Εγκύκλιο σημείωμα Αρχιεπισκόπου Αμερικής για τον Δεκαπενταύγουστο

amerikiΕγκύκλιο σημείωμα για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου απέστειλε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος.

Αναλυτικά η εγκύκλιος:

"Προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και Μοναχές, τους Προέδρους και Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, την Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και ολόκληρο το Χριστεπώνυμον πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Αγαπητοί Αδελφοί και Αδελφές εν Χριστώ,

Στούς υπέροχους ύμνους τής Εορτής τής Κοιμήσεως τής Θεοτόκου ψάλλουμε και ακούμε για το θαυμαστό γεγονός τής συνάξεως τών Αποστόλων εξ αιτίας τής κοιμήσεώς της. Στόν Όρθρο ψάλλουμε το Εξαποστειλάριο: Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή τω χωρίω, κηδεύσατέ μου το σώμα∙ και Συ, Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα.

Όταν αναλογιζόμεθα αυτή τήν υπέροχη εμπειρία τών Αποστόλων του Κυρίου μας, μπορούμε να κατανοήσουμε πώς αυτή η ευλογημένη Εορτή και  μαρτυρία τής Θεοτόκου μάς εμπνέει στήν επιτέλεση του ιερού έργου μας τής διαδόσεως του Ευαγγελίου. 

Ο εορτασμός τής Κοιμήσεως και το γεγονός τής συνάξεως τών Αποστόλων επιβεβαιώνει ότι αυτοί υπήκουσαν στίς εντολές του Χριστού να πορευθούν και να κηρύξουν το Ευαγγέλιο, να μαθητεύσουν πάντα τα έθνη, και να βαπτίσουν τούς ανθρώπους  εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος (Ματθ. 28:19-20).

Ο καιρός της κοιμήσεως της Θεοτόκου βρήκε τους Αποστόλους να εκτελούν πιστά και ένθερμα το έργο αυτής της διακονίας.

Όταν όμως εκλήθησαν από τον Χριστό να επιστρέψουν για να τιμήσουν τη ζωή, τη μαρτυρία, και την κοίμηση της Παρθένου Μαρίας, το έκαμαν με όλη τους την καρδιά.  

Ασφαλώς, καθένας από τους Αποστόλους είχε επιλεγεί και ορισθεί από τον Θεό να πορευθή στα έσχατα της γης και να παραγάγη καρπό (Ιωάν. 15:16). Τώρα, όμως, είχαν συγκεντρωθεί για να τιμήσουν εκείνη η οποία είχε επιλεγεί υπεράνω όλων για να γεννήση τον Υιό του Θεού.

Κατά τις τελευταίες γήινες ημέρες της οι Απόστολοι ευρίσκονταν μαζί με εκείνη που είχε γεννήσει την Αληθινή Άμπελο, την πηγή του μεγάλου πνευματικού καρπού στη δική της ζωή διακονίας και στη ζωή όλων εκείνων οι οποίοι είχαν προσέλθει με πίστη στο Χριστό.

Λόγω της αφοσιώσεώς της στο θέλημα του Θεού, της πιστότητός της στον Κύριό μας, και της μαρτυρίας της δυνάμεως και χάριτός Του την οποία προσέφερε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, η Θεοτόκος με την κοίμησή Της κατέστη κέντρο εορτασμού και δυνάμεως. 

Με αυτό το πνεύμα οι Απόστολοι επέστρεψαν στο έργο το οποίο είχαν κληθεί να επιτελέσουν. Η μαρτυρία της Παρθένου Μαρίας, μαρτυρία Χριστού, γέμισε τις καρδιές των με χαρά. Χάρηκαν με τα θαυματουργικά γεγονότα της κοιμήσεώς της, και ενισχύθηκαν ακόμη περισσότερο με την φανέρωση της χάριτος και αγιότητός της.

Άκουσαν και είδαν για μιαν ακόμη φορά την δύναμη του Ευαγγελίου, και αυτό τους ώθησε να πορευθούν και να καταστούν μάρτυρες των μεγάλων και πανίσχυρων πράξεων του Θεού, προσπαθώντας να παραγάγουν πνευματικό καρπό στις ζωές των άλλων ανθρώπων (Πράξεις 4:20).

Καθώς εορτάζουμε την Εορτή της Κοιμήσεως, το πράττουμε  τιμώντας την Θεοτόκο και τη μαρτυρία της. Συγκεντρωνόμεθα, επίσης, για να εορτάσουμε τη ζωή και την κοίμησή της ως υπέροχο παράδειγμα επιλογής και αναθέσεώς της από τον Θεό να πορευθή και να παραγάγη καρπό.

Δεν θρηνούμε, αλλά ψάλλουμε ύμνους στον Θεό για τη μαρτυρία της δυνάμεως και χάριτός Του στη ζωή της Παναγίας. Δεν πενθούμε, διότι ενισχυόμεθα στην αφοσίωσή μας στον Θεό, διότι επιβεβαιωνόμεθα ότι το μήνυμά μας είναι μήνυμα αλήθειας και ζωής, και διότι ενδυναμούμεθα να πορευθούμε και να διαδώσουμε το Ευαγγέλιο ώστε να δούμε μεγάλο πνευματικό καρπό να παράγεται στις ζωές των συνανθρώπων μας.

Είθε, σ’αυτή την ιερή και ευλογημένη Εορτή, να ανακαλύψετε την δύναμη και την διαβεβαίωση που πηγάζει από την ζωή και τη μαρτυρία της Θεοτόκου, και είθε να ανανεώνεσθε και εμπνέεσθε για τα μεγάλα και ισχυρά πράγματα τα οποία θα πραγματοποιήση ο Θεός στη ζωή σας και δια της ζωής σας".     

 

          Με πατρική εν Χριστώ αγάπη,

† ο Αρχιεπίσκοπος  Αμερικής Δημήτριος

Εμφανίσεις: 49112
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!