Ρέθυμνο: Αναστήλωση της Ιεράς Μονής Βενίου

rethimnoΤον τελευταίο καιρό έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα για την αναστήλωση της Ιεράς Μονής Βενίου, η οποία βρίσκεται 4 χλμ βορειοανατολικά από το χωριό Βολιώνες του δήμου Αμαρίου.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και την άδεια του Ηγούμενου της Μονής Αρκαδίου.

Υπάρχει, βέβαια, και η άμεση συμπαράσταση του δήμου Αμαρίου και η προσωπική στήριξη του δημάρχου κ. Στέφανου Σημαντήρα, ο οποίος αγαπάει το χώρο και θέλει την αποκατάσταση του Μοναστηριού.

Με πρωτοβουλία του κ. Σημαντήρα έγινε η πρώτη σύσκεψη το π. Σάββατο στο ίδιο το Μοναστήρι παρουσία του Ηγουμένου της Μονής Αρκαδίου με σκοπό ο Ηγούμενος να υποδείξει το χώρο του Μοναστηριού και τις εργασίες που πρέπει να γίνουν.

Εργασίες της Μονής

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η περίφραξη, η οριοθέτηση δηλαδή του χώρου της Μονής, προκειμένου να σταματήσει να είναι προβατοστάσιο.

Την περίφραξη την έχει αναλάβει ο δήμος Αμαρίου και θα ξεκινήσει ακριβώς μετά το Πάσχα. Ένα δεύτερο και σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει χαλάσει το δίκτυο ύδρευσης της Μονής και ο δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία ανέλαβε την αποκατάστασή του προκειμένου να υπάρχει νερό και πάλι στο Μοναστήρι.

Επιπλέον, έχει προβλεφθεί να γίνει μερική αποκατάσταση του υπάρχοντος κελιού έτσι ώστε να υπάρχει ένας τόπος προσωρινής διαμονής και φιλοξενίας των πιστών που θα επισκέπτονται τη Μονή.

Ωστόσο, ο δήμος Αμαρίου έχει φροντίσει για την αποκατάσταση του δρόμου που ανεβαίνει στο Μοναστήρι. Η προσπάθεια αυτή έχει ως αποτέλεσμα ο δρόμος να γίνει ομαλότερος και μπορεί πλέον να ανεβαίνει και αυτοκίνητο.

Αρωγοί της προσπάθειας

Εκτός από το δήμαρχο Αμαρίου ο οποίος βοηθάει στην αναστήλωση της Μονής, ο Ηγούμενος της Μονής Αρκαδίου, γέροντας Άνθιμος, δήλωσε πως θα στηρίξει την προσπάθεια αυτή και πως οτιδήποτε χρειαστεί η Μονή θα είναι εκεί για να βοηθήσει.

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευγένιος είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος με το χώρο ύστερα από πρόσφατη επίσκεψή του σε αυτό και εξέφρασε την επιθυμία και την ευχή του με τη βοήθεια του Θεού να αναστηλωθεί το Μοναστήρι για να πάρει ο τόπος ζωή.

Επιπλέον, υπάρχει συνεργασία με την Κοινότητα της Παντάνασσας και τον Πρόεδρό της στην οποία υπάγεται η Μονή Βενίου και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παντάνασσας.

Αυτή τη στιγμή, μάλιστα, γίνεται προσπάθεια καθαρισμού του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου με τη βοήθεια του μοναχού που έχει αναλάβει κατά κύριο λόγο την αναστήλωση του Μοναστηριού προκειμένου να λειτουργήσει το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, να γίνει δηλαδή η Πρώτη Ανάσταση.

Αυτό που προέχει, πάντως, είναι να στηρίξει το Αμάρι αλλά και όλος ο νομός το έργο που γίνεται, γιατί ο χώρος παλιότερα ήταν ένα προσκύνημα παγκρήτιας εμβέλειας.

Ο κόσμος που θέλει και αγαπάει το Μοναστήρι οφείλει να βοηθήσει στην προσπάθεια που γίνεται έτσι ώστε να επανέλθει το Βένι στην παλιά του δόξα και αίγλη και να δοθεί και πάλι ζωή στον ιερό αυτό τόπο.

Εμφανίσεις: 86301
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!