Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον ηγέτη των Αλεβί

Image«Η πολυπληθής κοινότητα των Αλεβί αντιμετωπίζει στην Τουρκία τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μη μουσουλμανικές μειονότητες και το Οικουμενικό Πατριαρχείο», δηλώνουν ηγετικά στελέχη της αλεβιτικής κοινότητας.

Σε επίσκεψή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ehl-i Beyt, Φερμανί Αλτούν, δήλωσε ότι «δεν βλέπουμε να έχει λυθεί κανένα πρόβλημα μας, εδώ και χρόνια. Σε εμάς συμπεριφέρονται σαν να ήμαστε τρίτης κατηγορίας πολίτες. Στην κοινωνική και πολιτική ζωή, στα θέματα ελευθερίας της πίστης και στην εφαρμογή τους, μας συμπεριφέρονται χειρότερα απ' ό,τι στις μη μουσουλμανικές μειονότητες». 

Ο κ. Αλτούν δήλωσε πλήρη συμπαράσταση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ιδιαίτερα στην επαναλειτουργία της Θεολογικής σχολής της Χάλκης

«Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν επιτρέπουν την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής, όπως και γιατί δεν δίνουν νομική υπόσταση στους δικούς μας χώρους λατρείας, τα τζεμεβί (cemevi)». 

Ο κ. Αλτούν τόνισε ότι η κοινότητα των Αλεβί αντιμετωπίζει το πρόβλημα των θρησκευτικών ελευθεριών της με τον ίδιο τρόπο που το αντιμετωπίζει και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

«Η λύση των προβλημάτων του Πατριαρχείου θα διευκολύνει και τη λύση των δικών μας προβλημάτων», είπε μετά τη συνάντηση και πρόσθεσε: «Είμαστε μάλλον τρίτης κατηγορίας πολίτες, εφόσον οι μη μουσουλμανικές μειονότητες είναι δευτέρας κατηγορίας».

«Έστω και συμβολικά, βλέπουμε καμία φορά το κράτος να αποδίδει ιδιότητες σε μέλη μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, αλλά εμείς ως αλεβίτες, δυστυχώς δεν επωφελούμαστε ποτέ από τέτοιες δυνατότητες», σημείωσε και κατέληξε: «Θα καταβάλουμε από κοινού προσπάθεια για τη σύγκλιση των νόμων της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό δημοκρατικό επίπεδο». 

Ερωτηθείς αν συζήτησε με τον Πατριάρχη τις δηλώσεις του στο αμερικάνικό δίκτυο CBS για τη «σταύρωση», ο κ. Αλτούν είπε: «Η έκφραση αυτή σημαίνει πως δεν υπάρχει ελευθερία. Η σημασία της έκφρασης ήταν μεταφορική, σημαίνει ότι έχουμε προβλήματα, δυσκολίες, πονάμε....».

Η παλαιά κοινότητα των Αλεβί, που περιλαμβάνει πολλά εκατομμύρια πολιτών, ίσως και πολλές δεκάδες εκατομμυρίων, ακολουθεί μια διαφορετική εκδοχή του Ισλάμ, που συναντάται κυρίως στην Τουρκία και τη Συρία. Η κοινότητα αυτή βρίσκεται πάντοτε κάτω από τη πίεση της σουνιτικής πλειοψηφίας του Ισλάμ και της πολιτικής και κοινωνικής δύναμης, που έχει αυτή ιστορικά στην Τουρκία. 

Εμφανίσεις: 37195
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!