Συνεχίζεται η περιοδεία του Καρθαγένης στη Μαυριτανία
- Δημιουργηθηκε στις Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2009
-
Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr - 18:50
-
και Καθολικούς της πρωτεύουσας Νουαξότ και της συμπρωτεύουσας Νουαντίμπου, ενώ προσκλήθηκε και παρακάθισε σε κοινή τράπεζα με όλον το Κλήρο της χώρας.
Τούτο έγινε στα πλαίσια της διερευνήσεως με προσοχή και επιφυλακτικότητα των δυνατοτήτων ανεγέρσεως Ορθοδόξου Ιερού Ναού.
Το ίδιο απόγευμα ολοκλήρωσε την από μηνών προεργασία της κατηχήσεως και εμύρωσε την, επισήμως έτσι προσελθούσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία από την Καθολική, δ. Marilyne Therése Houehanou, Μαυριτανικής και ρωσικής υπηκοότητος, ενώ έδωσε τις δέουσες οδηγίες για την προετοιμασία πιστών, που κατά την προσεχή ποιμαντική έλευση του θα βαπτίσει, προερχομένους από άλλα δόγματα, και θα νυμφεύσει.
Το πρωί του Σαββάτου, επειδή δεν παρεσχέθη άδεια δι΄ άλλον ιδιωτικό χώρον από τις Αρχές, που επεκαλέσθησαν λόγους ασφαλείας του Μητροπολίτη και των πιστών, και κατ΄ακροτάτην οικονομίαν ετελέσθη στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό από τον Σεβασμιώτατο η πρώτη Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία σε τέσσαρες γλώσσες, την Γαλλική, την Ελληνική, την Αραβική και την Ρωσική, ενώ ο ίδιος εκήρυξε τον Θείο Λόγο στην Γαλλική.
Παρόντες ήταν σύσσωμη η Ρωσική Πρεσβεία υπό τον εξοχώτατο Πρέσβυ κ Vladimir Baybakov, Ορθόδοξες Λιβανέζικες οικογένειες, και οι Έλληνες που εργάζονται στη Μαυριτανία με επικεφαλής τον κ. Νικόλαο Γεωργιάδη.
Η ατμόσφαιρα ήταν για όλους συγκινητική, διότι επρόκειτο για μια πραγματικώς ιστορική στιγμή, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη φορά για την πρόσφατη ιστορία του ιεραποστολικού Πατριαρχείου.
Ήταν διάχυτη η συνείδηση ότι εκείνη την ιερή στιγμή της κοινής ευχαριστιακής συνάξεως ετίθετο πλέον ο θεμέλιος λίθος για την αρχή της πνευματικής και λειτουργικής ζωής των Ορθοδόξων του αφρικανικού αυτού ακροθινίου.
Μετά την Θεία Λειτουργία έγινε συνάντηση των μελών του εκκλησιάσματος και συζητήθηκαν ενδιαφέροντα θέματα.
Αύριο, τελευταία ημέρα είναι προγραμματισμένες επισκέψεις του Ποιμενάρχου σε ιδρύματα, προκειμένου να προσεγγιστούν και τα πολλαπλά κοινωνικά τοπικά προβλήματα και να αποχωρήσει με όσο είναι δυνατόν πιο ολοκληρωμένη άποψη για τις επικρατούσες συνθήκες.
ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΡΘΑΓΕΝΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΦΡΙΚΗΣ κ. ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΙΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑΣ ΤΗΝ 28ην ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΝΟΥΑΞΟΤ, 28 Νοεμβρίου 2009
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Ήλθεν η ώρα, και ιδού συνηγμένοι στο όνομα του Κυρίου μας τελούμε την Θεία Λειτουργία στην πρώτη προσευχητική μας σύναξιν.
Δοξασμένο το όνομά Του, ότι μας αξιώνει, έστω και με ικανή καθυστέρησιν, να ξεκινήσουμε οργανωμένα πλέον την πνευματική μας ζωή με κέντρο την Εκκλησία και τον Επίσκοπό της.
Δοξασμένο το όνομά Του, διότι ο μόνος καρδιογνώστης κατείδεν τον πόθο και την προαίρεσιν των αγνών δημιουργημάτων του, εδώ στην εσχατιά της Αφρικής, και επιτρέπει από της σήμερον να λάβη σάρκα και οστά η επιθυμία και το όραμα του επανευαγγελισμού των πιστών μελών της Εκκλησίας.
Αργήσαμε και ως Πατριαρχείον και ως Αρχιεπισκοπή, στην Κανονική δικαιοδοσία των οποίων ευρίσκεται η χώρα αυτή. Απολογούμαι δια τους προγενεστέρους ζητώ συγνώμη και για μένα, αλλά όχι διότι ολιγωρήσαμε.
Πιστέψτε με, πριν ακόμη αναλάβω τα καθήκοντά μου το 2004, η πρώτη μου σκέψη ήταν όχι πώς θα συνεχίσω την ήδη διαμορφωμένη κατάστασιν στις άλλες τρείς χώρες, δηλαδή την Τυνησία, την Αλγερία και το Μαρόκο, αλλά το πώς θα προσεγγίσω τους πιστούς μας στην δύσκολη Μαυριτανία.
Πολλές φορές είναι η ροή των πραγμάτων και οι ποικίλες κοινωνικοπολιτικές τοπικές συνθήκες, που δεν επιτρέπουν την έγκαιρον ανάληψιν δραστηριότητος.
