Αρχιερατικά «μπουρίνια» στο Αιγαίο!

4neok

Άδεια θερινή ποτέ δεν προβλεπόταν για εμένα. «Αν θες να πας για μπάνιο», είπε ο προϊστάμενος, «να πάρεις κάποιες μέρες άνευ αποδοχών. Τα μπάνια είναι του λαού, όχι του νεωκόρου».
 
«Μηδέν από μηδέν, μηδέν» έμαθα στο σχολείο. Οπότε το πήρα και εγώ απόφαση. Από μισθό που δεν παίρνεις τί σε νοιάζει κι αν σου κόψουν; Κρατάω για τον Αύγουστο τις Κυκλάδες. Για το μικρό νησί που, μαθαίνω, έχουν κανονίσει να βρεθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο οκτώ, παρακαλώ, δεσποτάδες για να μαγειρέψουν τα της ιεραρχίας του Οκτωβρίου.

Έτσι, αυτές τις πρώτες μέρες του θέρους, κίνησα και εγώ για το νησί που μίτρα δεν βλέπεις. Εκεί που τα τραπέζια γιομίζουν από πιάτα με σαρδέλες Καλλονής και τα ποτήρια ξεχειλίζουν από ούζο.
 
Αγνάντευα τη θάλασσα και έβλεπα το κύμα να σκάει στα βράχια με τέτοιο λυρισμό, σα ν’ ακούς ποίηση της Σαπφούς. Την καλοκαιρινή μαγεία διέκοψε ξαφνικά ο ήχος από το κινητό μου. Ήταν τέτοια η επιμονή του, σαν να χτυπά η καμπάνα του ναού του Αγίου Θεράποντα. Αναγκάστηκα να απαντήσω.  
 
«Στην άλλη πλαγιά του νησιού απ’ εκεί που στέκεσαι νεωκόρε μου βγήκαν τα μαχαίρια. Μήτε φύλο... συκής δεν έχουμε για να κρύψουμε την ντροπή μας για όσα συμβαίνουν στην τοπική Εκκλησία. Ο δεσπότης έδιωξε έναν αρχιμανδρίτη αγαπητό μεν στον κόσμο, όμως όχι στους άλλους παπάδες», είπε ο Στρατής, παλιός φίλος, νεωκόρος από τους λίγους στα βόρεια του Αιγαίου.  
 
"Τι λες βρε μωρέλι μου;" αναφώνησα στην τοπική διάλεκτο για να τον κάνω να νιώσει πιο οικεία. Άρχισε να μου μιλά για απολυτήρια, ανώνυμες επιστολές στο Φανάρι, συνομωσιολογίες και διαδοχολογίες. Τα παγάκια στο ούζο είχαν λιώσει για τα καλά μέχρι να μου ξετυλίξει όλο το κουβάρι της ιστορίας.
 
Κατάπινα μία – μία τις μελιτζάνες του Αγίου Ραφαήλ που είχε φτιάξει με τα χεράκια της η κυρά Ταξιαρχούλα. Είχε κι αυτή άποψη για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το νησί. "Τι να σου πω νεωκόρε μου, εγώ δεν ξέρω από δαύτα. Όμως, λένε, και μεταξύ μας να μείνει σε παρακαλώ, πως ο δεσπότης φοβήθηκε μήπως ο αρχιμανδρίτης του πριονίζει το θρόνο. Αυτά λένε εκείνοι που έχει δίπλα του κι αυτός μωρέλι μου δείχνει να τα πιστεύει…".
 
Η Ταξιαρχούλα είναι για το νησί, ότι η Romfea για την Ορθοδοξία. Πρακτορείο ειδήσεων. Της παρήγγειλα ένα ακόμη ούζο για να συνεχίσει να με πληροφορεί. "Μέχρι και μητροπολίτης από την Πόλη ήρθε για την υπόθεση μεταφέροντας και μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη! Φαντάσου δόξες και τιμές για το νησί. Του χάλασαν τα μπάνια του ανθρώπου για να ασχοληθεί με την ιστορία. Όμως τον παραλήπτη του πατριαρχικού μηνύματος δεν τον βρήκε. Τον έκρυβαν τον δεσπότη μας, νεωκόρε μου, πιστεύω χωρίς να το γνωρίζει καν”. 
 
Η υπόθεση δεν έχει κλείσει, λένε όλοι στο νησί. Ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί, ο δεσπότης κρύβεται από τους απεσταλμένους του Φαναρίου και στην Πόλη είναι δυσαρεστημένοι. Όχι πως έχουν πάρει αποκλειστικά το μέρος του αρχιμανδρίτη. Δεν τους αρέσει, όμως, που έχει πάρει αποστάσεις πια από το Πατριαρχείο και δέχεται επιρροές από το περιβάλλον του.

Το πώς θα εκτονωθεί η κατάσταση δεν το γνωρίζω. Το μπέρδεμα, μου είπαν, θα έχει λυθεί σε τόσο χρόνο, όσο χρειάζεται να μείνει το τυρί μέσα στον τενεκέ με το λάδι για να γίνει λαδοτύρι. Σ΄ ένα τρίμηνο πάνω κάτω…
 
Υ.Γ. Για να περνά η ώρα μου στις διακοπές έχω ζητήσει να βλέπω από το ταπεινό κινητό μου την ηλεκτρονική αλληλογραφία της Romfea. Ανάμεσα στα εκατοντάδες email βρήκα και την απάντηση της Μητρόπολης για την υπόθεση. Αυτό σε απάντηση όσων αναρωτιούνται αν πράγματι υπάρχει δήλωση από τη Μητρόπολη στη Romfea για το περιστατικό με τον μητροπολίτη και τον αρχιμανδρίτη. Για τους δύσπιστους, πληροφορίες και (γνήσια) αντίγραφα ενταύθα.

Ο Νεωκόρος

Εμφανίσεις: 336795
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!