Νέα ένταση στα Ιεροσόλυμα
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2008
-
Γράφτηκε από τον/την Καθημερινή / Νίκος Παπαχρήστου
-
τη σύνθεση της Ιεράς Συνόδου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας.
Με επιστολή του προς το Πατριαρχείο, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιορδανίας Εΐντ Αλ Φαγιέντ κάνει γνωστό πως η χώρα του δεν αναγνωρίζει ως μέλη της Συνόδου 8 επισκόπους και αρχιμανδρίτες επειδή δεν είναι Ιορδανοί υπήκοοι.
Ταυτόχρονα επαναφέρει στη Σύνοδο τον μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακό, ο οποίος είχε απαλλαγεί από τα καθήκοντά του το 2005 όταν συντάχθηκε με τον έκπτωτο Πατριάρχη κ. Ειρηναίο.
Για την απόφασή της, που δημοσιεύει σήμερα η «Κ», η Ιορδανία επικαλείται παραβίαση του ιορδανικού νόμου του 1958 που διέπει τη λειτουργία του Πατριαρχικού Καθιδρύματος και προβλέπει πως τα μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας οφείλουν να φέρουν -ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής- την ιορδανική υπηκοότητα.
Την ίδια στιγμή ιεράρχες του Πατριαρχείου αφήνουν να εννοηθεί πως με την απόφαση της κυβέρνησης του Αμμάν θίγεται η ελευθερία της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων να διαχειρίζεται τα εσωτερικά της ζητήματα.
Και όλα αυτά μόλις 18 μήνες μετά την προηγούμενη κρίση, κατά την οποία η Ιορδανία ήρε την αναγνώριση του Πατριάρχη κ. Θεόφιλου και χρειάσθηκε να διαμεσολαβήσει η Αθήνα μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου το Αμμάν να ανακαλέσει την απόφασή του.
«Η σημερινή σύνθεση της Ιεράς Συνόδου παραβιάζει τις διατάξεις του νόμου, καθώς περιλαμβάνει στη σύνθεσή της 8 επισκόπους και αρχιμανδρίτες που δεν έχουν την ιορδανική υπηκοότητα, κάτι το οποίο είναι αντίθετο με τις προϋποθέσεις του νόμου και αποτελεί καταστρατήγησή του.
Επίσης μεταξύ των μελών της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας δεν περιλαμβάνεται κανένας Αραβας, ιορδανικής καταγωγής. Επομένως η Ιορδανία αναγνωρίζει μόνο τα εξής πρόσωπα ως μέλη της Ιεράς Συνόδου: Τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ΄, τους μητροπολίτες Κορνήλιο, Βασίλειο, Παλλάδιο, Ησύχιο, Χριστόδουλο, Βενέδικτο και τους επισκόπους Δωρόθεο, Δαμασκηνό, Αρίσταρχο καθώς επίσης και τον Κυριακό, μητροπολίτη Ναζαρέτ» τονίζει στην επιστολή του ο Ιορδανός υπουργός Εσωτερικών κ. Αλ Φαγιέντ.
Ταυτόχρονα υποδεικνύει στο Πατριαρχείο, εμμέσως πλην σαφώς, όμως, να εντάξει στη Σύνοδό του τουλάχιστον «δύο αραβόφωνους επισκόπους». Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επισήμως δεν έχει σχολιάσει την ιορδανική παρέμβαση.
Στελέχη του, ωστόσο, αφήνουν να διαφανεί ο προβληματισμός τους «για το ύφος και τη σκοπιμότητα της φερόμενης ως υπουργικής επιστολής». Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως εφόσον αμφισβητείται η σύνθεση της Συνόδου, αμφισβητούνται επί της ουσίας και όλες οι αποφάσεις που αυτή έλαβε τα τελευταία 3 χρόνια.
«Σεβόμαστε τους Νόμους αλλά δεν θα καταστεί η Εκκλησία όμηρος και υποτελής οποιασδήποτε κοσμικής Αρχής» τονίζουν.
Η αποπομπή του μητροπολίτη Πέτρας, αφορμή για την κρίση
Αφορμή για τη νέα παρέμβαση της Ιορδανίας αποτέλεσε η αιφνίδια απομάκρυνση από την Ιερά Σύνοδο, τον περασμένο Σεπτέμβριο, του μητροπολίτη Πέτρας κ. Κορνήλιου.
Επισήμως ο Πατριάρχης Θεόφιλος είχε επικαλεσθεί λόγους «μη καλής συνεργασίας» με τον κ. Κορνήλιο, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις στη Σύνοδο για την απόφασή του. Ανεπισήμως, ωστόσο, φέρεται να κατηγόρησε τον 72χρονο ιεράρχη πως «υπέσκαπτε τον Θρόνο του» και σχεδίαζε «την ανατροπή του».
Επιστολή διαμαρτυρίας
Ο κ. Κορνήλιος, που από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις κατηγορίες, έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Θεόφιλο, την οποία ακολούθως κοινοποίησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ιορδανική και στην ελληνική κυβέρνηση.
«Η απόφαση απομάκρυνσής σας από την Ιερά Σύνοδο, για την οποία διαμαρτύρεστε, δεν μας κοινοποιήθηκε επισήμως. Αυτό καθιστά την πράξη παράνομη, αφού δεν ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες για τη λήψη και την κοινοποίησή της», σημειώνει σε ανάλογη επιστολή του προς τον μητροπολίτη Πέτρας ο υπουργός Αλ Φαγιέντ και προσθέτει: «Το άρθρο 4/3 του αναφερόμενου νόμου δίνει στον Πατριάρχη το δικαίωμα να αντικαθιστά μέλη της Συνόδου, εφόσον διαπιστώνει ότι κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον του Πατριαρχείου.
Αλλά αυτό πρέπει να το εγκρίνει η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου και ακολούθως η απόφαση επικυρώνεται από το Ιορδανικό Υπουργικό Συμβούλιο, όπως προβλέπει το άρθρο 35 του Πατριαρχικού Κανονισμού».
- Εμφανίσεις: 81833