Αρχιεπίσκοπος Αμερικής: ''Οι καρδιές μας είναι γεμάτες λύπη''

OBAMA-DEMETRIOS1-S

Η εφετινή τελετή για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λευκό Οίκο έγινε φέτος σε βαρύ κλίμα με δεδομένο ότι είχαν προηγηθεί οι βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη.

Παρόλα αυτά ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από την επίσκεψή του στη Βοστώνη, την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν υποδέχθηκαν τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και την Ελληνοαμερικανική Ομογένεια. Ήταν η 27η συνεχής χρονιά εορτασμού της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν συναντήθηκαν ιδιαιτέρως με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για είκοσι περίπου λεπτά στο Green Room λίγο πριν από την δημόσια τελετή, η οποία άρχισε στις γύρω στις 6 μ.μ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος στην ομιλία του με την οποία άρχισε και το πρόγραμμα σημείωσε τις ιδιαίτερες συνθήκες της εφετινής τελετής:  «... οι καρδιές μας είναι γεμάτες λύπη, οι σκέψεις μας μουδιασμένες και η χαρά μας έχει επισκιαστεί από τη θλίψη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Δευτέρας στη Βοστώνη και για τα αθώα θύματα και τις οικογένειες τους», είπε.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τα θερμά συλλυπητήρια και τις προσευχές στηρίξεως του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.

Έκανε παραλληλισμούς μεταξύ του αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία και των αρχών και αξιών της Αμερικανικής κοινοπολιτείας και διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο για τη σταθερή υποστήριξη και τις αδιάλειπτες προσευχές της Ελληνορθόδοξου κοινότητος ώστε «να δούμε όλοι σύντομα την ημέρα που η ειρήνη, η δικαιοσύνη, και η δύναμη της αγάπης θα κυριαρχήσουν στον κόσμο μας και δεν θα χυθούν άλλα δάκρυα για τους αθώους». (βλ. πλήρες κείμενο της ομιλίας που ακολουθεί)

Ο Πρόεδρος Ομπάμα καλωσόρισε τους παριστάμενους στα Ελληνικά με τον χαιρετισμό «Καλησπέρα» και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο διότι όπως είπε τον υπολογίζει μεταξύ αυτών των οποίων ζητά τη γνώμη και τη συμβουλή. Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στη Βοστώνη, νωρίτερα την ίδια ημέρα, και τόνισε ότι το θάρρος και η αποφασιστικότητα του λαού της Βοστώνης αναπτέρωσαν το ηθικό του.

Σημείωσε επίσης ότι οι δεσμοί μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι στενοί και δυνατοί και θα δυναμώσουν περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Καλωσόρισε επίσης και τους Ελληνοαμερικανούς φίλους του από το Σικάγο και με την ευκαιρία σημειώνοντας ότι η συμβολή όλων των Ελληνοαμερικανών των Η.Π.Α. είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Η Ελληνοαμερικανική κοινότητα είπε, αντιπροσωπεύει ότι είναι ουσιώδες στην Αμερική, αφού δημιούργησε κάτι εντελώς καινούργιο διατηρώντας παράλληλα τη σύνδεση και τους δεσμούς με τις πατροπαράδοτες αρχαίες αρχές και παραδόσεις της.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τα συλλυπητήρια τηλεγραφήματα τους και την συμπαράσταση που επέδειξαν τις δύσκολες ώρες των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βοστώνη. επίσης αναγνώρισε την παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος στις Η.Π.Α. Χρίστου Παναγόπουλου και της εκπροσώπου της Κυπριακής Πρεσβείας της Ουάσιγκτον Ολυμπίας Νεοκλέους.

Στη δική του ένθερμη ομιλία, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν είπε στους παρισταμένους ότι διδάχθηκε από μικρή ηλικία ότι η έννοια και η λέξη ελευθερία είναι σχεδόν συνώνυμη με την Ελλάδα και ότι θεωρεί τους Ελληνοαμερικανούς  ιδιαίτερα αξιόλογους πολίτες.

Ο Αντιπρόεδρος τόνισε ότι τη μεγαλύτερη εντύπωση του έχει κάνει μια ελληνική παροιμία που λέει ότι μια κοινωνία προοδεύει όταν οι πολίτες της φυτεύουν δέντρα γνωρίζοντας ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται ποτέ να αναπαυθούν στη σκιά τους. Τέτοια, είπε, είναι η συμβολή της κοινότητός σας στην Αμερική διότι κατανοεί τις υποχρεώσεις της.
 
