Το Οικουμενικό ζητά να γραφτούν ακίνητα στο όνομά του

ImageΤο Οικουμενικό Πατριαρχείο με επιστολή του έχει ζητήσει από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τις επί μέρους Μητροπόλεις της, καθώς επίσης και γενικότερα από τις εκτός Τουρκίας

Εκκλησιαστικές Επαρχίες του ανά τον κόσμο, να γράψουν τουλάχιστον ένα ακίνητό τους στο όνομά του, στην προσπάθειά του να κατοχυρώσει την νομική του υπόσταση έναντι της Τουρκικής κυβέρνησης.

 

Διευκρινίζεται ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως νομικό πρόσωπο, ούτε την οικουμενική του διάσταση, αλλά απλώς το θεωρεί ως ένα Τουρκικό Ίδρυμα υπαγόμενο στην δικαιοδοσία του νομάρχη της περιφέρειας του Φαναρίου, ο οποίος όχι λίγες φορές υπεισέρχεται σε θέματα που έχουν να κάνουν με την λειτουργία του, καλώντας μάλιστα ακόμα και τον εκάστοτε Πατριάρχη στο γραφείο του για διευκρινίσεις ή εξηγήσεις για διάφορα θέματα.

 

Ο «Εθνικός Κήρυξ» είναι σε θέση να γνωρίζει πλείστες τέτοιες περιπτώσεις, με πιο ενδεικτική εκείνη του αείμνηστου Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου τον Αύγουστο του 1990 μόλις επέστρεψε από την πρώτη του Πατριαρχική επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Ο τότε νομάρχης του Φαναρίου υπέβαλε σε ενδελεχή έλεγχο τον μακαριστό Πατριάρχη, ο οποίος στενοχωρήθηκε τόσο πολύ σε σημείο, ως λέγεται, έπαθε έμφραγμα του μυοκαρδίου έπειτα από μερικές εβδομάδες το οποίο τον οδήγησε τελικά στον τάφο.

 

Στην επιστολή που στάλθηκε στους ανά τον κόσμο Αρχιεπισκόπους και Μητροπολίτες των Επαρχιών του Εξωτερικού, δεν διευκρινίζεται αν συμπεριλαμβάνονται και οι Ιεράρχες των λεγόμενων Μητροπόλεων των Νέων Χωρών της Ελλάδος, της Δωδεκανήσου και της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, που ανήκουν στο εκκλησιαστικό κλίμα και δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Τα ακίνητα, ένα τουλάχιστον, που μπορεί να είναι ενορία ή κοινότητα θα πρέπει να καταχωρηθούν στο κτηματολόγιο της χώρας στην οποία υπάρχουν και λειτουργούν οι Αρχιεπισκοπές ή οι Μητροπόλεις και η καταχώρηση της κυριότητάς τους θα είναι απαρέγκλιτα στο όνομα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Στο Πατριαρχικό γράμμα το οποίο φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 861 και υπογράφεται από τον ίδιον τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναφέρονται επί λέξει τα εξής: «Ως γνωστόν ασφαλώς και τη ημετέρα αγαπητή Ιερότητι, η όλη συλλογική δομή του θεσμού του καθ’ ημάς οικουμενικού Πατριαρχείου και το παρά την εναλλαγήν των προσώπων συνεχές αυτού, καθιστώσιν αναπόφευκτον την αναγνώρισιν αυτού ως νομικού προσώπου.

 

Τούτο τυγχάνει αυτονόητον και εκ του γεγονότος ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις μετά Κρατών. Παρά ταύτα, αι επί τον Θρόνον εν τη έδρα αυτού τεταγμέναι από Θεού Αρχαί αρνούνται να αναγνωρίσουν εις τον πανίερον ημών Θεσμόν νομικήν προσωπικότητα με πολλά τας εκ της τακτικής ταύτης συνεπείας».

