Η Βουλή των ΗΠΑ εξαίρει τον ρόλο του Οικουμενικού
- Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr με πληροφορίες ΑΠΕ -15:40
-
της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Βαρθολομαίος στις ΗΠΑ από τις 20 Οκτωβρίου και στο πλαίσιο της οποίας θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον από τις 2 έως τις 5 Νοεμβρίου.
Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε με 424 ψήφους υπέρ και καμία κατά (σσ. η Βουλή των ΗΠΑ έχει 435 μέλη), αναγνωρίζει τη σημασία που έχει για τις ΗΠΑ και τον κόσμο η ηγεσία του Οικουμενικού Πατριάρχη σε ό,τι αφορά την ειρήνη, τα θρησκευτικά ζητήματα, αλλά και το περιβάλλον και καλεί τους υπεύθυνους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ να συνεχίσουν να προτρέπουν την Τουρκία να εξασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά και τα περιουσιακά δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Το ψήφισμα συνέταξε ο ελληνικής καταγωγής Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριδα Γκας Μπιλιράκης, το συνυπέγραψαν άλλοι πενήντα βουλευτές και εν συνεχεία κατατέθηκε προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος όπου και υιοθετήθηκε ομόφωνα.
Με αυτό, η Βουλή "καλωσορίζει στην Ουάσιγκτον τον πνευματικό ηγέτη 300 εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών και εκατομμυρίων Ορθοδόξων στις ΗΠΑ, ο οποίος φιλοξένησε μια οικουμενική συνάντηση η οποία κατέληξε στην πρώτη καταδίκη της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου από μουσουλμάνους θρησκευτικούς ηγέτες ως ενέργειας που αντιβαίνει στην θρησκευτική πίστη".
Τονίζεται επίσης ότι "το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη είναι η πνευματική κατοικία της παλαιότερης και δεύτερης σε αριθμό πιστών χριστιανικής Εκκλησίας στον κόσμο".
Επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, το 1997, ο κ. Βαρθολομαίος τιμήθηκε με το χρυσό μετάλιο του Κογκρέσου που έχει δοθεί σε προσωπικότητες όπως ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος ΙΙ, και στο πλαίσιο αυτό εκφράζεται η πλήρης υποστήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο κ. Βαρθολομαίος για έναν καλύτερο κόσμο.
Τονίζεται επίσης ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας ηγέτης που αγωνίζεται για την παγκόσμια ειρήνη, τη μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των θρησκειών και τον σεβασμό του περιβάλλοντος και για αυτό άλλωστε πολλοί τον αποκαλούν "πράσινο Πατριάρχη".
- Εμφανίσεις: 63366