Χαιρετισμός
του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου
κατά τη διάρκεια του ετήσιου εορτασμού
της Ημέρας για την Ελληνική Επανάσταση και Ανεξαρτησία
από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο
 
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013
 
Kύριε Πρόεδρε, κύριε Αντιπρόεδρε,

Για μια ακόμη φορά, εμείς η Ελληνοαμερικανική Ορθόδοξη Κοινότητα, έχουμε την μεγάλη τιμή σήμερα να βρισκόμαστε στο Λευκό Οίκο, για να εορτάσουμε την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

Σε αντίθεση όμως με προηγούμενα χρόνια, οι καρδιές μας είναι γεμάτες λύπη, οι σκέψεις μας μουδιασμένες και η χαρά μας έχει επισκιαστεί από τη θλίψη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Δευτέρας στη Βοστώνη και για τα αθώα θύματα και τις οικογένειες τους.

Σε αυτήν την επίσημη αλλά και βαριά για όλους μας στιγμή, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω τα θερμά συλλυπητήρια και τις προσευχές στηρίξεως του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου που μοιράζεται τη θλίψη και την αγωνία του Αμερικανικού λαού.

Οι κάτοικοι της Βοστώνης απέδειξαν στους ίδιους και στον υπόλοιπο κόσμο τι πραγματικά σημαίνουν η ελευθερία, ο πατριωτισμός, και το πνεύμα του ηρωϊσμού.

Η ίδια αποφασιστικότητα και ο πατριωτισμός οδήγησαν τις καρδιές και τη σκέψη των Ελλήνων που το 1821 πολέμησαν ηρωικά για την ανεξαρτησία τους μετά από 400 χρόνια ξένης κατοχής προκειμένου να ξανακερδίσουν την ελευθερία τους και να δημιουργήσουν το ελεύθερο πλέον ελληνικό κράτος.

Σχεδόν δύο αιώνες πριν, ο ηρωικός ελληνικός λαός στον αγώνα του αυτό μοιράστηκε την ίδια διακαή επιθυμία για Ελευθερία και Δημοκρατία, ακριβώς όπως και οι πατέρες του έθνους μας.

Συχνά το αποτέλεσμα τέτοιων τολμηρών και θαρραλέων πράξεων έχει ένα τεράστιο τίμημα. Ένα τίμημα, ωστόσο, που πηγάζει από την έντονη ροπή προς οικουμενικές αξίες όπως η επιδίωξη της ευτυχίας, η περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αξιοπρέπεια, η θρησκευτική ελευθερία και η ειρηνική συνύπαρξη.

Ο καθένας μας γνωρίζει ότι λίγες ώρες πριν, ο Πρόεδρός μας και η Πρώτη Κυρία βρέθηκαν στο πλευρό της πενθούσας πόλης της Βοστώνης.

Η ηγετική του παρουσία εκεί προσέφερε μεγάλη παρηγοριά και ανακούφιση στο λαό της Βοστώνης στη δύσκολη αυτή περίσταση. Τώρα, ο Λευκός Οίκος μας καλωσορίζει σ΄ αυτήν την εκδήλωση προς τιμήν του αγώνα του 1821 για την ανεξαρτησία του Ελληνικού Έθνους.

Υπό το πρίσμα της τραγωδίας που περνούμε αυτήν την εβδομάδα και του συνεχούς αγώνα για την ασφάλεια του Έθνους μας σήμερα, προσφέρουμε τις αδιάλειπτες προσευχές μας, τη σταθερή υποστήριξή μας και την υπόσχεσή μας να δώσουμε το παν ως πιστοί πολίτες της μεγάλης αυτής χώρας. Και για να δανειστώ τα λόγια του Προέδρου: «Πρέπει να σηκωθούμε, να ξεσκονιστούμε και να συνεχίσουμε».

Στεκόμαστε παρά τω πλευρώ σας στο έργο της διατήρησης και ενίσχυσης της ελευθερίας. Και προσευχόμεθα να δούμε όλοι σύντομα την ημέρα που η ειρήνη, η δικαιοσύνη, και η δύναμη της αγάπης θα κυριαρχήσουν στον κόσμο μας και δεν θα χυθούν άλλα δάκρυα για τους αθώους.

Είθε ο Θεός να ευλογεί τον Πρόεδρό μας και την αξιότιμη οικογένειά του, τον Αντιπρόεδρος και την αξιότιμη οικογένειά του, τον αγαπητό λαό της Βοστώνης και είθε ο Θεός να ευλογεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη γη των ελευθέρων και των γενναίων.

(Φωτογραφία © Δημήτριος Πανάγος/GOA)

Εμφανίσεις: 69862
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!