 

Η Πατριαρχική επιστολή συνιστά την εγγραφή ακινήτων επ’ ονόματι του Πατριαρχείου λέγοντας πως «της υποθέσεως ταύτης θεωρηθείσης εν συνεδρία της περί ημάς Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ήχθημεν εις την απόφασιν όπως προτρεψώμεθα δι’ Εγκυκλίων Πατριαρχικών ημών Γραμμάτων τους εν των Εξωτερικώ Ιεράρχας του Θρόνου ίνα μεριμνήσωσι δια την καταχώρισιν εν τοις οικείοις κτηματολογίοις της χώρας, εν ή εκτείνεται η δικαιοδοσία των Επαρχιών αυτών, ενός τουλάχιστον ακινήτου ιδιοκτησίας των κατ’ αυτούς Ιερών Μητροπόλεων ή Κοινότητος ή Ενορίας αυτών, επ’ ονόματι του νομικού προσώπου του Οικουμενικού ημών Πατριαρχείου, υπό την εξής απαρέγκλιτον καταχώρισιν: «Οικουμενικόν Πατριαρχείον, συσταθέν προς το διεθνές δίκαιον και με έδραν την Κωνσταντινούπολιν ([Istanbul])», δια τους ανωτέρω εκτεθέντας λόγους και δια τας ευρυτέρας παραμέτρους ων άπτεται η περίπτωσις, επί τω τέλει της καταλλήλου και λυσιτελούς δια τα καθ’ ημάς διαχειρίσως του νομικού προηγουμένου το οποίον θα προκύψει εκ της ενεργείας ταύτης».

 

Το Πατριαρχικό γράμμα επικαλείται το φιλότιμο των Ιεραρχών και τους υπενθυμίζει κατά άμεσο τρόπο πως ό,τι είναι το χρωστούν στο Πατριαρχείο.

 

Αναγράφεται στην επιστολή ακριβώς, πως, <προσεπιδηλούντες ότι η νομική ημών θέσις είναι ότι το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αποτελεί νομικόν πρόσωπον διεθνούς (θρησκευτικού) δικαίου και ότι συνεπώς πρέπει να αναγνωρίζηται υπό πάντων επισήμως και ρητώς ως τοιούτον προς άρσιν πάσης αντιλογίας, ουδαμώς αμφιβάλλομεν ότι και η υμετέρα Ιερότης εν τη εγνωσμένη αγάπη και αφοσιώσει προς την εκθρέψασαν και αναδείξασαν αυτήν Μητέρα Εκκλησίαν, θέλει ενεργήσει, κατά την ανωτέρω εκκλησιαστικήν απόφασιν, το ταχύτερον δυνατόν τα δέοντα, και ενημερώσει εν συνεχεία δι’ εκθέσεως αυτής και ημάς, συναποστέλλουσα και πάντα τα υπογραφησόμενα σχετικά έγγραφα και των τίτλον ιδιοκτησίας του ακινήτου (ή των ακινήτων), προς κατάθεσιν εν τω οικείω ενταύθα φακέλλω και δια τα περαιτέρω>.

 

Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυξ», μέχρι στιγμής τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, όσο και οι κατά πόλεις Μητροπολίτες της Αρχιεπισκοπής δεν έχουν ενημερώσει τις κοινότητες ανά την Αμερική για το παραπάνω αίτημα του Πατριαρχείου μεταβίβασης ενός τουλάχιστο ακινήτου στην κυριότητά του.

 

Εξ’ άλλου όπως αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα ο «Εθνικός Κήρυξ» στις 6 Νοεμβρίου 2009, όσοι από τους Μητροπολίτες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι οποίοι υπηρετούν εκτός Τουρκίας, επιθυμούν, θα μπορούν να αποκτήσουν και την τουρκική υπηκοότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν ανεμπόδιστα σ' όλη τη διοικητική δομή και ζωή του Πατριαρχείου, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας να είναι υποψήφιοι για τον Οικουμενικό Θρόνο και να συμμετέχουν στην εκλογή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

 

Όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, θα έχουν το δικαίωμα «του εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στον Οικουμενικό Θρόνο.

 

Την εξέλιξη αυτή ανέφερε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στη διάρκεια του γεύματος με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και τους αρχιερείς της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, στο επιφανές εστιατόριο του ξενοδοχείου «Carlyle» της Νέας Υόρκης, έπειτα από την Πατριαρχική Λειτουργία στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν.

 

Η Αρχιεπισκοπή μέχρι στιγμής δεν έχει ενημερώσει επίσημα την πλήθουσα Εκκλησία και Ομογένεια ούτε γι’ αυτή την εξέλιξη, ούτε έχει κοινοποιήσει πόσοι και ποίοι εκ των Ιεραρχών της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, θα γίνουν Τούρκοι υπήκοοι.
Εμφανίσεις: 48162
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!