Η ''Χιροσίμα'' της Εκκλησίας

neokoros-xirosima

Στην προηγούμενη εθνική επέτειο πωλούσα σημαιάκια στην παρέλαση για να συμπληρώσω το μεροκάματο. Φέτος μου είχαν υποσχεθεί διπλό μεροκάματο στον ναό. Δεν χρειάστηκε, έτσι, να πάω στην παρέλαση να κάνω τον τελάλη. 

"Νεωκόρε θα είσαι επί της υποδοχής" με πρόσταξαν. "Θα παραλαμβάνεις τα αυτοκίνητα των επισήμων, υπουργών και δημάρχων, να τα παρκάρεις με τάξη. Το νου σου κακομοίρη μου μην κάνεις κανένα λάθος και τα γρατζουνίσεις σ' έφαγα…". Η απειλή του προϊσταμένου ήταν ξεκάθαρη. 

Λίγο πριν ξεκινήσει η Δοξολογία οι επίσημοι κατέφθαναν, ο ένας μετά τον άλλο. Έπαιρνα τα κλειδιά των αυτοκινήτων και τα πάρκαρα με καμάρι. Πότε είχα ξαναμπεί εγώ σε τέτοιες "κούρσες" που λένε και στο χωριό μου;

Παρκάροντας τα αυτοκίνητα έκανα και την καλή μου πράξη: αποθήκευα στο ραδιόφωνό τους, στα "αγαπημένα", το ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας. Μετρημένοι στα δάχτυλα είναι οι ακροατές, σκέφτηκα, ας ανοίξω τα μάτια σε κανέναν επίσημο μήπως και αυξηθεί και η ακροαματικότητα.

Είχα ανάψει το κλιματιστικό και καθόμουν στο δερμάτινο κάθισμα του αυτοκινήτου του δημάρχου. Δίπλα μου ήταν οι συνοδοί άλλων επισήμων. Αστυνομικοί ήταν, οδηγοί ήταν, θα σας γελάσω. Δεν είχαν καταλάβει πως είμαι δίπλα τους και άκουγα. Έλεγαν και αυτοί τα κουτσομπολιά τους. Στην πολιτική και την Εκκλησία, να ξέρετε, οι οδηγοί και οι αστυνομικοί ξέρουν περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο. Τέτοια ακρίβεια στις πληροφορίες δεν είχε ούτε η κυρία στο "141" που παίρναμε για να μάθουμε την ώρα.

Η κουβέντα τους δεν αφορούσε τους πολιτικούς, αλλά αρχιερείς. "Σήμερα στο στόχαστρο έχουν εμάς, αλλά μην είστε βέβαιοι πως δε θα προσπαθήσουν να μπλέξουν σύντομα και την Εκκλησία" έλεγε ο ένας. "Μετά τα Χριστούγεννα, μαθαίνω, μπορεί να ανοίξουν ιστορίες και για δεσποτάδες".

Οι άλλοι δύο κούνησαν το κεφάλι με συγκατάβαση. "Νομίζεις δεν τα ξέρω; Αυτή η υπόθεση με τους Μητροπολίτες που έψαχνε το ΣΔΟΕ δεν έχει κλείσει. Οι Μητροπολίτες λένε πως οι ελεγκτές δεν έχουν κάτι. Περιμένετε μέχρι να συντάξουν το τελικό τους πόρισμα… Η καρδούλα τους το ξέρει πως ανησυχούν μην βρεθούν μπλεγμένοι, από τη μία στιγμή στην άλλη" απάντησε ο κοντός που φαινόταν και πιο "μπασμένος'' στα πράγματα. 

"Θα σας πω κάτι αλλά μη βγάλετε άχνα", δήλωσε συνομωτικά ο τρίτος της παρέας. Εκεί ήταν που τέντωσα τ' αυτιά μου τόσο πολύ που νόμιζα πως θα πάθω ρήξη τυμπάνου.

"Δεν πάει πολύς καιρός που ο ένας Μητροπολίτης ήρθε στον δικό μου εκφράζοντας την ανησυχία του. Ήθελε να μάθει τι ακριβώς έψαχνε το ΣΔΟΕ και σε ποια φάση βρισκόταν. Αν είχε βγει κάποιο πόρισμα και πότε έβλεπαν εξελίξεις στο θέμα. Φαινόταν ανήσυχος και κάτωχρος…", είπε.

"Στις δύο περιπτώσεις φαίνεται πως τον Μητροπολίτη τον μπλέκουν οι πράξεις του περιβάλλοντός του. Στην τρίτη περίπτωση φαίνεται πως είχε γνώση ο ίδιος των όσων γίνονταν…".

Αυτή η μυστική συνάντηση του "επισήμου" με την εξουσία και του Μητροπολίτη μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Μου θύμισε την κρυφή συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο ο Στάλιν με τον Τσόρτσιλ τον Αύγουστο του 1942. Τότε το μενού είχε μπόλικο κρασί, λένε τα βρετανικά αρχεία.

Το "έτσουζαν" μέχρι το πρωί. Έσπασε ο πάγος και, Βρετανία και Ρωσία, κατάφεραν να έρθουν πιο κοντά και να χτυπήσουν δυναμικά τον Χίτλερ. 

Στην περίπτωση του Σεπτεμβρίου του 2013 το μενού είχε τις έρευνες που κάνει το ΣΔΟΕ σε τρεις Μητροπόλεις. Αυτή η μυστική συνάντηση δεν είναι του επιπέδου ενός Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ύβρις και μόνο που συγκρίνω τα περιστατικά.

Ο πόλεμος που μπορεί να ανοίξει, όμως, κατά της Εκκλησίας, ίσως δεν θα έχει προηγούμενο. Η απορία είναι πως μπορεί να τελειώσει αυτή η πολεμική. Ποια μπορεί να είναι η Χιροσίμα που μπορεί να σημάνει, αντίστοιχα, το τέλος του πολέμου κατά της Εκκλησίας; Όταν της πάρουν την περιουσία; Όταν της στερήσουν τα δικαιώματά της; Όταν φύγουν καμιά δεκαριά μητροπολίτες;

Τέτοιο βάρος και ζάλη στο νου μου προκάλεσε φέτος η εθνική επέτειος. Με νοσταλγία θυμήθηκα πως ήταν καλύτερα πέρυσι όταν, δίχως σκοτούρες, πωλούσα σημαιάκια...

Ο Νεωκόρος

Εμφανίσεις: 182556
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!