Πρόσκληση Βαρθολομαίου σε Ουκρανίας Βλαδίμηρο
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 09 Σεπτεμβρίου 2008
-
Γράφτηκε από τον/την ρεπορτάζ : Αιμίλιος Πολυγένης
-
κ. Βαρθολομαίο να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων αναφέρει στην επιστολή του ότι «Περιμένουμε ανυπομονετικά την ευκαιρία να σας δεχτούμε στην Κωνσταντινούπολη το συντομότερο, για να σας ανταποδώσουμε τουλάχιστον ένα μέρος από την φιλοξενία σας που είχαμε την εμπειρία να σας συναντήσουμε».
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος πριν λίγο καιρό παραχώρησε συνέντευξη, όπου εκεί έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, καθώς και για το ζήτημα περί Ανεξαρτησίας της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Μόσχας.
Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr για ακόμη μια φορά πρώτο στην ενημέρωση, εξασφάλισε για τους αναγνώστες του σε ελληνική μετάφραση μερικές από τις απαντήσεις του κ. Βλαδιμήρου.
Ερώτηση: Θεωρείτε Σεβασμιώτατε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια περίπτωση, όταν συγκινημένος από την επίσημη υποδοχή ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατόπιν παρακλήσεως του οικοδεσπότη, θα μπορούσε να δώσει κάποιες εγγυήσεις για το ότι η Κωνσταντινούπολη θα δεχθεί στη δικαιοδοσία της το Πατριαρχείο Κιέβου και την Αυτοκέφαλο Εκκλησία; Με άλλα λόγια, θα τους νομιμοποιήσει εξ απόψεως εκκλησιαστικής.
Μητροπολίτης κ. Βλαδίμηρος: Εμείς δεν αποκλείαμε μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων. Αν και η πιθανότητα ήταν μικρή: ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν απίθανο να αναγνώριζε τις σχισματικές εκκλησίες. Καταλαβαίνει θαυμάσια ότι η δημιουργία νέων δικαιοδοσιών της Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία θα συνέβαλε στην εμφάνιση νέων συγχύσεων και συγκρούσεων στην εκκλησιαστική ζωή του κράτους μας. Σχετικά δε με το τι ανέμενε ο πρόεδρος από την επίσκεψη του Πατριάρχου Κων/πόλεως, θα ήθελα για άλλη μια φορά να υπογραμμίσω ότι η εκμετάλλευση της Εκκλησίας για την επίτευξη πολιτικών στόχων είναι πράξη και κοντόφθαλμη και επικίνδυνη.
Ερώτηση: Σεβασμιώτατε, μπορείτε να εξηγήσετε τη λογική των ενεργειών του Πατριάρχου Αλεξίου, ο οποίος τις παραμονές των εορτασμών στην Ουκρανία απέτρεψε ορισμένους Προκαθήμενους να λάβουν μέρους στους εορτασμούς ενώ ο ίδιος ήλθε;
Μητροπολίτης κ. Βλαδίμηρος: Γνωρίζουμε ότι η κοσμική εξουσία και οι σχισματικοί είχαν στοιχηματίσει στην επίσκεψη του Βαρθολομαίου Α΄, προσπαθώντας να τον παρασύρουν σε μια μεγάλη εκκλησιαστική διαμάχη. Πιστεύω ότι ο Πατριάρχης Αλέξιος Β΄ προέβλεψε ότι σε αυτές τις μηχανορραφίες μπορούν να παρασυρθούν και οι Προκαθήμενοι των άλλων Εκκλησιών, έτσι τους συμβούλευσε να ακυρώσουν το ταξίδι τους. Ο δε Πατριάρχης Αλέξιος Β’ επισκέφθηκε το κανονικό του έδαφος, το ποίμνιό του.
Ερώτηση: Σεβασμιώτατε, το ζήτημα της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (ή όπως θα λέγαμε σε γλώσσα κοσμική – της πλήρους ανεξαρτησίας της από τη Μόσχα) μοιάζει με κερί στον άνεμο: πότε ανάβει και πότε σβήνει, πάλι αναζωπυρώνεται στη διάρκεια όλης της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Δεν έχει επιτέλους ωριμάσει η Εκκλησία Ουκρανίας για το αυτοκέφαλο καθεστώς;
Μητροπολίτης κ. Βλαδίμηρος: Πρώτον, η Εκκλησίας μας ευρίσκεται απλά σε «ευχαριστιακή εξάρτηση» από το Πατριαρχείο Μόσχας. Εξ απόψεως διοικητικής (αλλά και οικονομικής) είμαστε απολύτως ανεξάρτητοι. Δεύτερον, η αυτοκεφαλία είναι δυνατή μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο λαός της εκκλησίας με επικεφαλής τον κλήρο θα είναι έτοιμος και η πλειοψηφία των πιστών θα στηρίξει το αυτοκέφαλο καθεστώς της Εκκλησίας. Σήμερα δεν παρατηρείται σύμπτωση απόψεων επ' αυτού του θέματος, γι' αυτό και καταλαβαίνουμε ότι η επιτάχυνση των γεγονότων θα οδηγήσει απλά στην επιδείνωση των σχισμάτων μεταξύ των ορθοδόξων. Εκτός αυτού, σήμερα με τις ενέργειες των σχισματικών έχει αμαυρωθεί η ίδια η έννοια της αυτοκεφαλίας. Πολλοί πιστοί φοβούνται αυτή τη λέξη. Με δυο λόγια, σχετικά με την αυτοκεφαλία θα πρέπει να ακολουθηθεί μια σοφή και ισορροπημένη πολιτική.
Ερώτηση: Μετά την αναχώρηση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας στα ΜΜΕ εμφανίσθηκαν δημοσιεύματα (μεταξύ αυτών και δηλώσεις πολιτικών) σχετικά με κάποια αντιπαράθεση μεταξύ των Πατριαρχείων Κων/πόλεως και Μόσχας στο Κίεβο. Ποία είναι η άποψή σας;
Μητροπολίτης κ. Βλαδίμηρος: Πιστεύω ότι η αναφορά σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να γίνεται όχι υπό το πρίσμα των πολιτικών κατηγοριών, αλλά της δογματικής και κανονικής διδασκαλίας της Εκκλησίας. Πιθανώς τα συναισθήματα να υπερίσχυσαν, πράγμα που φαίνεται αμέσως. Όμως πρέπει να ενεργούμε με νηφαλιότητα και λογική. Οι τελευταίες συναντήσεις των δύο Πατριαρχών, που πραγματοποιήθηκαν στην κατοικία του Προκαθημένου της Εκκλησίας Ουκρανίας, έδειξαν ότι, παρ' όλα ταύτα, ευρίσκονται στην οδό της αλληλοκατανοήσεως και όχι της αντιπαραθέσεως. Ας ελπίσουμε ότι αυτές οι σχέσεις θα εξελιχθούν με τρόπο εποικοδομητικό.
- Εμφανίσεις: 54605