110 χρόνια Καθεδρικός Ναός Βοστώνης
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013
-
Γράφτηκε από τον/την ΑΠΕ-ΜΠΕ- 19.01
-
Συμπληρώθηκαν 110 χρόνια από τη σύσταση της Ενορίας και της ιστορικής Ελληνικής Κοινότητας του Καθεδρικού Ναού της Βοστώνης και τα ξεχωριστά αυτά "γενέθλια" γιορτάστηκαν με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου, αλλά και της γενικής προξένου Ιφιγένειας Καναρά, στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Για τη ζωντανή κοινωνία των Ελλήνων της Βοστώνης, που κατόρθωσαν μέσα σε έναν και πλέον αιώνα να αφήσουν το αποτύπωμά τους στη βορειοαμερικανική μητρόπολη, χτίζοντας το ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα που "σφραγίζει" την παρουσία της Ελληνορθοδοξίας στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, μίλησε ο πρωτοπρεσβύτερος του ναού αρχιμανδρίτης Κλεόπας Στρογγύλης.
Από την πλευρά της, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη Ιφιγένεια Καναρά εξήρε τη δραστήρια, όπως υπογράμμισε, Ελληνική Κοινότητα του Καθεδρικού της Βοστώνης, τονίζοντας ότι έχει έρθει η ώρα να περάσουν τα "ηνία" στη νέα γενιά των Ελλήνων της πόλης.
Στην παρουσία της Κοινότητας στον ρου της ιστορίας αναφέρθηκε η κύρια ομιλήτρια της επετειακής εκδήλωσης, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη, σημειώνοντας- μεταξύ άλλων -ότι η Κοινότητα έχει "δώσει" στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία τον επίσκοπο Βοστώνης και αργότερα Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ Αλεξόπουλο, τον επίσκοπο Βοστώνης Αθηναγόρα Καββαδά, που έγινε ο πρώτος κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης, αλλά και τον Ιάκωβο Κουκούζη, ο οποίος από πρωτοπρεσβύτερος του ναού του Ευαγγελισμού έγινε αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής επί 38 χρόνια, καθώς και πρόεδρος των Ορθοδόξων Επισκόπων της Αμερικής.
Η Ιουστίνη Φραγκούλη σημείωσε ακόμη ότι η συρροή μεταναστών στο τέλος του 19ου αιώνα επέβαλε τη δημιουργία της Κοινότητας του Ευαγγελισμού το 1903, με τη σοφή καθοδήγηση του Μάικλ Αναγνωστόπουλου, που προσέλαβε ως πρώτο ιερέα τον πατέρα Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου εξ Ελλάδος.
Οι λειτουργίες και τα μυστήρια τελούνταν κατ' αρχήν σε ένα νοικιασμένο χώρο, ενώ στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση του Τζον Παρμενίδη, συγκεντρώθηκαν 10.000 δολάρια για να αγορασθεί και να κτισθεί ο πρώτος ναΐσκος του Ευαγγελισμού, τα θυρανοίξια του οποίου τελέστηκαν στις 13 Φεβρουαρίου του 1907.
Το 1915 αγοράστηκε το τεράστιο οικόπεδο, όπου βρίσκεται σήμερα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στο κεντρικότερο σημείο της Βοστώνης, απέναντι από το Μουσείο Καλών Τεχνών της πόλης.
Το 1922, επί προεδρίας του Άθαν Σπίλιος, άρχισε να κτίζεται ο Καθεδρικός ναός του Ευαγγελισμού στη σημερινή μορφή του, με σχέδια του αρχιτέκτονα Χασαντούρ Ντεμουρτζιάν, ένα εκπληκτικό παράδειγμα βυζαντινής τεχνοτροπίας με θόλους και τρία κλίτη και με ένα εκπληκτικό έμπροσθεν διάσκοσμο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.
Ο ναός ολοκληρώθηκε το 1924 και έζησε στιγμές μεγάλης δόξας, κυρίως κατά τη διάρκεια των ετών του πολέμου και με τη μεταπολεμική μετανάστευση επί του μακαριστού τότε πρωτοπρεσβύτερου Ιακώβου, ο οποίος υπηρέτησε από το 1942 μέχρι το 1954, πρωτοστατώντας στη βοήθεια προς την Ελλάδα αλλά και στη δημιουργία οργανώσεων νεολαίας και κατηχητικών σχολείων στον Καθεδρικό της Βοστώνης.
Η Ελληνική Κοινότητα του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Βοστώνης μπορεί να είναι περήφανη για τα επιτεύγματά της και έχει χρέος της να μεταλαμπαδεύσει στη νέα γενιά το πάθος για τη διατήρηση του Ελληνισμού στη Βοστώνη, κατέληξε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης.
- Εμφανίσεις: 90092