Επίδοση Τιμητικού Τόμου στον Οικουμενικό Πατριάρχη
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr 22.21
-
Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως είκοσι ετών θεοφιλούς Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου του Α΄ η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξέδωσε προς τιμήν Του Τιμητικό Τόμο. Σ’ αυτόν παίρνουν μέρος με πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες όλοι οι εν ενεργεία καθηγητές της Σχολής.
Η επίδοση του Τιμητικού Τόμου στον Οικουμενικό Πατριάρχη έγινε σε πανηγυρική τελετή στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Τον Παναγιώτατο προσεφώνησαν ο Πρύτανις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητής κ. Ιωάννης Μυλόπουλος και ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής Καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος.
Στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την έκδοση του Τόμου και την ευαρέσκειά του για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικότερα για τη Θεολογική Σχολή, η οποία μετά την αναστολή της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος εκπαιδεύσεως των στελεχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Στην τελετή παρέστησαν ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Πρόξενοι ορθοδόξων χωρών, ο πρώην Υπουργός κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και πλήθος πιστών από την ομογένεια της Κωνσταντινουπόλεως και την Ελλάδα.
Στη συνέχεια δημοσιεύουμε την προσφώνηση του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής Καθηγητού κ. Μιχαήλ Τρίτου:
Παναγιώτατε,
Η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ., έχουσα την πνευματική και κανονική της αναφορά στον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο, απεφάσισε κατά το παρελθόν ακαδημαϊκό έτος και επί της προεδρίας των καθηγητών κ.κ. Δημητρίου Καϊμάκη (Τμήμα Θεολογίας) και Χρήστου Οικονόμου (Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας), να τιμήσει την Παναγιότητά Σας εκδίδοντας Τιμητικό Τόμο επί τη συμπληρώσει είκοσι ετών θεοφιλούς Πατριαρχίας.
Στον Τόμο αυτό συμμετέχουν οι εν ενεργεία καθηγητές της Σχολής με πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες.
Την τιμητική επιτροπή του Τόμου αποτελούν ο Πρύτανις του Α.Π.Θ., καθηγητής κ. Ιωάννης Μυλόπουλος και οι Αντιπρυτάνεις, Καθηγητής κ. Ιωάννης Παντής και Καθηγήτριες κυρίες Δέσπω Λιάλιου καί Σοφία Κουΐδου-Ανδρέου.
Την επιστημονική Επιτροπή ο Κοσμήτωρ της Σχολής, οι Πρόεδροι των Τμημάτων Θεολογίας καθηγητής κ. Χρυσόστομος Σταμούλης και Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας καθηγητής κ. Αθανάσιος Καραθανάσης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος Λαμπρυνιάδης.
Τέλος την επιτροπή επιμέλειας του Τόμου είχαν η αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Άννα Κόλτσιου-Νικήτα, ο λέκτωρ πρωτοπρεσβύτερος π. Χρυσόστομος Νάσσης, ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης, ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Παναγιώτης Σκαλτσής και η λέκτωρ κ. Αικατερίνη Τσαλαμπούνη.
Στο Πρόσωπό Σας, Παναγιώτατε, βλέπουμε τον άριστα καταρτισμένο Θεολόγο, τον εγγυητή της ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τον ευαίσθητο αγωνιστή σε θέματα ειρήνης, κοινωνικής δικαιοσύνης, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προστασίας του περιβάλλοντος, τον εκφραστή των οραμάτων του ευσεβούς ημών Γένους, τον Πατριάρχη του χριστιανικού μέτρου, που δεν εμπλέκεται στις ακρότητες ούτε του άκρατου φιλελευθερισμού, ούτε του στείρου συντηρητισμού, αλλά που εκφράζει τη Θεολογία της Εκκλησίας, από την οποία εκπορεύονται προτάσεις ζωής και ελπίδες για τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα, για την κτίση και την ιστορία.
Η έκδοση αυτού του Τόμου θέλει να τονίσει και τον στενότατο σύνδεσμο Θεολογίας και Εκκλησίας.
Γιατί δεν είναι δυνατόν να νοηθεί ούτε Θεολογία άνευ Εκκλησίας, αλλά και ούτε Εκκλησία άνευ Θεολογίας.
Η Θεολογία αποτελεί έκφραση της ζωής της Εκκλησίας. Αναπτύσσεται μέσα στην Εκκλησία και αποσκοπεί στη διακρίβωση της αποκεκαλυμμένης και στην Εκκλησία διαπεπιστευμένης αλήθειας, αλλά και στην ενίσχυση του έργου της Εκκλησίας ως θεοσυστάτου ιδρύματος. Πολύ σωστά έχει λεχθεί ότι η Θεολογία δεν είναι ούτε σχολαστική και ιδεολογική, ούτε ηθική και ουμανιστική, αλλά κατεξοχήν ποιμαντική, που ασκείται στο χώρο της Εκκλησίας.
