Απάντηση Μητροπολίτη Δωδώνης στον ΝΕΩΚΟΡΟ

dodonis

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, έστειλε απάντηση στην ελαχιστότητα μου, σχετικά με το θέμα που αφορούσε την υπογραφή του ''Συμφώνο'' για τον θρησκευτικό τουρισμό στην Ρωσία.

Παρακάτω ακολουθεί η απάντηση:

Προς την Ηλεκτρονική Ιστοσελίδα
«www.romfea.gr»
ΓΙΑ ΤΟΝ «ΝΕΩΚΟΡΟ»

Αγαπητέ,

Σε σχόλια σας σήμερα κάνετε λόγο για το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ιεράς Συνόδου με ημερομηνία 25/10/2012 που αναφέρεται στην υπογραφή του «ΣΥΜΦΩΝΟΥ Συνεργασίας» της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Ρωσίας για τα θέματα των προσκυνηματικών περιηγήσεων.
Προς  έγκυρη ενημέρωσή σας  εκ μέρους μου,  ως Προέδρου  και καθ΄ ύλην  αρμοδίου του Συνοδικού Γραφείου των Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και προς άμεση διόρθωση των άστοχων  σχολίων στην ιστοσελίδα σας περί του συγκεκριμένου θέματος σας ενημερώνω για τα παρακάτω:

1.    Το «ΣΥΜΦΩΝΟ Συνεργασίας» εκπονήθηκε από την Επιτροπή του Συνοδικού Γραφείου στις αρχές του μηνός Απριλίου του 2012 και κατατέθηκε προσωπικά από εμένα στην Ιερά Σύνοδο με το  αίτημά μου να μελετηθεί και οι Σεβ. Αρχιερείς να επιφέρουν τις τυχόν διορθώσεις και προσθαφαιρέσεις επί του κειμένου αυτού. Αντί διορθώσεων ή προσθαφαιρέσεων η Ιερά Σύνοδος στην κανονική για τον μήνα Μάιο Συνεδρίασή Της  ομοφώνως το ενέκρινε.

2.    Από τις Αρχές Μαΐου του 2012 και μετά την έγκρισή του από την Ιερά Σύνοδο το κείμενο εστάλη στο Πατριαρχείο της Μόσχας και με την σημαντική βοήθεια και συμβολή του Σεβ. Μητροπολίτου Κυρήνης κ. Αθανασίου, Εξάρχου του παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στη Μόσχα, έγιναν οι προτεινόμενες από τη Ρωσική πλευρά  αλλαγές και οι σχετικές διορθώσεις,  ώστε να είναι έτοιμο το κείμενο του «ΣΥΜΦΩΝΟΥ»  προς υπογραφή από τις δύο Εκκλησίες κατά την ειρηνική επίσκεψη του Μακαριωτάτου Αρχεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στα τέλη του μην
 ός Μαΐου του 2012 στη Ρωσία.

3.    Για λόγους που δεν γνωρίζω υπήρξε υπαναχώρηση  στην υπογραφή του,  από πλευράς της Ρωσικής Εκκλησίας  και του υπευθύνου επί των προσκυνηματικών περιηγήσεων  Ρώσου Επισκόπου κ. Τύχωνος  από της αφίξεως  του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου και της Συνοδείας αυτού στη Μόσχα ( στη συνοδεία του οποίου μετείχε και η ελαχιστότητά μου) ως και καθ΄ όλη την περίοδο των μηνών  Μαΐου-Αυγούστου 2012. Προεβλήθη  από την ημέρα ήδη της αφίξεως μας η δικαιολογία ότι  δεν ήταν ακόμη έτοιμη η Ρωσική Εκκλησία  για την υπογραφή της συνεργασίας αυτής και καθημερινά αναβολή της υπογραφής του.  

4.    Την 30η Αυγούστου εκλήθην στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου προκειμένου να ενημερώσω περί των σημαντικών δράσεων του Συνοδικού Γραφείου και μεταξύ αυτών αναφέρθηκα στην ιστορία της μέχρι τότε μη υπογραφής του «ΣΥΜΦΩΝΟΥ» εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας. Μετά από διεξοδική συζήτηση με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο και τους άλλους Σεβ. Αρχιερείς, ερωτηθείς αν συμφωνώ,  έδωσα ευχαρίστως την συγκατάθεσή μου στην πρόταση να μεταβεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Αντιπρόεδρος της παρελθούσης Συνοδικής περιόδου με αποκλειστικό σκοπό όχι να συζητήσει, αλλά  να υπογράψει  εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος  το τελικό «ΣΥΜΦΩΝΟ Συνεργασίας» με τον Ρώσο Επίσκοπο Τύχωνα εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κερκύρας θα συνόδευαν, όπως και είδα σε σχετικές φωτογραφίες που αναρτήσατε στην ιστοσελίδα σας ως παραστάτες αυτού οι:  α) Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος  και β) Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος,  Μέλη της παρελθούσης  Συνοδικής περιόδου επαναλαμβάνω  ότι  τόσο ο Άγιος  Κερκύρας  όσο και οι  άλλοι δύο συνοδοί του Σεβ. Αρχιερείς εστάλησαν όχι για να διαπραγματευθούν εκ νέου, αλλά για να υπογράψουν το εγκριθέν υπό των δύο Εκκλησιών « ΣΥΜΦΩΝΟ».

¨Όλα τα υπόλοιπα τα οποία  αναφέρονται στο θέμα αυτό με τα σχετικά σχόλια σας είναι εκτός του πνεύματος της  σχετικής με το θέμα Αποφάσεως  της Ι .Συνόδου καθώς και  στη κρίση των αναγνωστών σας.  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
+Ο ΔΩΔΩΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

 


Προς το παρόν δεν προτίθεμαι να απαντήσω στην επιστολή.

Μόνο θα θέσω μερικά ερωτήματα:

1) Γιατί Σεβασμιώτατε δεν πήγατε εσείς, ως Πρόεδρος της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής, να υπογράψετε το κείμενο;

2) Σεβασμιώτατε, η ΔΙΣ θα έστελνε τρείς Μητροπολίτες να μεταφέρουν ένα γράμμα και να βάλουν μια υπογραφή; Κλητήρες είναι;

3) Σεβασμιώτατε γνωρίζετε το ακριβές περιεχόμενο του "Συμφώνου Συνεργασίας" που υπεγράφη τελικά; Ρώσικα μπορεί να μην γνωρίζω, αλλά την ελληνική οι Ρώσοι την κατέχουν καλά....

4) Από πότε συνηθίζεται να στέλνει μία Συνοδική Επιτροπή προς άλλη αδελφή Εκκλησία, άλλο επίσημο κείμενο στα ελληνικά και άλλο στη μεταφρασμένη του εκδοχή;

5) Όταν τελικά θα μάθετε την αλήθεια για την υπογραφή,  θα μου απαντήσετε εμένα τον απλό Νεωκόρο;


Ο ΝΕΩΚΟΡΟΣ

Εμφανίσεις: 70368
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!