Βρε μπας και είμαστε όλοι αιρετικοί;

0-papoulakos

Ανοίγω το ένα κανάλι, ακούω για "ψήφο δυσπιστίας". Στρίβω το κεφάλι, μιλάνε για "ψήφο εμπιστοσύνης".

Τα πολιτικά, τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεπεράσει σε ενδιαφέρον και αυτές τις θρυλικές μάχες που γίνονταν μέσα στις ετήσιες συνόδους της ιεραρχίας.

Τολμώ να το παραδεχτώ και εγώ ο ταπεινός ο νεωκόρος. Τούτες τις μέρες θα προτιμούσα, δεν το κρύβω, να διακονώ στο καφενείο της Βουλής, παρά να σκουπίζω τα σκαλοπάτια του ναού μου.

Η Εκκλησία είναι "μαγαζί γωνία". Αυτά έλεγε ο Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ και εγώ τον μακαριστό τον τιμώ. Γι' αυτό και με την Εκκλησία θα ασχοληθώ και σήμερα.

Για όσα έγιναν τον περασμένο μήνα στην Ιεραρχία και δεν δόθηκε η ευκαιρία να καταπιαστώ. Δεν ήθελα να είμαι απροετοίμαστος. Έκατσα, διάβασα, το έψαξα και σας καταθέτω το απόσταγμα της γνώσης μου.

Αφορμή η ένσταση που κατέθεσε ο Μητροπολίτης Ηλείας για να μην μπει συγκεκριμένος αρχιμανδρίτης στον "κατάλογο".

Δε θα μπω στην ουσία του "καταλόγου" και πως αυτός διαμορφώθηκε κατά καιρούς αυτή η περιβόητη λίστα με τα ονόματα όλων των εν δυνάμει μητροπολιτών.

Τα πρόσωπα ούτε τα αποφασίζω, ούτε με απασχολούν. Όσο και αν πάντοτε στον νεωκόρο όλοι, συχνά πυκνά, αποδίδουν χαρίσματα "αρχιερατικού μάγειρα". 

Μήτε θα ασχοληθώ με το πρόσωπο του αρχιμανδρίτη, παρά μόνο με την ουσία της ένστασης. Γιατί είτε αυτοί θα με τρελάνουν, είτε εγώ θα τους στείλω στη Μονή της μετανοίας τους μία ώρα αρχύτερα.

Ο Μητροπολίτης Ηλείας κατηγόρησε τον συγκεκριμένο αρχιμανδρίτη, ούτε λίγο, ούτε πολύ ως αιρετικό, μου είπαν, διότι ο εν λόγω υποστήριξε την αγιοποίηση του Χριστόφορου Παπουλάκου. Πολλά για τον Παπουλάκο δεν γνωρίζω, ως ταπεινός και λαϊκός και ουχί μιτροφόρος. 

Αυτά που ξέρω με λίγα λόγια ήταν πως επρόκειτο για μία πολύ δυνατή προσωπικότητα που υποστήριξε με σθένος τα πιστεύω του και την Ορθοδοξία.

Διαβάζω πως αντέδρασε έντονα σ' αυτόν τον δυτικό αχταρμά που χαρακτήριζε το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος και στήριζαν με πάθος οι διαφωτιστές που ονειρεύτηκαν τη σύγχρονη Ελλάδα.

Μόνο και μόνο γι' αυτό ο Παπουλάκος θα έπρεπε να ανακηρυχθεί Άγιος και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να σπεύσουν να τον αναγνωρίσουν.

Γιατί από τον πολύ διαφωτισμό και την επαφή με τη Δύση τα τελευταία 150 χρόνια, χαϊρι και προκοπή δεν είδαμε.

Όλοι οι μεγάλοι της Δύσης, από τότε που ήρθε ο Όθωνας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα, με την σκέψη τους σ' εμάς, ξυπνούν και κοιμούνται. Γι' αυτό πάμε με στραβοτιμονιές ως κράτος τόσα χρόνια.

Επανέρχομαι στα της Εκκλησίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητροπολίτης Ηλείας τα βάζει με τον συγκεκριμένο αρχιμανδρίτη.

Κι άλλη φορά διάβασα στη Romfea πως αυτός ο κοτζάμ ιεράρχης, με τα τόσα χρόνια στην πλάτη του, έχει πάρει στο κατόπι όσα κάνει και λέει το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ο Παπουλάκος όμως που εμπλέκεται; Μήπως ήταν αφορμή για να βρουν ''πάτημα'' οι υπόλοιποι στην ιεραρχία και να ψηφίσουν ώστε να μην μπει στον κατάλογο ένας ακόμη από τους διακόσιους και βάλε; 

Αν είναι αιρετικός ο αρχιμανδρίτης που στήριξε τον Παπουλάκο, σκέφτομαι εγώ ο αμόρφωτος, τότε πρέπει να είναι και πολλοί Μητροπολίτες.

Γιατί πώς γίνεται ως Μητροπολίτης να ''καταδικάζεις'' ως αιρετικό κάποιον που θεωρεί Άγιο τον Χριστόφορο Παπουλάκο και την ίδια στιγμή στους ναούς της Μητρόπολής σου να έχεις αγιογραφίες με τον ίδιο; 

Γιατί τότε ο Μητροπολίτης Ηλείας δεν έχει κινήσει την ίδια διαδικασία και για τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων που λειτουργεί στη Μητρόπολή του Ναό προς τιμήν του Παπουλάκου;

Η φωτογραφία του νεωκόρου είναι από τον ναό που βρίσκεται στον τόπο καταγωγής του Παπουλάκου στην επαρχία των Καλαβρύτων και είναι αφιερωμένος στον ίδιο.

Και αφού οι 60 Μητροπολίτες δεν ενέκριναν "μέχρι νεωτέρας" τον αρχιμανδρίτη, ως θερμό υποστηρικτή του Παπουλάκου, γιατί δεν στέλνουν στα εκκλησιαστικά δικαστήρια ως αιρετικούς και τους ιερείς των ναών* που έχουν αγιογραφίες του; 

Τα παραπάνω τα καταθέτω ως υλικό για σκέψη. Σημείωση που μου έκανε εντύπωση διαβάζοντας για τον βίο του Παπουλάκου: το πρόσωπο που τον μαρτύρησε στις αρχές και συνελήφθη επειδή πήγαινε κόντρα στην άρχουσα τάξη της εποχής ήταν ιερέας.

Ο Νεωκόρος

*Αγιογραφημένος ο μοναχός Χριστόφορος Παπουλάκος βρίσκεται στη Μονή Οσίου Γρηγορίου στο Άγιο Όρος, στη Μονή Κύκκου στην Κύπρο, στον ναό του Αγίου Εφραίμ στα Τρόπαια της Τρίπολης, στον Ναό του Απ. Παύλου Αροανίας στα Καλάβρυτα, στον ναό του Αγίου Χριστοφόρου στα Άρμπουνα, στο Ναό Αγίας Παρασκευής Κρυονερίου, στον Ναό Αγίου Ελευθερίου Χαλανδρίου, στο Ναό των Αγίων Θεοδώρων στο Περιστέρι, στον Ναό του Προφήτου Ηλιού στη Λαύκα Κορίνθου, στον Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Αγριλιάς Πατρών, στον Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Αχαϊας, ενώ προς τιμήν του έχει ανεγείρει ναό και ο Μητροπολίτης Θήρας Επιφάνιος. 

0-papoulakos1

0-papoulakos2

0-papoulakos3

Papoulakos-Patriarxhs1

Εμφανίσεις: 191730
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!