Συνεορτασμός Αγιοταφιτών-Αγιορειτών για τον Άγ. Σάββα

ImageΔύο έτη μετά την συνάντηση του αοιδίμου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Αθηναγόρου και του Πάπα Παύλου VI

εις την Αγίαν Γη και εις το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τον Δεκέμβριο του 1963, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία επέστρεψε εις την Σιωνίτιδα Μητέρα των Εκκλησιών το λείψανο του Οσίου Πατρός ημών Σάββα του ηγιασμένου, το οποίον είχαν μεταφέρει οι Σταυροφόροι στη Βενετία.

 

Μετά τας γενομένας συνεννοήσεις και προετοιμασίας, το λείψανο του Αγίου Σάββα έφθασε εις τα Ιεροσόλυμα την 13ην μηνός Οκτωβρίου του 1965, συνοδευόμενο υπό της εις Ιταλίαν προς τούτο μεταβάσης αποστολής του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, αποτελουμένης υπό του νυν Μητροπολίτου Καισαρείας κ. Βασιλείου, του νυν Μητροπολίτου Ναζαρέτ κ. Κυριακού (τότε Ιεροδιακόνου) και των μακαριστών Μητροπολιτών Πέτρας Γερμανού και Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ, πνευματικού της Μονής του Αγίου Σάββα.

 

Από την Πύλη του Δαβίδ το ιερό λείψανο μετεφέρθη τότε εν πομπή εις τον Ναό της Αναστάσεως, όπου και παρέμεινε δια μίαν εβδομάδα προς προσκύνηση.

 

Εν συνεχεία το σεπτόν λείψανον μετεφέρθη εις την Ιερά Μονή, την ιδρυθείσα υπό του Οσίου Σάββα, ένθα και παρέμεινε έκτοτε ως θησαυρός και κειμήλιο, ως πηγή δυνάμεως και ιάσεων δια τους Πατέρας της Μονής και τους επισκέπτας αυτής.

 

Το γεγονός τούτο της επανακομιδής καθιερώθη να εορτάζεται εις το εξής εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, πανηγυρικώτερον όμως εις την Ιερά Λαύρα του Οσίου Σάββα, προς ην και αποστέλλεται αρχιερατική συνοδεία εξ Ιεροσολύμων την 13ην Οκτωβρίου εκάστου έτους, δι' ακολουθίας συγγραφείσης υπό του υμνογράφου μακαριστού Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου και δι' ακολουθίας Χαιρετισμών προς τον Άγιον, εκπονηθείσης υπό του υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας μακαριστού  π. Γερασίμου Μικραγιαννανίτου.

 

Η εορτή εωρτάσθη και εφέτος συμφώνως προς το Αγιοσαββιτικό τυπικό δι' ολονυκτίου αγρυπνίας, ης προεξήρξε η Α.Θ.Μ. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος Γ', προσελθών αφ' εσπέρας εις την Ιερά Μονή του Οσίου Σάββα μετά συνοδείας του Γέροντος Αρχιγραμματέως, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης Αριστάρχου και ιερέων του Πατριαρχείου.

 

Ιδιαιτέρα συγκίνηση προεκάλεσε και πνευματική ανάτασιν εδημιούργησεν εις τους μετασχόντας εις την εορτή η παρουσία της συνοδείας των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους, η ακριβής βυζαντινή ψαλμωδία αυτών και η πολύτιμος μεγάλη επηργυρωμένη εικών της Παναγίας Τριχερούσης, την οποίαν εφιλοτέχνησε ο Δανιηλαίος Ιερομόναχος αγιογράφος π. Δανιήλ, δωρεαίς ευλαβών Χριστιανών τη μεσολαβήσει του Αγιοπαυλίτου μοναχού π. Νικοδήμου κατά το πρότυπον της εικόνος της Παναγίας Τριχερούσης, της φυλασσομένης εις την Ιεράν Μονήν Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, μεταφερθείσης εις αυτήν υπό του Öσίου Σάββα του Σέρβου, ότε ούτος επεσκέφθη την Μονήν του Αγίου Σάββα, τον 13ον αι.

