Το Αιγαίο προσφέρει μεγάλες δυνατότητες για Ορθόδοξο Θρησκευτικό Τουρισμό

ImageΟ “Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης” Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης για την προώθηση μεταξύ άλλων και του θρησκευτικού τουρισμού, αναφέρει ανταπόκριση από τη Σμύρνη στην αγγλόφωνη Hürriyet Daily News με τίτλο «Οι δυνατότητες για Θρησκευτικό Τουρισμό». 

Σε ανταπόδοση προγενέστερης επίσκεψης του Προέδρου του Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Φανάρι, ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο το Εμπορικό Επιμελητήριο Σμύρνης, όπου υπογράμμισε ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις δραστηριότητές του για την ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επίλυση των προβλημάτων των δύο χωρών. 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ekrem Demirtaş δήλωσε ότι μέσω του προγράμματος «Τουρισμός Ορθοδόξου Πίστεως Αιγαίου» ένα ευρύτερο κοινό θα γνωρίσει τοποθεσίες θρησκευτικού ενδιαφέροντος στη Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή των τουρκικών παραλίων του Αιγαίου.

Επίσης, προσκάλεσε τον κ. Βαρθολομαίο να συμμετάσχει στην «αλυσίδα της ειρήνης», ένα συμβολικό ναυτικό ταξίδι μεταξύ του Κουσάντασι και της Σάμου, που θα πραγματοποιηθεί την 21η Σεπτεμβρίου . 

Ο Πατριάρχης υποστηρίζοντας την ιδέα του κ. Demirtaş για ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού, υπογράμμισε ιδιαίτερα το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. «Η δική μας γενεά σταδιακά συρρικνώνεται και γι’ αυτό έχω ανησυχίες για το μέλλον.

Πού θα λάβουν οι κληρικοί μας την εκπαίδευσή τους; Επίσης, θα ήταν καλύτερα να έχουμε κάποιον απόφοιτο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ως επικεφαλής του Πατριαρχείου. Οι κληρικοί μας, που έχουν αποφοιτήσει από τη Σχολή και λειτουργούν στο εξωτερικό, αγαπούν όλοι την Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος. 

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έκλεισε το 1971 στα πλαίσια νομοθεσίας που έθετε περιορισμούς στη λειτουργία ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία και έκτοτε το κλείσιμό της αποτέλεσε αντικείμενο καταγγελιών τόσο από την τοπική ρωμαίικη κοινότητα, όσο και από την ΕΕ και τις ΗΠΑ. 

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα χορηγώντας το δικαίωμα στους Μητροπολίτες του εξωτερικού, που υπάγονται στο Πατριαρχείο, να έχουν και την τουρκική ως δεύτερη υπηκοότητα, ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε επίσης ότι «ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών επικρότησαν την εξέλιξη αυτή και μας απέστειλαν τα σχετικά δικαιολογητικά, εμείς τα προωθήσαμε στην Άγκυρα και αναμένουμε απαντήσεις». 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σμύρνης ανέφερε επίσης ότι οι δραστηριότητες του Εμπορικού Επιμελητηρίου δεν περιορίζονται μόνο στην προώθηση του εμπορίου αλλά και στη διασφάλιση της μόνιμης ειρήνης στο Αιγαίο και σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε η «αλυσίδα της ειρήνης» μεταξύ Κουσάντασι και Σάμου.

«Θα μας ευχαριστούσε ιδιαίτερα να συμμετάσχει ο Πατριάρχης μαζί με τον Τούρκο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, καθώς και πολίτες από τις δύο χώρες. Αυτό θα ενίσχυε το νόημα του γεγονότος».

Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι ευχαρίστως θα συμμετείχε στη διοργάνωση. 

Τέλος, η ανταπόκριση αναφέρει ότι ο Demirtaş θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας στην επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας.

Εμφανίσεις: 43602
Γίνετε ενεργά η πηγή του Romfea.gr! Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]
FOLLOW ROMFEA:
top
Has no content to show!