Ο Θεόδωρος για διάσωση της "Ροτόντας" της Ανατολής
- Δημιουργηθηκε στις Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr
-
το μεσημέρι 29 Σεπτεμβρίου στον μνημειακό αυτό χώρο ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄ με την Διευθύντρια του Οργανισμού USAid κα. Χέλντα Αρελιάνο, παρόντων των Θεοφιλ. Επισκόπου Νιτρίας κ. Νικοδήμου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Νήφωνος Τσαβαρή, Ηγουμένου της Μονής, Εξοχ. Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Ιωάννη Αλέξιου Ζέπου και κ. Ρίτσαρντ Ρουσό, συνεργάτου του προαναφερθέντος οργανισμού.
Κατά την συνάντηση αυτή, ο Μακαριώτατος αρχικά εξέφρασε ευχαριστίες προς το Γραφείο της USAid στην Αίγυπτο, διότι με δικό τους πρόγραμμα είχαν αναλάβει παλαιότερα το έργο αντλήσεως των υδάτων, τα οποία είχαν κατακλύσει τους υπόγειους χώρους της Μονής, αποκαλύπτοντας συνολικά 12 μικρά Παρεκκλήσια, που είχαν χαθεί κάτω από τόνους νερού, στις παλαιοχριστιανικές κατακόμβες που σώζονται έως σήμερα.
Στην συνέχεια, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος συζήτησε με την εκπρόσωπο της USAid την ενδεχόμενη εφαρμογή νέων προγραμμάτων προς αποκατάσταση του φθαρέντος από τους αιώνες οικοδομικού συγκροτήματος.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Ιωάννης Αλέξιος Ζέπος εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής Πολιτείας στο μεγάλο έργο της διασώσεως του ιερού αυτού χώρου και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις καταβαλλόμενες προσπάθειες προς αυτόν τον σκοπό.
Τέλος να σημειωθεί ότι για το θέμα της αποκαταστάσεως του περιωνύμου αυτού μοναστικού ενδιαιτήματος, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, κατόπιν προτάσεως του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, έχει εκπονήσει από το παρελθόν έτος αρχιτεκτονική μελέτη του κτίσματος, ενώ τώρα συντάσσεται νέα στατική μελέτη από έλληνες και ξένους επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο αιγύπτιος πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Μοχάμεντ Άουαντ.
- Εμφανίσεις: 47510