 

Εις την ακολουθίαν και την θ. Λειτουργίαν μετέσχον παρακολουθούντες εν κατανύξει βαθεία πολλοί αραβόφωνοι Ορθόδοξοι πιστοί του Πατριαρχείου εκ Βηθλεέμ, Μπετζάλλας και Χωρίου των Ποιμένων.

 

 

Εις τούτους εκήρυξε τον θείον λόγον ο Μακαριώτατος, τονίζων ιδιαιτέρως την αρετήν του Οσίου Σάββα, την οσιότητα, εγκράτειαν αλλά και την ιεραποστολικήν ποιμαντικήν δράσιν υπέρ της Ορθοδοξίας και κατά της κακοδοξίας του Μονοφυσιτισμού και την ευλογίαν του αγίου αυτού λειψάνου δια την Μονήν και τους επισκέπτας αυτής.

 

Η όλη εορτή εις το έρημον περιβάλλον της Λαύρας, της ανακαινισθείσης εις παρεκκλήσια, αγιογράφησιν και χώρους διαμονής υπό του ασκητικού αλλά και φιλέργου πνευματικού αυτής, Οσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ευδοκίμου, έγινε σταθμός πνευματικού ανεφοδιασμού, επικοινωνίας πνευματικής μετά του ιδρυτού της Μονής Οσίου Σάββα του ηγιασμένου, τού  Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, του Οσίου Ξενοφώντος και άλλων εγκαταβιωσάντων εν αυτή και κοινωνίας των Αγιοταφιτών και Αγιορειτών Πατέρων.

 

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος προσεφώνησε τους Πατέρας και το εκκλησίασμα ως εξής:

 

«Η Χάρις του Παναγίου Πνεύματος συνήγαγεν ημάς σήμερον εις την Λαύραν του Οσίου Σάββα του ηγιασμένου, ένθα εορτάζομεν διπλήν εορτήν, της επανακομιδής των λειψάνων του Οσίου Σάββα και της επαναφοράς της εικόνος της Παναγίας Τριχερούσης, την οποίαν εζωγράφισεν ο Δανιηλαίος μοναχός Δανιήλ, εκ της εικόνος, την οποίαν εφύλασσεν ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός και η οποία μετεφέρθη εις Ιεράν Μονήν Χιλανδαρίου από τον Άγιον Σάββαν τον Σέρβον.

 

Δια των δύο γεγονότων τούτων κατανοούμεν την σημασίαν του λειτουργικού χρόνου της ελεύσεως του Χριστού, το παρόν, το παρελθόν και το μέλλον ενούμενα εις εν εν τω Σώματι του Χριστού. Τούτον τον Χριστόν ζώμεν ημείς εις το Άγιον Προσκύνημα και αρχαιώτατον μοναστήριον τούτο, μετέχοντες εις την θ. Λειτουργίαν.

 

Ευχόμεθα δια πρεσβειών του Οσίου Σάββα του ηγιασμένου, του Άγίου Νικολάου, Επισκόπου Μύρων και του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού την υγιείαν ψυχής και σώματος εις τους εν τη Μονή ασκουμένους, εις τους προσκυνητάς της Λαύρας και εις την Αγιοταφιτικήν  Αδελφότητα ημών.

 

Η Παναγία είναι η προστάτις του Αγίου Όρους και ημείς έχομεν συλλειτουργούς τους διακόνους Αυτής και εκπροσώπους της Αγιορειτικής Πολιτείας, οι οποίοι εγένοντο πρόξενοι της επανόδου της αγίας εικόνος Αυτής, τους οποίους και ευχαριστούμεν και ευχόμεθα η εικών να παραμείνη ο σύνδεσμος μεταξύ Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και Αγιορειτών Πατέρων. Η χάρις του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού μετά πάντων ημών. Αμήν. Έτη πολλά». 
Εμφανίσεις: 61980
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!