Η χρονιά της μπομπότας...

mpompota

Η γρουσουζιά φάνηκε από την Πρωτοχρονιά. Στο ναό αντί για βασιλόπιτα έπεσε η σκέψη από τον επίτροπο  να κόψουμε  μπομπότα. «Για να μπούμε στο πνεύμα του 2013, να συνηθίζουμε» είπε.

Αντί για φλουρί, πρότεινε ακόμη να βάλουμε μέσα ένα εικοσάδραχμο. Από αυτά τα παλιά με τον Περικλή στην «κορόνα». Ο προϊστάμενος είπε πως θα κατηγορηθούμε ότι  στηρίζουμε το λόμπι της δραχμής κι έτσι όλοι σαστισμένοι, υπό το φόβο της σύλληψης για εθνική προδοσία, κάναμε πίσω.

Το φλουρί ήταν ένα δίευρω τυλιγμένο στο αλουμινόχαρτο. «Και τι κερδίζουμε αν μας πέσει το φλουρί» ρώτησα ο αφελής. «Ένα δίευρω. Σου πέφτει λίγο νεωκόρε;» με αποστόμωσαν όλοι.

Έψαχνα να βρω ένα ευχάριστο νέο για την αυγή της νέας χρονιάς για να λευκάνω
 λίγο το μαύρο μας το ριζικό. Για να σας γλυκάνω λίγο από τις πίκρες του 2012. Φευ, όμως, μαθαίνω πως και στον οικονομικό τομέα τα έσοδα θα είναι κάτι παραπάνω από στάσιμα.

Θα πετρώσουν τόσο πολύ τα ταμεία, όπως το κερί που κολλάει στην άμμο στο μανουάλι και κάνω αμάν για να το βγάλω κάθε φορά.

Λοιπόν, για να μη φλυαρώ, αν και το συνηθίζω, εξηγούμαι: Όλοι οι ιερείς θα υποστούν και νέες μειώσεις στους μισθούς. Όχι όπως οι γιατροί του ΕΣΥ, οι δικαστικοί και οι υπόλοιποι των ΔΕΚΟ που θα δουν τους μισθούς τους κουτσουρεμένους με την κατάργηση των ειδικών μισθολογίων.

Γιατί οι κληρικοί αυτές τις μειώσεις τις πλήρωσαν, αδρά, από το πρώτο κιόλας μνημόνιο. Θα έχουν όμως και νέες μειώσεις από την αύξηση της παρακράτησης του φόρου.

Στο ίδιο καζάνι και οι αρχιερείς. Εφεξής, το «ταβάνι» για τον μισθό του μητροπολίτη θα είναι τα 1.200 ευρώ και του Αρχιεπισκόπου τα 1.400. Στο εκκαθαριστικό τους, τους μήνες που έρχονται, οι αρχιερείς δεν θα δουν περισσότερα από 800 έως 1.000 ευρώ. Για να καλύψουν τις αναδρομικές εισφορές.

Δύσκολα τα πράγματα για όλους. Να πω ότι σκέπτομαι τους μητροπολίτες, δεν θα το πω. Χωρίς οικογένεια και υποχρεώσεις είναι στον κόσμο και ο μισθός τους φτάνει και περισσεύει.

Τον παπά τον απλό που έχει οικογένεια και παιδιά συλλογίζομαι. Για τους νεωκόρους δεν τολμώ να σκεφτώ καν. Και φουντώνω όταν ακούω ότι στην Εκκλησία δεν πληρώνουν «όπως κι οι υπόλοιποι».

Για τους Κινέζους το 2013 είναι η «χρονιά του φιδιού».

Το μαύρο φίδι που μας έφαγε θα ξεμυτίσει στην Ελλάδα φέτος. Μόλις ξεκίνησε η χρονιά της μπομπότας.
 
Ο Νεωκόρος

*Η μπομπότα είναι μια γλυκιά πίτα, την οποία την έτρωγαν κατά την περίοδο της φτώχειας, της Γερμανικής και Ιταλικής κατοχής.

Εμφανίσεις: 123482
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!