Τιμοσένκο για αντιπροσωπεία Οικουμενικού στο Κίεβο
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 07 Οκτωβρίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Αιμίλιος Πολυγένης με πληροφορίες Ίντερφαξ / 10:32
-
Κωνσταντινουπόλεως.
Κατά τη συνάντηση της με την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, η κα Τιμοσένκο εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή η ευγενική προσπάθεια να χαρεί υποστηρίξεως όλων των εκκλησιαστικών ομολογιών της Ουκρανίας, όπως και όλων των κλάδων της εξουσίας και εκπροσώπων των πολιτικών δυνάμεων".
Επίσης, η Πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ενώσεως όλων των Ορθοδόξων της χώρας, σε μια Ορθόδοξη κατά τόπον Εκκλησία. Κατά την γνώμη της, η διαδικασία συστάσεως αυτής της Εκκλησίας πρέπει να διεξάγεται δια της εξελίξεως, χωρίς να δέχεται πιέσεις και ιδίως εκ μέρους των κρατικών αρχών.
Η ιδέα λειτουργίας αντιπροσωπείας στην Ουκρανία του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, την είχε εκφράσει την περασμένη άνοιξη και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Βίκτωρ Γιούσενκο, σε συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη Κωνσταντινούπολη.
Σε απάντηση του, τότε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε τονίσει ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως δεν έχει αρμοδιότητες να ιδρύει τις αντιπροσωπείες του, εκτός της χώρας συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας.
Όπως είναι γνωστό, οι τουρκικές αρχές δεν αναγνωρίζουν την οικουμενικότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου (τον ιστορικό του τίτλο «Οικουμενικός» ως κληρονομία της βυζαντινής εποχής).
Επίσης στη Τουρκία δεν συμφωνούν να αποκαλούν τον Πατριάρχη ακόμα και «Κωνσταντινουπόλεως», υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει πόλη με αυτό το όνομα.
Οι προσπάθειες να ιδρυθεί το Μετόχιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία, έχουν καταβληθεί και παλαιότερα. Συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2005, στην Ρωσική Εκκλησία εξέφρασαν την απορία και προβληματισμό τους, σχετικά με την διαδεδομένη τότε πληροφορία για την λειτουργία τέτοιων αντιπροσωπιών στο Κίεβο και το Λβόφ.
"Σύμφωνα με τα πανορθοδόξως ισχύοντα, τα Μετόχια λειτουργούν κατόπιν συνεννοήσεως των Προκαθημένων και των Ιερών Συνόδων και των δυο Εκκλησιών. Κατά κανόνα αυτό γίνεται με βάση των αμοιβαίων συμφωνιών. Καμία σχετική αναφορά από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριάρχη δεν έχουν λάβει στο Πατριαρχείο Μόσχας».
Επίσης, δεν γνωρίζει τίποτε περί αυτού και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Βλαδίμηρος – είχε δηλώσει στον ανταποκριτή του Ίντερφαξ ο τότε γραμματέας επί των Διορθόδοξων σχέσεων του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασώφ.
Ακόμα τόνισε ότι χωρίς τη συνεννόηση μεταξύ των Εκκλησιών η λειτουργία ενός δικού της Ναού, σε έδαφος μιας άλλης κατά τόπον Εκκλησίας και στην περίπτωση της Ουκρανίας πρόκειται για το Πατριαρχείο Μόσχας – «είναι καταπάτηση του κανονικού καθεστώτος της Ορθοδοξίας η οποία οδηγεί στο αναπόφευκτο καινούργιο σχίσμα με πάρα πολύ ολέθριες συνέπειες για την Εκκλησία, τον λαό και την κοινωνία».
- Εμφανίσεις: 55663