Ο Μητρ. Ρόδου Κύριλλος για Τουρκική υπηκοότητα

ImageΑνάμεικτα συναισθήματα και προβληματισμό στους ιεράρχες της Δωδεκανήσου και της Κρήτης, προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου

σχετικά με το 'πράσινο φως' που δόθηκε για την αλλαγή εκλογής Πατριάρχη.

 

Παρά το γεγονός ότι η Τουρκική κυβέρνηση φαίνεται -εκ πρώτοις- διατεθειμένη να προχωρήσει σε μια σειρά από 'παραχωρήσεις' προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως - ενδεχομένως θέλοντας να δείξει προς τα έξω μια καλύτερη εικόνα, κάτι που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την προοπτική της διεκδίκησης να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, φάνηκε ικανοποιημένος από την εξέλιξη εναποθέτοντας τις ελπίδες του Οικουμενικού Θρόνου στην διαμεσολάβηση των ΗΠΑ που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις (εμφανιζόμενες σε ρόλο 'διαιτητή' και διαμεσολαβητή).

 

Οι ιεράρχες στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, άκουσαν την είδηση με ενδιαφέρον, όχι όμως με ανακούφιση αφού ουδείς είναι σε θέση να ξέρει εάν η Τουρκία θα κρατήσει τον λόγο της.

 

Σε πρόσφατο Αρχιερατικό Συλλείτουργο που τελέσθηκε στην πόλη της Ρόδου, μια πλειάδα από Μητροπολίτες της Δωδεκανήσου και της Κρήτης πραγματοποίησαν συναντήσεις, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, όπου τέθηκε και αυτό το θέμα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αιτήσεις για να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα είχαν σταλεί πριν την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στην Αμερική!

 

Τόσο στα Δωδεκάνησα όσο και στην Κρήτη κυριαρχεί προβληματισμός. Γι' αυτό και κανένας δεν θέλησε να πάρει ανοικτά θέση επί του θέματος -τουλάχιστον προς το παρόν.

 

Οι υποσχέσεις και τα δώρα της Τουρκίας, ήταν πάντα 'δίκοπο' μαχαίρι. Το Φανάρι βρίσκεται ήδη σε φθίνουσα πορεία και ουδείς κρύβει την απογοήτευσή του για την υποβάθμισή του μέσα στην Κωνσταντινούπολη όπου τείνει να εξαφανιστεί το χριστιανικό ορθόδοξο στοιχείο.

 

Ακόμη και όταν πρέπει να συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος όλα γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή, αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα του Φαναρίου.

 

Ίσως για τον λόγο αυτό, είχαν ακουστεί κάποιες προτάσεις για την 'μεταφορά' της έδρας σε κάποιο άλλο μέρος που ανήκει στην δικαιοδοσία του Πατριαρχείο. Κι αυτό, όμως αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τον Πατριάρχη αφού η θέση του ήταν πάντα στην πάλαι ποτέ 'Βασιλεύουσα' και αποτελούσε σημείο - σύμβολο της Ορθοδοξίας.

 

Το αίτημα για να λάβουν υπηκοότητα οι ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου, έχει τεθεί ξανά στο παρελθόν από τον Παναγιότατο Πατριάρχη, αφού ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα του Φαναρίου για την διαδοχή.

 

Ενδεχομένως, να ανοίξει και ο δρόμος για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

 

Με αυτό τον τρόπο -εάν και εφόσον ο Τούρκος πρωθυπουργός τηρήσει την υπόσχεσή του- μπορούν να διεκδικήσουν την θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη: όλοι οι ιεράρχες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, οι  Μητροπολίτες της Ευρώπης, ο Αρχιεπίσκοπος και οι ιεράρχες της Αυστραλίας, ο Αρχιεπίσκοπος και οι ιεράρχες της Αγγλίας, οι  Μητροπολίτες Κορέας, Χονγκ - Κονγκ, Καναδά, Νοτίου Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος και οι ιεράρχες της Κρήτης, καθώς επίσης και όλοι οι  ιεράρχες της Δωδεκανήσου.

 

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση εκδημίας του νυν Πατριάρχη στην κούρσα της διαδοχής μπαίνουν και οι Μητροπολίτες της περιοχής μας, ή εκείνοι που βρίσκονται σε Μητροπόλεις του εξωτερικού και είναι Δωδεκανησιακής καταγωγής.

 

Δήλωση Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου

 

Ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ήταν ο μόνος που δέχτηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις με αποκλειστικές δηλώσεις του προς την «Δ»:

 

«Το θέμα της υπηκοότητας αλλά και μια σειρά από άλλα καίρια θέματα που απασχολούν το Φανάρι, φαίνεται ότι παίρνουν μια αισιόδοξη προοπτική. Αυτό οφείλεται στις επί έτη προσπάθειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος ήδη από την αρχή της Πατριαρχίας του είχε θέσει όλα αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι του διαλόγου».

 

Συνεχίζοντας τόνισε: «Τώρα όπως φαίνεται η Τουρκία αλλάζει γραμμή, έχει υποσχεθεί ότι θα τα δει εξ αρχής όλα τα αιτήματα του Οικουμενικού Θρόνου και αυτό, είναι αισιόδοξο τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Άλλωστε δεν είναι μόνον το θέμα της διαδοχής που μας απασχολεί. Αυτό συμβάλει και ευρύτερα στην ενότητα όλης της Ιεραρχίας του Θρόνου».

 

Εκτιμώ ότι δεν θα σημειωθούν αντιδράσεις από τους ιεράρχες. Δε νομίζω ότι κανείς μπορεί να το βλέπει επιφυλακτικά, το να ζητήσει δηλαδή την τουρκική υπηκοότητα και ίσως να 'κατηγορηθεί' γι' αυτό ένας Ορθόδοξος ιεράρχης. Απλά, εκφράζονται κυρίως δισταγμοί για το αν θα τηρηθούν τα υπεσχημένα από την Τουρκία», δήλωσε κλείνοντας ο κ. Κύριλλος.
Εμφανίσεις: 50208
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!