Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα μαζί με τον Βαρθολομαίο
- Δημιουργηθηκε στις Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010
-
Γράφτηκε από τον/την Απογευματινή Κωνσταντινούπολης 11:45
-
O Mehmet Ali Birand σε άρθρο στην ιστοσελίδα της Posta και ταυτόχρονη ανάρτηση στις ιστοσελίδες των εφημερίδων Hürriyet και Milliyet με τίτλο «Ο Πρωθυπουργός πρέπει να μεταβεί στην Αθήνα μαζί με τον Βαρθολομαίο» γράφει:
Ο Hakan Çelik την περασμένη εβδομάδα προέβη σε μια εισήγηση προς τον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν, η οποία είναι άκρως εποικοδομητική, άκρως έξυπνη, αλλά θα μπορούσα να πω και μια υπέροχη επικοινωνιακή πρόταση. Την προσυπογράφω απόλυτα και θα σας αναφέρω τους λόγους.
Ο Πρωθυπουργός στις 14 – 15 Μαΐου θα πραγματοποιήσει μια ιστορική επίσκεψη στην Αθήνα.
Η επίσκεψη αυτή θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πράγμα το οποίο είναι άκρως σημαντικό. Θα είναι μια θερμή επίσκεψη, από αυτές που δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθούν εδώ και αρκετά χρόνια.
Σκεφθείτε ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας θα πάρει μαζί του και 10 υπουργούς και ότι θα υπογραφούν συμφωνίες σε πάρα πολλά θέματα.
Ίσως και για πρώτη φορά θα συζητήσουν όχι για το πώς θα κατευνάσουν τις υπάρχουσες διαφωνίες, αλλά για το πώς θα αναπτύξουν περαιτέρω τη φιλία.
Εδώ και σαράντα χρόνια παρακολουθώ τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ουδέποτε έγινα μάρτυρας ενός τέτοιου υπόβαθρου. Ακριβώς σε μια τέτοια κατάλληλη στιγμή, ο Πρωθυπουργός μέσα στην αντιπροσωπεία που θα πάρει μαζί του, εάν θα συμπεριλάμβανε και τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, θα πραγματοποιούσε μια σημαντικότατη χειρονομία καλής θέλησης.
Η επιρροή της καθόδου του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα μαζί με τον Πατριάρχη:
Σκεφθείτε, όταν ανοίγει η πόρτα του αεροσκάφους, το οποίο θα μεταφέρει τον Ερντογάν στην Αθήνα, και ενώπιον εκατοντάδων τηλεοπτικών συνεργείων, να κατεβαίνει από αυτό έχοντας δίπλα του τον θρησκευτικό ηγέτη του ορθόδοξου κόσμου Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Πρώτα από όλα δεν θα μπορούσε να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα σε διεθνές επίπεδο. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένα τέτοιο τρομερό επικοινωνιακό χτύπημα, πλήρες μηνυμάτων.
Το γεγονός αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να κερδίσει τις καρδιές του ελληνικού λαού, αλλά θα έχει και την έννοια του εναγκαλισμού και του καθολικού κόσμου, που απαριθμεί εκατομμύρια ανθρώπους.
Σκεφθείτε ακόμα ο κ. Ερντογάν, στην ίδια αυτή επίσκεψη, να εξαγγείλει και τη χαρμόσυνη είδηση του ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Η εικόνα αυτή θα στείλει σε αυτούς που αισθάνονται ανησυχίες ότι η Τουρκία ολοένα και οδεύει προς ένα θεοκρατικό κράτος και το μήνυμα, εκ στόματος ενός Μουσουλμάνου Πρωθυπουργού, το οποίο θα αναφέρει:
«Εγώ δεν διακατέχομαι από κανένα σύμπλεγμα. Είμαι υπέρ της ειρήνης μεταξύ των θρησκειών».
Η εικόνα αυτή θα σηματοδοτεί παράλληλα και την ήττα αυτών που προσπαθούν να κρατήσουν έξω από την Ε.Ε. την Τουρκία, λόγω των ισλαμικών καταβολών της.
Θα αποδυναμώσει επίσης και αυτούς, οι οποίοι προσπαθούν να περιορίσουν τις συνομιλίες στην Κύπρο. Θα σβήσει αμέσως και ένα μεγάλο μέρος των επικρίσεων που υπάρχουν μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τους ελληνοκυπριακούς κύκλους, οι οποίοι τρέχουν πίσω από μια μη επίλυση, θα τους υποχρεώσει να το σκεφθούν για μια ακόμη φορά. Η χειρονομία αυτή σημαίνει και τη μεγαλοφροσύνη της Τουρκίας.
Η μόνη αμφιβολία μου είναι να πείτε ‘δεν το σκεφθήκαμε νωρίτερα εμείς’ και να το απεμπολήσετε:
Ένα τέτοιο μεγαλειώδες γεγονός κατά μεγάλη πιθανότητα δεν πρόκειται να το ζήσουμε. Ξέρετε γιατί; Είμαι σίγουρος ότι κατά βάθος το θέλει και ο ίδιος, διότι παράλληλα γνωρίζει ότι αυτό μπορεί να το πράξει καλύτερα ο ίδιος.
Όμως, ο περίγυρός του θα του πει: «Να μην βρεθούμε σε κατάσταση να πράξουμε κάτι, το οποίο έχουν σκεφθεί οι δημοσιογράφοι».
Ίσως πάλι ορισμένοι να πουν: «Αμάν κύριε, ήδη έχουμε ενώπιόν μας ένα δημοψήφισμα και στη συνέχεια γενικές εκλογές. Καλή είναι η διεθνής κοινή γνώμη, όμως δεν φέρνει ψήφους. Αντίθετα, μπορεί να χάσουμε ψήφους και από τους εθνικιστές. Η αντιπολίτευση θα καπηλευθεί το γεγονός αυτό».
Έτσι, με τον τρόπο αυτό θα αποτρέψουν τον Πρωθυπουργό. Όμως, είναι κρίμα.
Τίποτε καλύτερο από αυτό δεν θα μπορέσει να σηματοδοτήσει την αυτοπεποίθηση που αισθάνονται η Τουρκία και ο Πρωθυπουργός της.
Άραγε, τι λέτε; Ο Πρωθυπουργός θα ακούσει το «κατεστημένο» ή μήπως θα πάρει δίπλα του τον Βαρθολομαίο και θα μας καταπλήξει όλους;…
- Εμφανίσεις: 37236