Η Θεολογία έξω από την Εκκλησία ιδεολογικοποιείται και εκκοσμικεύεται. Αλλά και η Εκκλησία δεν μπορεί να επιτελέσει το σωτηριολογικό της έργο, χωρισμένη από την Ορθόδοξο Θεολογία, αφού αυτή είναι η καρδιά, η συνείδηση και το στόμα της Εκκλησίας, μέσω της οποίας ευαγγελίζεται την εν Χριστῷ αναγέννηση και τελείωση των ανθρώπων.
Θεολογία και Εκκλησία αλληλοπεριχωρούνται σε μια αδιάκριτη αγιοπνευματική ενότητα και λειτουργία.
Συνεχίστε, Παναγιώτατε, σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων, να δίνετε την πνευματική Σας μαρτυρία από την Πόλη των θρύλων και των ονείρων μας, που είναι η μήτρα από την οποία εκπορεύεται το Γένος, η καθέδρα της Ορθοδόξου πνευματικότητας και η ιερή κολυμβήθρα στην οποία αναβαπτίζεται η ελληνορθόδοξη συνείδηση.
Και να είσθε βέβαιος ότι όσο η κανδήλα του πάνσεπτου Πατριαρχικού ναού παραμένει άσβεστη, και τα δικηροτρίκηρα του Οικουμενικού Πατριάρχου υψώνονται δίκην σημαίας μη υποστελλομένης για την ευλογία των εγγύς και των μακράν, υπάρχει ελπίδα για τον άνθρωπο, την κτίση και τον πολιτισμό.
Άλλωστε την ιστορία του κόσμου δεν την καταγράφουν τα διάφορα παροδικά σχήματα και οι εφήμερες ποσοτικές δυνάμεις που στηρίζονται στον μηδενισμό των αντικειμενοποιήσεων, αλλά ο Κύριος του κόσμου και της Ιστορίας, ο ενανθρωπήσας Υιός και Λόγος του Θεού, που έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για όλους και για όλα.
Η Θεολογική μας Σχολή, που καταυγάζεται από την αύρα του Αγίου Όρους, αρδεύεται από τη Θεολογία του Γρηγορίου του Παλαμά, γαλουχείται από το υπερεθνικό και οικουμενικό πνεύμα των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, των Θεσσαλονικέων Φωτιστών των Σλάβων και εκφράζει τα οράματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι πάντα στο πλευρό Σας και θα έλθει αρωγός στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που, όπως φαίνεται, δεν θα αργήσει.
Πολλά τα έτη Σας Παναγιώτατε, επ’ αγαθῷ της Ορθοδοξίας και του Γένους.
Επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης
Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. μετέβη στη Χάλκη και επισκέφθηκε την ιστορική Θεολογική Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος.
Οι προσκυνητές έγιναν δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο, τον και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, ο οποίος ξενάγησε τους επισκέπτες στις εγκαταστάσεις της Σχολής.
Η επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα τελετών της Σχολής. Εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., τον Σεβασμιώτατο Καθηγούμενο προσφώνησε ο Κοσμήτοράς της Καθηγητής κ. Μιχαήλ Τρίτος, ο οποίος μετέφερε τη συγκίνηση όλων για την επίσκεψη, ενώ αναφέρθηκε και στους ακατάλυτους δεσμούς της χαλκίτιδος Σχολής με τη Θεσσαλονίκη της αποστολικής κληρονομιάς, της πατερικής θεολογίας και της αγιορείτικης παράδοσης.
Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Προύσης για την υποδοχή και τη φιλοξενία και εξέφρασε την ευχή και την προσδοκία όλων για την επανόρθωση της προσγενομένης αδικίας και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Στην αντιφώνησή του ο άγιος Προύσης, ο οποίος τυγχάνει και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., εξέφρασε τη χαρά του, διότι υποδέχεται, όπως τόνισε, πρόσωπα οικεία και αγαπητά.
Αναφέρθηκε στην ιστορία της παλαίφατης Σχολής, στις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί και σε όσα έχουν προγραμματισθεί για το μέλλον και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των δυνάμεων της Εκκλησίας.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παράθεση τράπεζας και την ανταλλαγή εόρτιων ευχών για τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά.
- Εμφανίσεις: 59567