Αριθμητικές και γεωμετρίες στον καιρό των μνημονίων!

Image

Μεγάλη μέρα ξημερώνει αύριο. Η Σύνοδος της Ιεραρχίας συγκαλείται σε μία από τις πιο κρίσιμες περιόδους για τη χώρα.

Και θα περίμενε ο καθένας, από τον απλό πιστό μέχρι τον πιο ταπεινό νεωκόρο στην πιο απόμακρη μητρόπολη, να αναλάβουν τις ευθύνες τους οι αρχιερείς και να βγουν μπροστά για το καλό του λαού.

Να πάρουν θέση. Να προβληματιστούν γιατί η χώρα έφτασε ως εδώ. Και πώς μπορούν να βοηθήσουν για να βρούμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας.

Να «βάλουν πλάτη». Έστω, όχι για εμάς τους μεγάλους και ξεπερασμένους, αλλά για τις νεότερες γενιές. Φευ…

Οι περισσότεροι, από τους παλαιούς μέχρι τους νεότερους μητροπολίτες, μαθαίνω εγώ ο πιο ταπεινός των ταπεινών νεωκόρων, παίρνουν τηλέφωνα, εξασκούν τις αριθμητικές τους και τις γεωμετρίες, μετρούν αυτούς που έχουν μαζί τους κι αυτούς που βρίσκονται «με τους άλλους».

Ποιος είναι ο πιο συντηρητικός, ποιος είναι ο πιο προοδευτικός και ο πιο πνευματικός, ποιος είναι «μαζί μας», ποιος στο μέλλον μπορεί να βρεθεί με τους άλλους.

Τις εκλογές έχουν στο μυαλό τους. Πόσοι θα προβληματιστούν με την ομιλία του μητροπολίτη Πατρών που μιλά για το ρόλο της Εκκλησίας στον καιρό των μνημονίων;

Δυστυχώς, όχι όλοι ανεξαιρέτως. Έτσι δεν θα έπρεπε; Πολλοί ψάχνουν και ψάχνονται. Βασανίζονται για τον καταλληλότερο διοικητή στην κενή μητρόπολη;

Όχι. Εκείνον που θα διοικήσει αδέκαστα; Ούτε. Άλλα μετράνε. Είναι προσόν η καταγωγή;

Είναι προσόν η «προϋπηρεσία» στη μητρόπολη ή στο πλευρό του μακαριστού;

Ή μετράει πώς θα χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους οι νεοεκλεγμένοι στα μελλοντικά σχέδιά τους;

Αυτά είναι τα ανθρώπινα. Σεβαστά μεν, μα δεν προηγούνται. Σπουδές θεολογίας δεν έχω.

Ένας νεωκόρος είμαι που κόβει απλώς το μάτι μου.

Έχετε μέρες μπροστά σας για τις εκλογές και τις συμμαχίες σας, αγαπητοί αρχιερείς. Ασχοληθείτε λίγο με τον λαό που διψά για μία ελπίδα.

Μπορεί να μην συμφωνείτε ομοθύμως για το ποιος θα πάει στο βορρά ή στο νότο.

Συμφωνείστε, έστω, για το πώς θα δώσετε στον κόσμο μία διέξοδο στο βαθύ σκοτάδι της ανασφάλειας που κυριεύει πια τους πάντες.

Αν σας ακούγεται φιλόδοξο, έστω και την ύστατη στιγμή κάντε ό,τι μπορείτε. Μόνον, έτσι, ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα σας κατηγορήσει πως παραδοθήκατε και εσείς αμαχητί.

YΓ. Το παραπάνω κείμενο παρακαλώ να μην εκληφθεί ως μία προσπάθεια υποδείξεων προς τους αρχιερείς.

Ούτε έχω τη θέση, ούτε την εμπειρία, ούτε τις γνώσεις να το κάνω. Μεταφέρω απλώς τα μηνύματα του λαού, ενός λαού γεμάτο ερωτηματικά και αγωνίες.

Ο Νεωκόρος

Εμφανίσεις: 57435
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!