Πρωτ. Δοσίθεος "Ο Ερντογάν εξασφάλισε το μέλλον του Πατριαρχείου"
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 12 Απριλίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Αιμίλιος Πολυγένης 21:58
-
«Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε το μέλλον του Πατριαρχείου με την χορήγηση της τουρκικής υπηκοότητας σε μητροπολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Πρωτ. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος.
Ο π. Δοσίθεος μιλώντας στην Daily – Star σημείωσε, ότι "υπήρχαν 12 αρχιερείς στο εκλεκτορικό συμβούλιο, οι περισσότεροι από αυτούς τους είναι πολύ ηλικιωμένοι. Προκειμένου κάποιος να γίνει μέλος αυτού του εκλεκτορικού σώματος πρέπει να είναι Τούρκος πολίτης - υπήκοος. Εάν ο Πατριάρχης πεθάνει μια μέρα, φαντάζει δύσκολο να εκλεγεί νέος Πατριάρχης από αυτό το εκλεκτορικό σώμα, (σ.σ. εννοεί την Ιερά Σύνοδο), εξαιτίας της ηλικίας των μελών της. Αυτός ο κίνδυνος τώρα πλέον εξέλιπεν.»
«Ο Πρωθυπουργός παρέστη σε γεύμα στη Πρίγκηπο, τον Αύγουστου του 2009….και είπε ότι το πρόβλημα με την Ιερά Σύνοδο θα ξεπεραστεί αν οι Μητροπολίτες ζητήσουν να γίνουν Τούρκοι υπήκοοι. Μας διαβεβαίωσε, ότι οι αιτούντες θα τους χορηγηθεί η υπηκοότητα», πρόσθεσε ο π. Δοσίθεος.
Σε άλλο σημείο ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου, ανέφερε, ότι «μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού, 27 από τους 35 Αρχιερείς του εξωτερικού υπέβαλαν αίτηση για να γίνουν Τούρκοι πολίτες. Δεκατρείς από αυτούς, ήδη τους έχει χορηγηθεί υπηκοότητα».
Το 2010 το CNN International έκανε ένα ρεπορτάζ για τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο οποίο κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μπορούσε να είναι ο τελευταίος Πατριάρχης, αν οι Τουρκικοί νόμοι για το δημογραφικό ζήτημα αλλά και η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν αλλάξει.
«Ωστόσο κάτι δεν ισχύει πλέον, χάρη στον Πρωθυπουργό Ερντογάν», υπογράμμισε ο π. Δοσίθεος Αναγνωστόπουλος.
Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Να σημειωθεί, ότι ο π. Δοσίθεος αναφέρθηκε και στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τονίζοντας ότι "ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μπουλέντ Αρίνς ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε την επιθυμία να επαναλειτουργήσει και πάλι η Θεολογική Σχολή, μετά το 1971 που έκλεισε με νόμο".
Επίσης, ο π. Δοσίθεος ανέφερε, ότι «η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει μεγάλη σημασία για τον Ελληνικό Ορθόδοξο Πολιτισμό, όπως ήταν κάποτε μια βάση όπου σπούδαζαν οι κληρικοί».
«Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα ήταν αντίθετη με τη Συνθήκη της Λωζάννης», τόνισε ο π. Δοσίθεος.
Ενώ, απέκλεισε τους φόβους ότι το «βυζαντινό πνεύμα» θα αναβιώσει, αν η Σχολή ανοίξει και πάλι.
Ο π. Δοσίθεος, υπογράμμισε, ότι «κάποιοι φοβούνται, ότι θα αντέβαινε στις αρχές της Τουρκικής Δημοκρατίας, εάν το Πατριαρχείο είναι ένα ισχυρό θεσμικό όργανο. Αυτό είναι λάθος! Κάθε θρησκευτική ομάδα έχει το δικαίωμα να συνεχίσει το έργο του, με την προϋπόθεση ότι δεν θα ασκεί πολιτική».
Εν συνεχεία, τόνισε: «Είναι γεγονός, ότι το κλείσιμο της σχολής δεν ήταν νόμιμο. Προσωπικά πιστεύω, ότι η σχολή χρησιμοποιήθηκε ως ατού για το θέμα της Κύπρου και τελικά έκλεισε».
«Ένα επιχείρημα που προβλήθηκε από μερικούς στην Τουρκία, είναι ότι λένε πως οι έλληνες ορθόδοξοι είναι μόνο 2.500, και δεν χρειάζονται ένα τραίνο κληρικοί για τόσα λίγα άτομα», ανέφερε ο Διευθυντής του Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
«Πρέπει να γνωρίζουν, ότι ο Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης είναι ο αρχαιότερος μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών στον κόσμο. Αυτός είναι ο λόγος, που έχει τον τίτλο Οικουμενικός. Έχουμε, επίσης, πιστούς έξω από την Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας και της Νότιας Αμερικής, στην Ευρώπη, το Χονγκ Κόνγκ, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία. Οι ιερείς και οι Μητροπολίτες διορίζονται από τον Πατριάρχη μας» - πρόσθεσε κλείνοντας.
- Εμφανίσεις: 75174