Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε ο Αλεξανδρείας
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008
-
Γράφτηκε από τον/την συνεργάτης μας απο το Καϊρο 10:20
-
Μία νέα σημαντική σελίδα συνεργασίας ανάμεσα σε δύο φορείς που εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες, αλλά και ενώνουν το κοινό τους όραμα για την διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, άνοιξε χθες στο Ντουμπάϊ με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας με το πολιτιστικό Ίδρυμα του «Τζούμα Αλ Μαζίντ».
Το εν λόγω ίδρυμα που σκοπό έχει την αναπαλαίωση και διαφύλαξη του θησαυρού των βιβλίων κάθε θρησκείας, κάθε χώρας, κάθε πολιτισμού.
Σε μία συγκινητική υποδοχή του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β΄, μετά από πρόσκληση του ιδρυτού του σημαντικού αυτού πολιτιστικού φορέα Σεΐχη Αλ Μαζίντ, η Αλεξανδρινή Εκκλησία ένωσε τις δυνάμεις της με το μοναδικό αυτό στον κόσμο αραβικό ίδρυμα, που έχει αφιερώσει όλες του τις δυνάμεις στο να συντηρεί και να αποκαθιστά παλαιά αρχέτυπα και χειρόγραφα, που έχουν υποστεί φθορές από τον αδυσώπητο χρόνο και τα οποία τώρα χρήζουν συντήρησης για να καταφέρουν να περάσουν αλώβητα στις επόμενες γενιές.
Είναι λοιπόν ξεχωριστό και προπάντων ελπιδοφόρο το μήνυμα ότι δύο φορείς που εκπροσωπούν δύο ξεχωριστούς κόσμους, θεωρούν ότι «το να σώσεις ένα βιβλίο από την καταστροφή, είναι σα να σώνεις μία ολόκληρη ζωή», όπως τόνισε ο Σεΐχης Αλ Μαζίντ.
Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας δεν έκρυψε το μεγάλο του ενδιαφέρον για τους τρόπους αποκατάστασης όλου αυτού του πνευματικού πλούτου, σε μία συνεργασία που θα έρθει να συμπληρώσει το τεράστιο έργο της ανασυγκρότησης της Βιβλιοθήκης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, που ξεκίνησε ουσιαστικά με την σημαντική βοήθεια και στήριξη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, με τα εγκαίνια να πραγματοποιούνται στις 10 του προσεχούς Μαΐου, και αμέσως μετά να ανοίγεται μία νέα σελίδα στην κοινή προσπάθεια να συντηρηθεί ό,τι αλλοίωσαν οι αιώνες που πέρασαν πάνω από τα βιβλία, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά στην Πατριαρχική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής δεν έκρυψε τον θαυμασμό του προς το αραβικό αυτό επιστημονικό φορέα, διαπιστώνοντας ότι το εν λόγω ίδρυμα έχει παραμερίσει θρησκευτικές ή άλλες διαφορές και μέσα από την αγάπη για το βιβλίο και την ειρήνη στον κόσμο, έχει ήδη συνεργαστεί με τριάντα φορείς σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων αναμένεται τους επόμενους μήνες το ξεκίνημα μίας συνεργασίας του Ιδρύματος «Αλ Μαζίντ» με την Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά καθώς επίσης έχουν προχωρήσει σημαντικά παράλληλες συνεργασίες με άλλους εκκλησιαστικούς φορείς της Ορθοδοξίας, όπως είναι το Πατριαρχείο Αντιοχείας και άλλοι φορείς από άλλες θρησκείες.
Έτσι, μέσα από μία καθαρά επιστημονική τεχνική, τα πολυάριθμα στελέχη του ιδρύματος του Ντουμπάι αναλαμβάνουν την συντήρηση αυτών των μνημείων της παγκόσμιας ιστορίας μας, όπως είναι τα βιβλία.
Ενώ, παράλληλα, το ίδρυμα αυτό του Ντουμπάι, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, συντηρεί με δικά του έξοδα ένα ισλαμικό κολλέγιο 4.000 φοιτητών, μεταξύ των οποίων 3 στους 4 σπουδαστές είναι γυναίκες, θέλοντας να αναδείξει το σημαντικό ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια και η οποία πρέπει να έχει κυρίαρχη θέση που να φαίνεται και όχι να καλύπτεται, γεγονός που αποτελεί μία ευχάριστη έκπληξη για μας και συγχρόνως σημαντική τομή για ό,τι μας έχουν συνηθίσει τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής.
Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι κατά την υποδοχή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στο Κολλέγιο αυτό του «Τζούμα Αλ Μαζίντ», οι σπουδάστριες του παρουσίασαν να ακούσει ένα απόσπασμα από το Κοράνι όπου μιλούσε για την Παναγία καθώς η Θεοτόκος αποτελεί πρόσωπο ιερό και σεβαστό ως η μητέρα του Χριστού – Ιησού, που κατά τον μουσουλμανισμό θεωρείται ένας εκ των προφητών του Θεού.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας του αραβικού ινστιτούτου με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν από κοινού να συνεργαστούν στο μέλλον και για την ανάδειξη του πολιτιστικού και δη συγγραφικού πλούτου της Αλεξανδρινής εκκλησίας, τόσο στην Αλεξάνδρεια όσο και στο Κάιρο, δίνοντας βάρος στην ιστορική μονή του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας βρέθηκε χθες Τετάρτη στο Εμιράτο του Ντουμπάι, ως ενδιάμεσο σταθμό της πολυήμερης ποιμαντικής περιοδείας που ξεκινάει σήμερα στην Μαδαγασκάρη.
Ο κ. Θεόδωρος αναμένεται να επιστρέψει στην έδρα του στην Αλεξάνδρεια στις 2 Μαρτίου.
- Εμφανίσεις: 47571