εμμανουήλ Γιαννόπουλου, Επίκουρου Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων, με τίτλο “Η Αύρα της Ορθόδοξης Λειτουργικής Μουσικής Πνέει Πάνω απ' το Αιγαίο”. Τη διάλεξη θα ακολουθήσει συναυλία της Αρχιεπισκοπικής Βυζαντινής Χορωδίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής υπό τη διεύθυνση του Δημητρίου Κεχαγιά με μέλη από την υμνολογία του Τριωδίου.
Στις 25 Φεβρουαρίου ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης, μουσικολόγος και δεξιοτέχνης στο ούτι, θα δώσει διάλεξη με τίτλο “Η Σχέση της Βυζαντινής Μουσικής Κληρονομιάς με τις Μουσικές Παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου”.
Θα ακολουθήσει συναυλία του διεθνούς φήμης μουσικού σχήματος “Εν Χορδαίς” υπό τη διεύθυνση του Κυριάκου Καλαϊτζίδη και με τη συνοδεία του Βυζαντινού Χορού της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού “Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός”.
Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα από τα πρώτα δημοτικά τραγούδια που παραδόθηκαν με βυζαντινή σημειογραφία, κοσμικές συνθέσεις του κορυφαίου μεταβυζαντινού μελοποιού Πέτρου του Πελοποννησίου και κωνσταντινουπολίτικα τραγούδια από την προϊστορία του ρεμπέτικου.
Ένας από τους στόχους του φεστιβάλ είναι να καταδείξει τον συνδετικό ιστό που ενώνει τις διάφορες μουσικές παραδόσεις της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων περίβλεπτη θέση κατέχει η ελληνική Ψαλτική Τέχνη.
Η τέχνη αυτή, που ο Στρατής Μυριβήλης αποκάλεσε κάποτε “ψηφίδα από το θαυμάσιο ψηφιδωτό της εθνικής μας ψυχής”, πλέον κατανύσσει, συγκινεί, γοητεύει και μελετάται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πέρα απ' τον Ατλαντικό.
Και είναι κι αυτό μία απόδειξη της διαχρονικής δημιουργικότητας του ελληνικού πνεύματος και της ζωντάνιας των πάντα επίκαιρων εκκλησιαστικών τεχνών.
- Εμφανίσεις: 92946