Το Πατριαρχείον Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής και η Ιερά Μητρόπολις Καρθαγένης και Βορείου Αφρικής , έρχονται να αναλάβουν τον ιστορικό ρόλο μιάς Αποστολικής Εκκλησίας, που από τους πρώτους Αποστολικούς χρόνους, με ιδρυτή και ποδηγέτη τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο διέδωσε τον Λόγον της Αληθείας και τα Ευαγγελικά Μηνύματα σε αυτούς τους Αγιοβάδιστους τόπους.
Αρκεί για την ιστορία και την παράδοσιν να υπενθυμίσουμε τον Άγιο Προκάτοχό μας Κυπριανό Καρθαγένης και τον Άγιο Αυγουστίνο Ιππώνος. Η ισχυρή και αυτόνομη Εκκλησία της Αρχιεπισκοπής Καρθαγένης είχε κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους και πριν και κατά τους διωγμούς των Χριστιανών τουλάχιστον 46 Επισκοπές με εκατομμύρια χριστιανούς που μαρτύρησαν για την πίστη τους.
Αυτών των μαρτύρων απόγονοι είμαστε και εμείς οι ανάξιοι, που σε καιρούς χαλεπούς, ζητάμε πλέον, όχι να διαδώσουμε τον ευαγγελικό Λόγο στις Μουσουλμανικές περιοχές, διότι σεβόμεθα το Ιερό Κοράνιο και πάντοτε είμασταν και θα είμαστε ένα αξιόλογο παράδειγμα αρμονικής συνυπάρξεως χριστιανών και μουσουλμάνων, αλλά να διατηρήσουμε ότι έχει απομείνει από εκείνη την λαμπρή ιστορία του παρελθόντος, σεβόμενοι την κληροδοσία των προγόνων μας και την πίστη, με την οποία γεννηθήκαμε, καθώς και την παράδοσιν μας.
Με πολλή αγάπη λοιπόν ευρίσκομαι σήμερα κοντά Σας, ως ο πνευματικός Σας Πατέρας και Ποιμένας των ψυχών Σας, όπως ορίζουν οι Ιεροί Κανόνες και τα θέσμια της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, κομίζων ενώπιόν Σας και τους χαιρετισμούς και την αγάπην του πνευματικού Πατρός και επόπτου ολοκλήρου της Αφρικανικής Ηπείρου, του Πάπα και Πατριάρχου πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου του Β΄.
Ευρίσκομαι εδώ για να Σας ενσταλάξω στις καρδιές Σας την περισσή αγάπη του Χριστού μας και να Σας βεβαιώσω, ότι παρά την μεγάλη γεωγραφική απόσταση της εδρας της Αρχιεπισκοπής στην Καρθαγένη της Τυνησίας, από το όμορφο Νουαξότ, εγώ θα είμαι του λοιπού πνευματικά κοντά Σας, τελώντας σε τακτά χρονικά διαστήματα την Θεία Λειτουργία εδώ, προσευχόμενος πάντοτε δι΄εσάς Και τις οικογένειές Σας, εξομολογών τους επιθυμούντες να προσέλθουν στο απαραίτητο αυτό Μυστήριο και κηρύσσων διαρκώς την αγάπη και τη ειρήνην του Κυρίου μας.
Αδράξτε την ευκαιρία αυτή και όλοι μαζί ας είμαστε πιά μια μεγάλη ορθόδοξη οικογένεια, όπως οι οικογένειες που μετά από πολλές ταλαιπωρίες επανασυνδέονται κάτω από τον ίδιο πατέρα, τον Επίσκοπο και την ίδια Μάνα, την Αγία Εκκλησία.
Στις ιδιόμορφες Αφρικανικές περιοχές που ζούμε ούτε η γλώσσα, ούτε το χρώμα του δέρματος, ούτε η εθνική ταυτότητα και καταγωγή έχουν σημασία. Αυτό θα ήταν μία επικίνδυνη πολυτέλεια.
Για τούτο και υπάρχει πολυμορφική και πολυφωνική διακονία στο όνομα του Χριστού μας και με οδηγό το Κανονικό δίκαιο και τα θέσμια της Εκκλησίας μας.
Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινώς την φιλόξενη και αγαπώσα καρδία του Καθολικού Επισκόπου της περιοχής Mgr. Martin Albert Happe, δια την ευγενική παραχώρησιν της ξενίας του.
Βλέπετε μπορεί στις χριστιανικές χώρες άλλων Ηπείρων να έχομε την πολυτέλεια να διαφιλονικούμε τα δόγματα δια τις όποιες διαφορές κατά καιρούς μας απεμάκρυναν μεταξύ μας, αλλά εδώ, και το τονίζω αυτό, έχουμε την επιταγή ενώπιον άλλης Θρησκείας να είμεθα αγαπημένοι τουλάχιστον ανάμεσά μας.
Δια τούτο και πράττομεν έτσι, όπως και εγώ με τα άλλα δόγματα στις λοιπές περιοχές της Αρχιεπισκοπής.
Μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευλογώ και σας εύχομαι η Χάρις και το άπειρον έλεος του Κυρίου μας να πλημμυρίζουν τις καρδιές σας. Αμήν.
- Εμφανίσεις: 57219